ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Εξηγεί γιατί δεν πρέπει να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα

Σε ανάρτηση του στα social media ο καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αναφερόμενος σε ανάλυση δεδομένων για την ενδοικογενειακή μόλυνση από τον κορωνοϊό που έγινε στο New England Journal of Medicine στις 23ης Ιουνίου 2021, μιλά για τους λόγους που πρέπει να σταματήσει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ αναλύει τα ποσοστά ενδοοικογενειακής μετάδοσης.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, τονίζει ότι «ο εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό όχι μόνο νοσεί ελαφρότερα σε σχέση με τον ανεμβολίαστο αλλά μεταδίδει κατά 40%-50% λιγότερο τον ιό». Η ανάλυση των δεδομένων έγινε από το UK Household Transmission Evaluation Dataset (HOSTED)  για πολίτες που κατοικούν στο ίδιο σπίτι, στην οποία εκτιμήθηκε ο κίνδυνος λοίμωξης σε ανεμβολίαστους που συγκατοικούν με θετικούς στον ιό εμβολιασμένους, και σε ανεμβολίαστους που συγκατοικούν με θετικούς ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα στοιχεία ισχύουν για τις μορφές του ιού που κυκλοφορούν το πολύ μέχρι σήμερα. Και επισημαίνει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η μετάλλαξη Δέλτα να μην κυριαρχήσει σύντομα, καθώς με τον ρυθμό που μεταδίδεται δεν προλαβαίνει να φτιαχτεί οχι μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά ούτε να γίνει στοιχειώδης ανασύνταξη των νοσοκομείων μετά από το σοκ της προηγούμενης χρονιάς «ακόμη και αν η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) θα ήταν αποφασιστική και ότι άλλο καλό θέλετε» όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Γρ. Γεροτζιάφας καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και όσοι έχουν προβλήματα υγείας να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ενώ καλεί επίσης να απομονωθούν οι σκοταδιστές επιστήμονες «που κάνουν παιχνίδι αντισυστημικών εντυπώσεων».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση για προστασία των λαϊκών στρωμάτων του μόχθου και τους μικρομεσαίους που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να σβήνουν, τους ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στην μόλυνση του περιβάλλοντος, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που δεν μιλούν την γλώσσα μας.

Υπογραμμίζει τέλος ότι «ο εμβολιασμός είναι πράξη ατομικής προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα:

 «Παρουσίαση δημοσίευσης στον New England Journal of Medicine της 23ης Ιουνίου 2021

Ανάλυση δεδομένων από το UK Household Transmission Evaluation Dataset (HOSTED) πολιτών που κατοικούν στο ίδιο σπίτι. Εκτιμήθηκε ο κίνδυνος λοίμωξης με SARS-CoV-2 σε δύο ομάδες πολιτών

Εκτιμήθηκε ο κίνδυνος λοίμωξης με SARS-CoV-2 σε δύο ομάδες πολιτών

1. ανεμβολίαστoi πολιτες που συγκατοικούν με άτομα θετικά στον SARS-CoV-2 τα οποίοι εμβολιάστηκαν τουλάχιστον με μία δόση AstraZeneca ή Pfizer 21 περισσότερες ημέρες πριν το θετικό test με τον κίνδυνο

2. ανεμβολίαστοι πολίτες που συγκατοικούν με άτομα θετικά στον SARS-CoV-2 τα οποία δεν εμβολιάστηκαν ποτέ. Η πιθανότητα “ενδοοικιακής” μετάδοσης του ιού ήταν περίπου 40%-50% μικρότερη στα νοικοκυριά όπου ο “ασθενής” ήταν εμβολιασμένος.

Υπενθυμίζω ανάρτησή μου πριν από περίπου ένα μήνα όπου παρουσίαζα τα αποτελέσματα μελέτης από το Ισραήλ που έδειξε ότι για κάθε αύξηση κατά 20% των εμβολιασμένων στην κοινότητα ελαττώνεται κατά 50% η συχνότητα των θετικών test:

Με λίγα λόγια ο εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό όχι μόνο νοσεί ελαφρότερα σε σχέση με τον ανεμβολίαστο αλλά μεταδίδει κατά 40%-50% λιγότερο τον ιό.
Αυτά είναι δεδομένα και όχι εκτιμήσεις.

Ωστόσο ισχύουν για τις μορφές του ιού που κυκλοφορούν το πολύ μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η μετάλλαξη Δέλτα να μην κυριαρχήσει σύντομα καθώς με τον ρυθμό που μεταδίδεται δεν προλαβαίνει να φτιαχτεί οχι μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά ούτε να γίνει στοιχειώδης ανασύνταξη των νοσοκομείων μετά από το σοκ της προηγούμενης χρονιάς ακόμη και αν η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) θα ήταν αποφασιστική και ότι άλλο καλό θέλετε.
Απομονώστε τους σκοταδιστές επιστήμονες που κάνουν παιχνίδι αντισυστημικών εντυπώσεων.

Εμβολιαστείτε – και όσοι έχετε ερωτήματα υγείας μιλήστε με τον γιατρό σας. Διεκδικήστε Πρόληψη-Ανίχνευση-Πρόνοια

Μαζικό Εμβολιασμό – Επιδημιολογική Επιτήρηση – Περίθαλψη για τους Ασθενείς με COVID-19 από το σπίτι μέχρι την ΜΕΘ

Προστατέψτε τα λαϊκά στρώματα τους ανθρώπους του μόχθου και του μικρομεσαίους που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να σβήνουν, τους ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στην μόλυνση του περιβάλλοντος, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που δεν μιλούν την γλώσσα μας.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που εμβολιάζονται λιγότερο, νοσούν βαρύτερα και πεθαίνουν συχνότερα.

Ο εμβολιασμός είναι πράξη ατομικής προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης

ΥΓ: Η εικόνα είναι από το άρθρο COVID-19 PANDEMIC UPDATES AND PERSPECTIVES. NEED FOR AN INTEGRATED AND EQUITABLE APPROACH. (Gerotziafas, Grigoris; Catalano, Mariella; Theodorou, Ioannis; van Dreden, Patrick; Marechal, Vincent; Spyropoulos, Alex; Carter, Chalres; Jabeen, Nusrat; Harenberg, Job; Elalamy, Ismail; Falanga, Anna; Fareed, Jawed; Thrombosis and Haemostasis CC BY-NC-ND 4.0 ·
DOI: 10.1055/a-1535-8807) και την φιλοτέχνησε ο Yorgos Konstantinou (www.imagistan.com) https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2107717