ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Η πλατεία Σαπφούς, πλατεία της ειρήνης

Η εκδήλωση για την Ειρήνη  που έγινε χτες, γέμισε την πλατεία Σαπφούς.  Η «Αλληλεγγύη για Όλους», η «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο» και η «Κίνηση Μνήμη και Δράση», χορωδίες, μουσικοί, τραγουδιστές και κόσμος από όλες τις ηλικίες κυρίως όμως νέοι, έδωσαν το παρόν για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και για όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που δυστυχώς ποτέ δεν σταματούν.

Χτες στην Κύπρο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, σήμερα στην Υεμένη και πριν από έναν μόλις μήνα στην Ουκρανία. Και δεκάδες άλλα μέτωπα σ’όλον τον κόσμο που προκαλούν προσφυγιά, πόνο, θάνατο κι απελπισία.

Μαζευτήκαμε στην Πλατεία Σαπφούς για να τραγουδήσουμε και να διαδηλώσουμε για την Ειρήνη. Την Ειρήνη που σήμερα την στραγγαλίζουν οι Ρώσοι κι ο Πούτιν στην Ουκρανία, χτες το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Και έρχονται σήμερα οι χτεσινοί επιτιθέμενοι και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα συμπόνιας για τον λαό της Ουκρανίας, έτοιμοι να κατασπαράξουν το επόμενο θύμα τους, έτοιμοι να ρίξουν λάδι στις εστίες του πολέμου προκειμένου να πουλήσουν όπλα.

Ο λαός της Ουκρανίας είναι το τελευταίο θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων Δύσης και Ανατολής. Το τελευταίο πιόνι του παγκόσμιου γεωπολιτικού σκακιού που το κινούν αδιαφορώντας αν η κίνηση του φέρνει τον θάνατο, την απελπισία, την δυστυχία και την προσφυγιά.

Από την Πλατεία Σαπφούς η φωνή μας, ελπίζουμε να ενωθεί με τις φωνές της Ειρήνης σ’όλον τον κόσμο και να γίνει μια παγκόσμια κραυγή. Σταματήστε τον θάνατο. Σταματήστε τη σφαγή. Σταματήστε την προσφυγιά.  Σταματήστε τον πόλεμο. Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από νταβατζήδες, προστάτες και σωτήρες.  

«Δεν αρκεί όμως την ειρήνη να την αγαπάς, πρέπει ν’ αγωνίζεσαι γι’αυτήν.»