ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Σχολεία Καταληψίες: Στα πρόσωπα που απειλούν, μπορούμε να καταλάβουμε τι νομίζουν ότι εκδικούνται

Τελικά το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα έχει ψυχοσύνθεση victim mentality, κοινώς ρέπει στη θυματοποίηση. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι καταδέχεται να το κυβερνούν, ξανά, ταπεινώνοντας τη λογική και το συναίσθημά του. Κι αυτή είναι η καλή εκδοχή.

Η κακή εκδοχή είναι ότι έχουμε υποστεί τέτοια αποσύνθεση που πολλοί καταντήσαμε απομεινάρια ανθρώπων. Κι αναδείξαμε σε κυβέρνηση ένα κόμμα που εκδηλώνει την πολιτική της με αποστροφή και απέχθεια. Και έχουμε τον πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανίας να αποκαλεί τους μαθητές «κωλόπαιδα». Διότι μισούν ό,τι τους θυμίζει κάτι που δεν αντέχουν να θυμούνται…

EUROKINISSI

Η ΝΔ ως κυβέρνηση λειτουργεί όπως η ΕΡΕ των δεκαετιών ‘50 και ’60. Είναι ένα πραιτοριανό καθεστώς εξαίρεσης κι αυταρχισμού, συνεπικουρούμενη από τη «Λίστα Πέτσα» που έχει πλέον ανάγει το πρωθυπουργικό ενδυματολογικό σε κεντρικό ζήτημα, με ραψωδίες για λαμπερές εμφανίσεις.

Δεν θα αναφερθώ σε όλα όσα ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε εν μέσω πανδημίας. Στις fake αριστείες που καταρρέουν η μία μετά την άλλη, στα πολιτικά ακροδεξιά χτυποκάρδια, στην κυβερνητικούς που γλυκοφιλούν ιερά χέρια κι ασπάζονταν εικόνες, στην πολύπαθη Μόρια και τις απάνθρωπες επαναπροωθήσεις.
Δεν θα αναφερθώ στον Μεγάλο Περίπατο και το σιντριβάνι Ομονοίας που «πέτυχε και δεν πέτυχε» και σε κάθε είδους «ό,τι να ‘ναι» που εκστομίζουν ή πράττουν μέλη της κυβέρνησής μας και αυλικοί της. Δεν έχουν αρχή και τέλος αυτή η Λίστα σε αντίθεση με την άλλη, την κυβερνητική και καλοπληρωμένη.

Θα αναφερθώ όμως σε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει κάθε κοινωνία: στους νέους ανθρώπους. Στους «ατίθασους» στα «αλητάκια», στους «κακομαθημένους και τις κακομαθημένες» που τολμούν να έχουν βούληση. Στο ζωτικό κομμάτι και το μέλλον της κοινωνίας, στις υπάρξεις όπου φύεται η ελπίδα και το μέλλον κάθε χώρας.

Στη νέα γενιά, που η κυβέρνηση κινείται εναντίον της με μεγάλη περιφρόνηση και αυτοσχεδιάζει νομικά. Που επιβάλλει τον Μακαρθισμό φτιάχνοντας Μαύρες Λίστες μαθητών, εισάγοντας τον χαφιεδισμό χωρίς κουκούλα. Ενώ οι καταλήψεις, με όλες τις αδυναμίες και ασυνεννοησίες που ενίοτε έχουν, είναι ακριβώς μια “αγωγή του πολίτη”, ένα μάθημα έμπρακτο και μια άσκηση για τη δημοκρατία.

Eurokinissi

Στο πρόσωπο των καταληψιών που απειλούν, μπορούμε να καταλάβουμε τι νομίζουν ότι εκδικούνται, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η καταδιωκτικού τύπου βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα βάλει σε τάξη τους νέους. Που ξεκίνησε από την ανόητη επαναφορά της διαγωγής και συνεχίζεται σήμερα, που άναψαν τα αίματα, με την επιβολή ανεκδιήγητων κανόνων συμμόρφωσης, σιχαμένες δηλώσεις και χαρακτηρισμούς. «Φίδια που ανεχόμαστε μέσα στα σχολεία» αποκαλούν τους μαθητές οι εντεταλμένοι της κυβέρνησης. Ενώ από δίπλα, τα αστυνομικά τμήματα καλούν γονείς για να καταδώσουν υποκινητές των καταλήψεων. Ο δε «λαλίστατος υπουργός» δήλωσε ότι οι καταληψίες είναι κακοί μαθητές που μένουν στην ίδια τάξη. Απλά να θυμίσουμε αυτό που δεν θέλουν να θυμούνται, ότι ένας τέτοιος πέρασε σε μία από τις πιο απαιτητικές πανεπιστημιακές σχολές, το Πολυτεχνείο και αργότερα έγινε και πρωθυπουργός της μικρής βαλκανικής χώρας μας.

Εκείνο που δεν μπορεί να εννοήσει η κυβέρνηση είναι ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες, στην παρούσα φάση, δεν αισθάνονται ένοχοι για τίποτα. Κι όπως σωστά γράφτηκε «ό,τι είναι δίκαιο, είναι και πλειοψηφικό». Επί ματαίω λοιπόν προσπαθεί η εξελιγμένη ΕΡΕ να επιβάλει τους νόμους, την ηθική και την τάξη της. Ό,τι πουν τα παιδιά! Διότι έχουν αιτήματα σοβαρά και άξια λόγου.