ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Άρης Καραντινός | Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ : Δίχασαν οι προτάσεις της πλειοψηφίας

Η πρώτη συνεδρίαση, μετά την εκλογή νέου προέδρου, της κοινοβουλευτικής ομάδας (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την προηγούμενη Πέμπτη φωτογραφίζει με καθαρότητα τη δύσκολη κατάσταση του κόμματος. Τόσο για το πώς σχεδιάζει τις επιλογές της η πλειοψηφία όσο και το πώς αντιδρά η μειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι χθες του Τύπου: «Ρήγμα που βαθαίνει», «Δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ», «Λευκή απεργία», «Πρώτο μήνυμα», «Πρεμιέρα με εντάσεις» κ.ά. Ίσως, σε ένα βαθμό, προδιαγράφει και τις μελλοντικές κινήσεις.

Μια πρώτη παρατήρηση θα ήταν ότι πριν τις δημοτικές εκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια δύσκολη μάχη, που μάλιστα πολύ δραστήρια συμμετέχει και ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, θα περιμέναμε να μην τεθούν στη συνεδρίαση τόσο ακανθώδη θέματα. Αυτό το ήξερε η πλειοψηφία και ήταν εύκολο να μαντέψει τη στάση της μειοψηφίας. Όμως, το αποφάσισε και αυτό, όσο και να εμπεριέχει ως κίνηση και αδεξιότητα, είναι κρίσιμη πολιτική επιλογή.

Το πόσο είναι μια επεξεργασία με αρχή, μέση και πρόβλεψη για το τέλος, ή σε ποιο βαθμό είναι σύμφωνος μ’ αυτή ο πρόεδρος ή πόσο δεσμεύεται έναντι των υποστηρικτών του, θα φανεί στην πορεία. Ίσως με μοιραίο τρόπο, αλλά θα φανεί. Πάντως, το να ζητά συγγνώμη για εξόφθαλμα αντιθεσμικές κινήσεις αλλά να μην τις διορθώνει ίσως είναι και τακτική, όχι μόνο αδυναμία.

Πρόταση με δυο προβλήματα

Η πρόταση για την εκλογή προεδρείου της ΚΟ είχε δυο τουλάχιστον, σοβαρά προβλήματα. Το ένα, είναι ότι ήταν μονόπλευρη, δεν εμπεριείχε ένα κάποιο ενωτικό μήνυμα. Ούτε επανόρθωνε προηγούμενες συγκρουσιακές κινήσεις. Το άλλο, είναι η επιλογή του Παύλου Πολάκη ως συντονιστή των ΕΠΕΚΕ, των τμημάτων εργασίας που απαρτίζονται από μέλη ΚΟ και κόμματος. Αυτό, που είχε «κολλήσει» τις προηγούμενες μέρες διότι διαφωνούσαν πολλοί και της πλειοψηφίας, είναι φανερό ότι στέλνει μήνυμα στη μειοψηφία αλλά και σ’ ολόκληρο το κόμμα ότι η νέα πλειοψηφία θα είναι αδυσώπητη, τέλος πάντων δεν θα «ακούει». Παρέλκει να πούμε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι και ιδανική περίπτωση και για την αναζωογόνηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος.

Αλλά να ξαναέρθουμε στα του κόμματος. Η πρόταση του προέδρου συγκροτεί, επιπλέον, και τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος. κι αυτή είναι αφάνταστα μονόπλευρη, βεβαρυμμένη με δηλώσεις που προσέβαλλαν ή και συκοφαντούσαν στελέχη του κόμματος, και αδοκίμαστη για την πολιτική εμπειρία και επάρκειά της. Η ηγετική ομάδα που προτάθηκε είναι και η βασική αιτία που διεύρυνε τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίωνΔεν είναι, λοιπόν, μόνο η «Ομπρέλα», κατά το πρόχειρα λεγόμενο, που αντιδρά αλλά και πολλές/οί άλλες/οι ακόμη.

Ηγετική ομάδα μ’ αυτή τη σύνθεση και μ’ αυτή την πολιτική οδηγεί και στο επόμενο πρόβλημα. Οι βουλευτές της μειοψηφίας δεν δέχτηκαν ή δεν θα δεχθούν να αναλάβουν ρόλους. Ήδη, ο Νάσος Ηλιόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που κατείχε.

Ομιλία ατελέσφορη

Η ομιλία του προέδρου, ωστόσο, κινήθηκε σε εντελώς άλλο κλίμα καθώς πρόσεχε να είναι ενωτική και να έχει αφετηρία της Αριστεράς έστω, αν και αδιευκρίνιστου και προβληματικού περιεχομένου, στην πατριωτική Αριστερά. Επίσης, ήταν απολύτως αντιπολιτευτική και ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και ιδίως του Κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι άξονας της αντιπολίτευσης που σχεδιάζει είναι η αντιδεξιά κυρίως, πολιτική κάπως παλαιότερων εποχών. Τόνισε την ανάγκη το κόμμα να πάει καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δίνοντας και το παράδειγμα με προσωπικές επισκέψεις και συναντήσεις με υποψήφιους που προσδίδουν μια πολιτική βαρύτητα.

