ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Προσφυγικό / Ξανά στη φυλακή οι ναυαγοί που βαφτίστηκαν διακινητές

 

Το Εφετείο της Μυτιλήνης δεν άκουσε ούτε την φωνή του εισαγγελέα ούτε των ευρωβουλευτών Στέλιου Κούλογλου και της Ιρλανδής Clair Daly

Ο Ακίφ και ο Ζαχίρι, οι ναυαγοί που βαφτίστηκαν διακινητές, και πάλι στην φυλακή. Το Εφετείο της Μυτιλήνης ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με το επιχείρημα ότι δεν είναι παρών ο λιμενικός, ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όμως δεν κρίθηκε αναγκαίο να είναι παρών, όταν τους επέβαλαν την ποινή φυλάκισης των 50 ετών στον καθένα, γιατί ακολουθώντας το ένστικτο της επιβίωσης διέσωσαν άλλους 24 πρόσφυγες όταν ο Τούρκος διακινητής τους εγκατέλειψε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης με μια λέμβο ακυβέρνητη.

Ο Ακίφ και ο Ζαχίρι
(AVGI.GR)

Δεν άκουσε την φωνή ούτε του εισαγγελέα που πρότεινε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τον Δεκέμβριο. Δεν άκουσε την φωνή των ευρωβουλευτών Στέλιου Κούλογλου και της Ιρλανδής Clair Daly, οι οποίοι χαρακτήρισαν απογοητευτική, εξουθενωτική και προκλητική την απόφαση για νέα αναβολή. Υποσχέθηκαν να είναι παρόντες και την επόμενη δίκη, να φέρουν το θέμα στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο και να συνεχιστεί η καταγγελία της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική πολιτεία.

Συγκέντρωση για Ακίφ και Ζαχίρι
(AVGI.GR)

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης, μίλησε για ποινικοποίηση της διάσωσης με αυτές τις πρακτικές και επέμεινε πως δεν πρόκειται, να κουραστεί να υπερασπίζει το δίκιο και τους πρόσφυγες γιατί η αλληλεγγύη δεν εξαντλείται, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ακίφ και ο Ζαχίρι ξαναπήραν το δρόμο της φυλακής , φωνάζοντας πιασμένοι μεταξύ τους με χειροπέδες «Είμαστε Αφγανοί πρόσφυγες. Ζητούμε Δικαιοσύνη» ενώ η οικογένεια του Αμίρ με δάκρυα στα μάτια έπαιρνε και πάλι μόνη της το δρόμο για το στρατόπεδο προσφύγων στο Βαγιοχώρι της Θεσσαλονίκης.

Οι δικηγόροι των δύο προσφύγων Αλέξης Γεωργούλης και Δημήτρης Χούλης κάλεσαν την κοινωνία των πολιτών  να μην ξεχάσει τον Αμιρ, τον Ακίφ, τον Χασάν και πολλούς άλλους πρόσφυγες που σαπίζουν στην φυλακή ως διακινητές. Το λάθος τους ήταν ότι αναζήτησαν ελευθερία στην Ελλάδα, που επιλέγει την επαναπροώθησή τους στην λεγόμενη ασφαλή γείτονα την Τουρκία…

Συγκέντρωση για Ακίφ και Ζαχίρι
(AVGI.GR)