ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Επίδομα στους νοσοκομειακούς γιατρούς κι όχι στους αστυνομικούς

 

Γράφει ο Ορέστης Μεταξάς

 

Στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη δύο κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα έβαλαν τη σφραγίδα τους  στην ροή της καθημερινότητας: Οι νοσοκομειακοί γιατροί και τα σώματα ασφαλείας- αστυνομικοί και λιμενικοί.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί  από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του κοροναϊού έβαλαν πλάτη, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους στήριξαν το εθνικό σύστημα υγείας παρόλη την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να το ενισχύσει.  Αυτό που έμεινε τελικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς ήταν η γελοιότητα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, να βγαίνουμε στα μπαλκόνια να ανάβουμε φώτα και κεριά και να χειροκροτούμε τους γιατρούς.

Οι αστυνομικοί ενθαρρυμένοι από τον ίδιο τον Μητσοτάκη  έγιναν μια αντιδημοκρατική μάστιγα  καταπίεσης .Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις δολοφονίες των Κώστα Φραγκούλη, Νίκου Σαμπάνη. Την κακοποίηση του Βασίλη Μάγγου. Την εισβολή των ΜΑΤ στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ. Τα γεγονότα του ΑΠΘ. Την εισβολή των ΜΑΤ και την ανοίκεια  συμπεριφορά τους σε Λέσβο Χίο. Και τις δεκάδες τραμπούκικες συμπεριφορές των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ. Οι λιμενικοί ξεχνώντας την φωτεινή πλευρά τους του 2015-16, όταν με πρωτεργάτη τον κυβερνήτη Κυριάκο Παπαδόπουλο έσωσαν χιλιάδες πρόσφυγες, σήμερα υλοποιούν τα περιβόητα push backs, που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των προσφύγων και δυσφημούν την Ελλάδα παγκοσμίως.

Το καθεστώς Μητσοτάκη, την συμβολική μέρα της δολοφονίας από αστυνομικό του  δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αποφάσισε να δώσει έκτακτο επίδομα εξακοσίων ευρώ στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς και στα λοιπά σώματα ασφαλείας. Την τροπολογία υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ. Για το καθεστώς Μητσοτάκη αυτή η τροπολογία των εξακοσίων ευρώ ήταν απόλυτα φυσιολογική. Χρησιμοποιεί τα σώματα ασφαλείας ως σώματα επιβολής και καταστολής πάνω στους πολίτες και για αυτό συμβολικά και ουσιαστικά τα αμείβει. Μπορεί όλοι οι αστυνομικοί και όλοι οι λιμενικοί να μην είναι  ακροδεξιοί και μόνον μια μειοψηφία να συμμετέχουν στη βία εναντίον των Ελλήνων πολιτών και των προσφύγων, τον τόνο όμως αυτής της ακροδεξιάς μπόχας τον δίνουν αυτές οι ομάδες της καταστολής.

Είναι ακατανόητο σε μια κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια και αγωνιά για το πως θ’αντέξει τον υπόλοιπο  χειμώνα, να δίνονται επιλεκτικά επιδόματα στα σώματα ασφαλείας, που με την καθημερινή τους δράση προκαλούν την κοινωνία και βρωμίζουν τη δημοκρατία. Είναι προκλητικό να αμείβονται  οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί κι όχι οι νοσοκομειακοί  γιατροί , οι πραγματικοί προστάτες του λαού.  

Τα εξακόσια ευρώ είναι το κλείσιμο του ματιού του καθεστώτος Μητσοτάκη  προς τα ΜΑΤ, την ΔΙΑΣ, την ΔΕΛΤΑ για να συνεχίσουν να είναι αντιδημοκρατικές δυνάμεις καταστολής. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί οφείλουν να είναι ταγμένοι στην υπηρεσία των πολιτών και όχι εναντίον τους. Το πρώτο καθήκον της επόμενης  δημοκρατικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και η επαναφορά της νομιμότητας στο λιμενικό. Να γίνουν σώματα προστασίας των πολιτών και όχι τρομοκράτησης τους. Αυτό είναι το σημαντικό κι όχι το αμφιλεγόμενο «δωράκι» των εξακοσίων ευρώ που με την σημερινή μορφή των σωμάτων ασφαλείας είναι τουλάχιστον προκλητικό.