ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Προς μια Ελλάδα της συμπερίληψης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό και προσφυγικό

 

Για εμάς η αλληλεγγύη δεν αποτελεί «κενό γράμμα» αλλά στοχεύει στο να γίνει «κοινή ευθύνη», η οποία διαχωρίζεται από τη φιλανθρωπία και να λαμβάνει κινηματική δράση, βοηθώντας τις ευάλωτες ομάδες και δίνοντας το παρόν σε κάθε πρωτοβουλία στήριξής τους

Η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού  δημιουργεί πολλές και σημαντικές αλλαγές μέσα στην κοινωνία σε όλα τα πεδία. Μέσα σε αυτήν την δύσκολη συνθήκη του lockdown, των περιορισμών και των απαγορεύσεων υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που μέρα με τη μέρα περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερο, που δεν ακούγεται η φωνή τους και που τα δικαιώματά τους συνεχίζουν να καταπατώνται, τόσο λόγω της απάνθρωπης πολιτικής αποτροπής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε όσο και της διαρκούς και εντεινόμενης εξαθλίωσης των προσφύγων που μένουν σε κλειστές ως επί το πλείστον δομές.

Δυστυχώς οι παράνομες επαναπροωθήσεις σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση είναι η πραγματικότητα των τελευταίων δύο χρόνων. Η κυβέρνηση της ΝΔ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αρχές της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.  Παράλληλα, σε όλες αυτές τις καταγγελίες που γίνονται από ΜΚΟ, Υπερεθνικούς Οργανισμούς, τοπικούς φορείς η κυβέρνηση απαντά πως πρόκειται για fake news, διαστρεβλώνοντας την ίδια την παραγματικότητα.

Ουσιαστικά το σχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης κινείται αφενός στον περιορισμό των ροών με κάθε κόστος και αφετέρου σε μία λογική περιορισμού των προϋποθέσεων ένταξης στη διαδικασία ασύλου παρεμποδίζοντας την πρόσβαση πολλών αιτούντων σε αυτήν, διαχωρίζοντας της αιτήσεις σε χαμηλού και υψηλού μεταναστατευτικού προφίλ, χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη εξέταση, γεγονός που συνιστά άλλη μία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η αυθαίρετες κρατήσεις και οι κάκιστες συνθήκες υποδοχής συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της εξαθλιωτικής αυτής πολιτικής.

Tην ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία της υγείας και της ζωής. Τα περισσότερα κέντρα κράτησης είναι κλειστά, με ελεγχόμενη πρόσβαση με πρόσχημα την πανδημία, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι η παγίωση της διοικητικής κράτησης για την εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου σχεδιασμού και ο περιορισμός στην ενημέρωση καθώς δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και απαγορεύεται η καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης είτε από τους ίδιους τους πρόσφυγες είτε από τους εργαζόμενους και τους εθελοντές. 

Στο Καρά Τεπέ, τη δομή που φτιάχτηκε ως προσωρινή λύση μετά την φωτιά στη Μόρια οι συνθήκες είναι άθλιες, η πρόσβαση σε νερό είναι περιορισμένη και η έξοδος από τη δομή επιτρέπεται από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 εκτός της Κυριακής. Στο ΚΥΤ της Σάμου έγιναν αναφορές για αρουραίους, σκορπιούς και φίδια και στο ΚΥΤ της Χίου για υπερπληθυσμό τρωκτικών. Η επιδείνωση του καιρού τις προηγούμενες ημέρες βρήκε τους πρόσφυγες να ζουν μέσα σε σκηνές, σε λασπόνερα, χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν ούτε χώρο για να εργαστούν ούτε μέσα για να προστατευτούν από τη μετάδοση του ιού.

Τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες δύο τραγικών περιστατικών που μας συγκλόνισαν. Στη δομή φιλοξενίας στη Θήβα βρέθηκε απανθρακωμένο ένα αγοράκι 6 ετών ιρανικής καταγωγής ενώ στο Καρά Τεπέ μια αφγανή πρόσφυγας, έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησής της αυτοπυρπολήθηκε μέσα στη σκηνή της, αφού πρώτα απομάκρυνε τα παιδιά της.

Παράλληλα τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προχωρά σε εξώσεις προσφύγων από δομές φιλοξενίας.

Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να κάνει τον βίο των προσφύγων αβίωτο, υλοποιώντας ένα ακροδεξιό σχέδιο το οποίο γιγαντώνει τις ρατσιστικές φωνές και καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Εν αντιθέσει με την Νέα Δημοκρατία δική μας στόχευση  είναι η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο θα διασφαλίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.

Χρειαζόμαστε μια νέα «συνθήκη» η οποία θα συνδέεται με:

  • Την αλληλεγγύη
  • Την ασφαλή και ισότιμη στέγαση
  • Την κοινωνική ένταξη χωρίς αποκλεισμούς

Για εμάς η αλληλεγγύη δεν αποτελεί «κενό γράμμα» αλλά στοχεύει στο να γίνει «κοινή ευθύνη», η οποία διαχωρίζεται από τη φιλανθρωπία και να λαμβάνει κινηματική δράση, βοηθώντας τις ευάλωτες ομάδες και δίνοντας το παρόν σε κάθε πρωτοβουλία στήριξής τους.

Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προάσπιση των δικαιωμάτων! Στηρίζουμε την ισότιμη ένταξη όλων στο κοινωνικό κράτος που θέλουμε να οικοδομήσουμε! Η προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, είναι η δική μας απάντηση στο μισαλλόδοξο και βαθιά συντηρητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

 

μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