Το πνεύμα αυτό της ομιλίας του, όπως ήδη σημειώσαμε, δεν μπορούσε ωστόσο να αλλάξει τα πράγματα. Η πρόταση του προέδρου κατέγραψε 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά, ενώ τρεις βουλευτές δεν ήταν παρόντες. Ο Νίκος Παππάς που ασθενεί με κορονοϊό, ο Όθων Ηλιόπουλος που δεν γνωρίζουμε αν έχει πολιτική σημασία ή όχι και ο Αλέξης Τσίπρας που αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του Στ. Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποστηρίχθηκε (βουλευτής Γιώργος Γαβρήλος) ότι δεν χρειάζεται ψηφοφορία εφόσον δεν υπάρχει αντιπρόταση! Η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και άλλων βουλευτών όπως η Όλγα Γεροβασίλη άνοιξε τον δρόμο στη φανερή ψηφοφορία.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν η Πέτη Πέρκα και η Σία Αναγνωστοπούλου. Επιχειρηματολόγησαν  υπέρ του λευκού, τονίζοντας και το αντιθεσμικό της αντικατάστασης Θεοχαρόπουλου – Καλπάκη, που είναι μάλιστα, όπως είπαν, από τη διεύρυνση αλλά και διότι ορισμένοι από τους προτεινόμενους αποκαλούσαν “υπονομευτές” του κόμματος άλλους βουλευτές και στελέχη που στήριζαν την Έφη Αχτσιόγλου και τον Τσακαλώτο.

Λευκό ψήφισαν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Ψυχογιός.

Το νέο προεδρείο της ΚΟ αποτελείται από τους Θεοδώρα Τζάκρη (γραμματέας ΚΟ), Γιώργο Τσίπρα (διευθυντής ΚΟ), Παύλο Πολάκη (Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Διονύση Καλαματιανό.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου την είσοδο κάλυψαν με χειροκροτήματα απ’ όλους τους βουλευτές. Προτίμησε τα πίσω καθίσματα και αντάλλαξε φιλιά και χαιρετισμούς με πολλές και πολλούς. Ωστόσο, δεν κάθισε να πάρει μέρος στη ψηφοφορία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σ’ αυτή την περίπτωση η μη συμμετοχή, ως διασφάλιση της ουδετερότητάς του, εξέφραζε, τουλάχιστον, επιφύλαξη για τις προτάσεις που τέθηκαν στην ΚΟ προς ψηφοφορία. Στη Βουλή, όμως, τον έφερε και η συνάντησή του με τον Κώστα Ζαχαριάδη όπως και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, για να ενημερωθεί σχετικά με τη νέα του θέση ως μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης θεσμού όπου έχει επίσης προταθεί να εκπροσωπεί, ως πρόεδρος, την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τα επόμενα βήματα

Οι εξελίξεις στην ΚΟ, έως ένα βαθμό, προκαθορίζουν και τα επόμενα βήματα όταν θα συγκληθούν τα κομματικά όργανα. Αυτό θα γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προφανώς. Αλλά έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι για την Πολιτική Γραμματεία δεν γίνεται καμία νύξη. Όσο για το συνέδριο να σημειώσουμε την άποψη του βουλευτή Ε. Αποστολάκη. Δήλωσε ότι απαιτείται χρόνος και θα γίνει όταν θα είναι έτοιμο το κόμμα! Σαφές.

 

                                                                                                                                                        Άρης Καραντινός

 

Ποιες υποψηφιότητες στήριξε ο  ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ με ανακοίνωσή του «καλεί τους πολίτες σε μαζική στήριξη των υποψηφίων που εκφράζουν τη δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή πρόταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα». Και συνεχίζει: «Καλούμε τους πολίτες, με την ψήφο τους, να σταθούν απέναντι στις αποτυχημένες “γαλάζιες” διοικήσεις σε Περιφέρειες και Δήμους, αποτυχία που αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο το τελευταίο διάστημα. Απέναντι στα πελατειακά δίκτυα και στα σαθρά συστήματα στην αυτοδιοίκηση, που εξέθρεψε η Δεξιά και συνεχίζει να στηρίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του».

Η λίστα των υποψηφίων που στηρίζει στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους είναι η εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία/ Στέργιος Ηλιόπουλος, Κεντρικής Μακεδονίας: Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας/Γιάννης Μυλόπουλος, Δυτικής Μακεδονίας: Ελπίδα/Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Ηπείρου: Κοινό των Ηπειρωτών/Γιάννης Στέφος, Θεσσαλίας: Πρωτοβουλία/Δημήτρης Κουρέτας, Ιονίων Νήσων: ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νηισιά/Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Ελλάδας: Μαζί Αλλάζουμε/Κωνσταντίνος Καρπέτας, Στεράς Ελλάδας: Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση για τη Στερεά Ελλάδα/Απόστολος Γκλέτσος, Αττικής: Αττικός Κύκλος Συνεργασίας & Εμπιστοσύνης/Γιώργος Ιωακειμίδης, Πελοποννήσου: Πρώτα η Πελοπόννησος/Μανώλης Μακάρης, Βορείου Αιγαίου: Αλλαγή Πορείας για τα νησιά μας/Βασω Χοχλακα, Νοτίου Αιγαίου: Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο/Χρύσα Καραγιάννη, Κρήτης: Η Κρήτη μας Αλλιώς/Σπύρος Δανέλλης.

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτή Πόλη/Κώστας Ζαχαριάδης, Θεσσαλονίκης: Θεσσαλονίκη για όλους/Σπύρος Πέγκας, Πατρέων: Πάτρα Σπουδαία και πάλι/Βασίλης Αϊβαλής, Πειραιώς: Αλλάζουμε τον Πειραιά για όλους και όλες/Γιώργος Γαβρίλης, Λαρισαίων: Συμπαράταξη Λαρισαίων/Απόστολος Καλογιάννης, Περιστερίου: Με την Κοινωνία Μπροστά Ανεξάρτητη Παράταξη Πολιτών/Ανδρέας Παχατουρίδης, Αγρινίου: Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο Υπερκομματική Συνεργασία/Δημήτρης Τραπεζιώτης.