ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Lockdown / Κατέρρευσε το σύστημα τηλεκπαίδευσης – Την παραίτηση της Κεραμέως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο ψηφιακό αυτή τη φορά φιάσκο της κυβέρνησης με την κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης. Σε ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας, με τίτλο «Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση χθες κυρία Κεραμέως», επισημαίνεται ότι «Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδιδόταν ο ιός… Μετά την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία, νέο φιάσκο σήμερα για την κυρία Κεραμέως. Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco «κράσαρε» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Στην εταιρεία Cisco πετάει η κυβέρνηση το μπαλάκι των ευθυνών για το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση, υψώνοντας ομπρέλα προστασίας στη Νίκη Κεραμέως. Χαρακτήρισε δε «αστείο» το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση της υπουργού.

 «Δεν υπήρχε κανένα θέμα ψηφιακών υποδομών στη χώρα μας, κανένα θέμα με το σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά οφείλεται αποκλειστικά σε ζήτημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία Cisco στην Ευρώπη» δήλωσε ο Στ. Πέτσας. Πρόσθεσε ότι γίνονται ενέργειες για να αποκατασταθεί η λειτουργία και να προχωρήσει κανονικά η τηλεκπαίδευση, σχολιάζοντας «για όσους έσπευσαν να τουιτάρουν, χωρίς να έχουν πρώτα ενημερωθεί, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυτογελοιοποιούνται».

Στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι το σύστημα τηλεκπαίδευσης αύριο θα λειτουργήσει κανονικά, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει από σήμερα.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Πέτσα: Το μόνο αστείο οι γελοίες δικαιολογίες

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επεσήμανε ότι «το μόνο που είναι αστείο είναι οι γελοίες δικαιολογίες για να καλύψετε το νέο φιάσκο Κεραμέως» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος. Αναλυτικά η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας με απύθμενο θράσος χαρακτήρισε «αστείο» το αυτονόητο αίτημα για παραίτηση της κας Κεραμέως μετά το νέο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση.

Τα μόνα που θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγικά για χιλιάδες οικογένειες μαθητών είναι:

– η απίστευτη ολιγωρία επί 8 μήνες, παρά τις προειδοποιήσεις, στην προετοιμασία της τηλεκπαίδευσης, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν δεδομένο.

– η άρνηση δωρεάν προμήθειας με τεχνικό εξοπλισμό των μαθητών, με αποτέλεσμα οικογένειες να αναγκάζονται σε δυσβάσταχτα έξοδα για να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα σε τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

– οι πρωτοφανείς παλινωδίες της κυβέρνησης που το πρωί επιχειρηματολογούσε γιατί δεν θα κλείσουν τα σχολεία και το βράδυ ανακοίνωνε το κλείσιμό τους.

–  η ασύστολη προχειρότητα και ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» να κάνει έστω μία δοκιμή της πλατφόρμας πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας και να έχει έστω ένα plan Β.

– οι μάσκες «αλεξίπτωτα» που μοίρασαν στους μαθητές, αφού πρώτα αρνούνταν να τους τις χορηγήσουν.

Με λίγα λόγια, το μόνο που είναι αστείο κ. Πέτσα, είναι οι γελοίες δικαιολογίες για να καλύψετε την Υπουργό που με τις παλινωδίες της περνά κάθε μέρα σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη δημόσια Παιδεία».

Νωρίτερα το υπουργείο Παιδείας δήλωνε, ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι οι πλατφόρμες του, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά. Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Παιδείας είναι μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (sch.gr) δεν μπορεί να γίνει καμιά σύνδεση με τους ιστότοπους  των σχολείων. Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει την κατάρρευση του συστήματος της Cisco Webex ίσως σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.

Παράλληλα ανακοινώθηκε το αυτονόητο, ότι δεν θα πάρουν απουσία οι μαθητές που δεν μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα.