ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Χωρίς ειδήσεις η σύσκεψη στην περιφέρεια για “την αντιμετώπιση των συνεπειών στον τουρισμο από το προσφυγικό”

συσκεψη1

Η σύσκεψη για την “«αντιμετώπιση των συνεπειών που υφίσταται ο τουριστικός τομέας της Λέσβου, από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα» που έγινε μετά από πρόσκληση της περιφέρειας και στην οποία συμμετείχαν επαγγελματικοί και άλλοι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να αναδείξει αυτό που είναι γνωστό σε όλους και σε όλες:

Η περιφέρεια Β. Αιγαίου,  ουσιαστικά απούσα όλο αυτό το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, όχι μόνο από το καυτό μέτωπο της διαχείρισης των προσφυγικών ροών εντός των νησιών, αλλά και από την διαχείριση των όποιων επιπτώσεών τους στις τοπικές κοινωνίες,  δεν είναι (τουλάχιστον) ακόμα σε θέση να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη αφήγηση για το “τι δέον γενέσθαι” από εδώ και πέρα.  Πολύ περισσότερο, δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει, έστω και στις αδρές του γραμμές, ένα σχέδιο για το άμεσο θέμα της αντιμετώπισης της μείωσης των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν.

Η κ. Καλογήρου, πέρα από την αναφορά της στο ότι “τα νησιά μας δεν έχουν αλλάξει, ο ήλιος και η θάλασσα μας είναι ακόμα εδώ“, το μόνο που έκανε, πριν δώσει τον λόγο στους εκπροσώπους των παρευρισκομένων φορέων, ήταν να τους ενημερώσει ότι έχει έλθει σε επαφή με τον ΣΕΤΕ με τον οποίο επεξεργάζονται ένα “πλαίσιο Συνεργασίας που περιλαμβάνει “την εκπόνηση πλήρους σχεδίου, εκτελέσεις αξόνων καμπάνιας (δημιουργικής εκτέλεσης) και προδιαγραφών υλοποίησης των ενεργειών (Impementation Specs and Roadmap) προς 75000€/χρόνο (τριετής). Η Στρατηγική συνεργασία περιλαμβάνει την επίβλεψη κατά την εκτέλεση και τις επεμβάσεις optimization, κατευθύνσεις και προδιαγραφές ποιότητας σε κάθε στάδιο.

Εφτά μήνες μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης και πέντε περίπου μήνες μετά την πρώτη σύσκεψη στην περιφέρεια αυτή ήταν η ουσιαστική συνεισφορά της (πέρα από την προεδρεία στη σύσκεψη) στη σημερινή συζήτηση.

Κατά τα άλλα, οι φορείς στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τις διάφορες πλευρές του προβλήματος, έτσι όπως το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι κάνοντας σχεδόν στο σύνολο τους, μια εμφανή προσπάθεια να κρατήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες (οικονομικών) συμφερόντων που σήμερα έχουν αναπτυχθεί στο νησί, με αφορμή το προσφυγικό, μεταξύ των τοπικών επιχειρηματιών.

Από τις τοποθετήσεις, αυτές που ξεχώρισαν ήταν του Σ. Γαληνού, του δήμαρχου του νησιού. Λόγω και της προσωπικής του εμπλοκής σε όλες τις φάσεις τις διαχείρισης του θέματος  της κρίσης έχει τουλάχιστον την δυνατότητα να έχει μια πλήρη εικόνα όλου του φάσματος των προβλημάτων. Ο δήμαρχος παρουσίασε εξαντλητικά το σύνολο των ενεργειών που ο δήμος έχει κάνει ή προγραμματίζει να κάνει, προκειμένου να μετατραπεί, όπως είπε ο ίδιος “το πρόβλημα σε ευκαιρία”.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος με αυτές τις ενέργειες και τις προτάσεις  ή ακόμα και με την στάση και εμπλοκή του δημάρχου στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι, σε αντίθεση με την περιφέρεια και την επικεφαλής της, με τον Σ. Γαληνό, μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον μια βάση συζήτησης, σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα.

