ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Σφαγείο Μανταμάδου: Όλοι το θέλουν εκτός από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους!

Σε δημοπρασία μαθαίνουμε ότι βγάζει ο Δήμος το σφαγείο του Μανταμάδου με υποψήφιους αγοραστές όλους τους ιδιώτες που έχουν σφαγεία στο νησί μας. Αυτή είναι μια άσχημη εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που είδαν φέτος το κρέας στα αρνιά να πέφτει κάτω από τρία ευρώ το κιλό  ενώ σε όλη την υπόλοιπη χώρα οι τιμές ήταν, κατά μέσο όρο,  στα 4,5 ευρώ.

Η αγορά της Λέσβου στο κρέας (όπως και στο γάλα)   έχει ιδιομορφίες. Είναι μια κλειστή αγορά, εξ αιτίας  της νησιωτικότητάς της, αλλά και των επιζωοτιών που πλήττουν συχνά το νησί, λόγω της γειτνίασης της με την Τουρκία.

Λόγω αυτής της ιδιομορφίας της εύκολα ελέγχεται από τους εμπόρους, ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί, ενώ  το κράτος μέσα στα πλαίσια της Κοινοτικής αγοράς δεν μπορεί να παρέμβει.

Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι να πάρουν την κατάσταση οι ίδιοι οι παραγωγοί στα χέρια τους. Να αναλάβουν μέσα από τις συλλογικές τους Οργανώσεις την λειτουργία του σφαγείου. Κατάλληλα εργαλεία γι αυτό υπάρχουν και η πρόταση έχει ήδη γίνει και είναι η εξής:

Να δημιουργηθεί μια ομάδα παραγωγών από όλους τους συνεταιρισμούς του Β.Α. Τμήματος  του νησιού η οποία θα αναλάβει την ένταξη του σφαγείου στα Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ για τον εκσυγχρονισμό του.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι πολύ υψηλό (80%) ενώ για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας θα καλύπτονται και τα λειτουργικά του έξοδα μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ ανά έτος.

Ας το ξανασκεφτούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής όσο υπάρχει ακόμα καιρός.