Από τις άλλες τοποθετήσεις, ξεχώρισε επίσης η τοποθέτηση του Ν. Ζούρου, διευθυντή του Μουσείου του Απολιθωμένου δάσους, ο οποίος ουσιαστικά ανέδειξε την σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην σημερινή στάση της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού απέναντι στους πρόσφυγες, με τον “τόπο” το περιβάλλον και τον πολιτισμό του και επέμενε ιδιαίτερα στο ότι θα πρέπει τώρα να προβάλουμε θετικές εικόνες από “το άλλο νησί” ως απάντηση στις υπερδόσεις ανθρώπινου πόνου που προβάλλουν τα ΜΜΕ.

Στην σύσκεψη κατατέθηκαν και τουλάχιστον δύο συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες εμφανίζουν ενδιαφέρον. Η μία, από τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων τον Γ. Σαμιώτη, ο οποίες πρότεινε να απευθυνθούμε στους ΟΤΑ όλης της Ελλάδας και να τους καλέσουμε να ενισχύσουν με τουρισμό το καλοκαίρι το νησί μας. Αυτό, συμπληρώνουμε εμείς, θα μπορούσε να επεκταθεί, όχι μόνο στους ΟΤΑ, αλλά και στους συνδικαλιστικούς φορείς, τα μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων ανά την Ελλάδα.

Η άλλη πρόταση, από τον Σ. Γαληνό, αφορούσε το θέμα που αρκετοί θεωρούν ως σημαντικό, δηλαδή αυτό της συνεχούς πληρότητας των ξενοδοχείων της πόλης από μέλη ΜΚΟ και άλλων διεθνών φορέων, κάτι που εμποδίζει άλλους ενδιαφερόμενους τουρίστες (π.χ. Τούρκους) να κλείσουν δωμάτια. “Ενας συντονισμός” ανάμεσα στους ξενοδόχους, είπε ο Σ. Γαληνός “θα δίνει την δυνατότητα να μοιράζεται η δυναμικότητα σε όλο το νησί.”

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, στον βαθμό που επιτευχθεί αυτός ο συντονισμός ανάμεσα στους επαγγελματίες του τουρισμού, κάποιος ενδιαφερόμενος που δεν βρίσκει δωμάτιο στη Μυτιλήνη, θα μπορούσε να του προταθεί να πάει σε άλλη περιοχή (π.χ Πλωμάρι ή Καλλονή). Το ίδιο προφανώς θα μπορούσε να γίνει και με τις ΜΚΟ και τους άλλους διεθνής οργανισμούς που σήμερα χρησιμοποιούν δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης.

Τέλος στη σύσκεψη πήραν τον λόγο, εκπρόσωποι της Ενωσης Ξενοδόχων, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης, της Ενωσης φοροτεχνικών κ.α.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε την αντίδραση σε όλα αυτά του επικεφαλής του φορέα τουρισμού του Μολύβου του κ. Μόλβαλη, ο οποίος σε ανάρτηση στην σελίδα του φορέα στο fb έγραψε:

“Πριν λίγο επιστρέψαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στην σύσκεψη που είχε οργανώσει η Περιφέρεια με την συμμετοχή της περιφερειάρχη, του Δημάρχου και εκπροσώπων φορέων. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας που θα ενημερωθείτε γι αυτές τις επόμενες ημέρες.

Η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν θέλουν να αντιληφθούν την πραγματική διάσταση που θα βρεθεί το νησί με την καθίζηση των αφίξεων αυτή την σεζόν και ειδικά οι περιοχές του νησιού εκτός της πόλης της Μυτιλήνης που δουλεύουν με αυτές τις αγορές.

Αύριο θα υπάρχουν συναντήσεις της Περιφερειάρχη στην Αθήνα με την υπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συναντήσεις με διάφορους φορείς για να δούμε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε από την πλευρά μας”.