ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Χαιρετισμός του Νίκου Φίλη, εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς, στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ

Εκπροσωπώ στο συνέδριό σας τη Νέα Αριστερά μια νέα πολιτική δύναμη  που φιλοδοξεί να γίνει καταλύτης για την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε μια περίοδο που οι ασκούμενες πολιτικές δυσκολεύουν πολύ τη ζωή των πολιτών και τους απογοητεύουν. Σε  μια εποχή που η Άκρα Δεξιά καιροφυλακτεί για να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή απόγνωση. Σε μια περίοδο που οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, καθώς οι κυρίαρχες δυνάμεις της  αντιπολίτευσης  λειτουργούν συναινετικά στα μεγάλα θέματα όπως στην  αλόγιστη κούρσα των εξοπλισμών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η λαϊκή δυσαρέσκεια με αιχμή την αξίωση να μη συγκαλυφθεί η υπόθεση των Τεμπών και να αποδοθεί δικαιοσύνη, βρήκε τρόπο αυθεντικής έκφρασης με το 1, 5 εκατ. υπογραφές και τις μεγάλες κινητοποιήσεις των πολιτών, ιδιαίτερα της νεολαίας. Λίγους μόνο μήνες μετά τις εκλογές διαπιστώνονται ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία του κόμματός σας και αναδεικνύεται η ανάγκη αριστερής διεξόδου, ώστε μέσα από τη συνεργασία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να ηττηθούν οι συντηρητικές πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο διεθνής ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει. Πόλεμοι έχουν ξεσπάσει στην περιοχή μας, ενώ δημιουργούνται συνθήκες ενός νέου ψυχρού πολέμου με την Ευρώπη να επιλέγει το δρόμο της στρατιωτικοποίησης και της οικονομίας του πολέμου. Η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει στη στρατηγική της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, να μη γίνει μέρος της πολεμικής αναμέτρησης. Είναι ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα για να υπάρξει πράσινο ευρωπαϊκό ομόλογο, ώστε η οικολογική μετάβαση να μη γίνει με όρους κοινωνικής αδικίας. Αντ` αυτού ακούμε για επικίνδυνες πρωτοβουλίες σχετικά με την έκδοση ενός ομολόγου για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εξοπλισμών. Δηλαδή, για ένα μαύρο ομόλογο.

Οι υπερεξοπλισμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην τρίτη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ με πάνω από 3% του ΑΕΠ όταν οι άλλες χώρες είναι κάτω από 2% του ΑΕΠ είναι μια πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στην επαρκή άμυνα της χώρας, αλλά σε σχεδιασμούς έξω από τα εθνικά μας συμφέροντα. Τι άλλο σημαίνει άραγε η διατύπωση ότι η Ελλάδα είναι δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ; Τι άλλο σημαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στην Ουκρανία και η σιωπή μπροστά στα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα;

Οι υπερεξοπλισμοί και η μείωση της φορολογίας των πλουσίων υπονομεύουν τα δημόσια οικονομικά και υποσκάπτουν το κοινωνικό κράτος.

Φίλες και φίλοι

Τα πρόσφατα σημεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα 2023 το 16, 6% του πληθυσμού διαβιούσε σε συνθήκες υλικής στέρησης όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν 15,5%. Ο πληθωρισμός απληστίας, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια-ειδικά στον τομέα των τροφίμων- μαζί με την εκτόξευση των έμμεσων φόρων φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην επιβάρυνση των πολιτών. Με την προτελευταία θέση στην αγοραστική δύναμη των μισθών, αλλά -κι εδώ κρύβεται η μεγάλη κοινωνική αδικία- στην τρίτη θέση στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι στεγαστικές δυσκολίες το 2023 ξεπετάχτηκαν στο 47,3% έναντι 29,1% το 2022. Πέρυσι ένα στους τέσσερις συμπολίτες μας δεν μπόρεσε να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία αν και ήταν αναγκαία. Τα στοιχεία αυτά αποδιοργανώνουν και το σημερινό success story, όπως παλαιότερα επί ΠΑΣΟΚ την εικόνα της «ισχυρής Ελλάδας» ή την περίοδο της ΝΔ τα περί «θωρακισμένης οικονομίας», την παραμονή μάλιστα της χρεοκοπίας. Οι επενδύσεις είναι πολύ κάτω από τις προβλεπόμενες και αφορούν τον τομέα του real estate. Μια εικόνα εύθραυστης οικονομίας. Σε όλα αυτά προστίθεται η κλιματική κρίση που η αντιμετώπισή της απαιτεί δαπάνες 2% του ΑΕΠ κατ` έτος και διακοπή των σχεδίων για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην υγεία, σε μια περίοδο που με την πανδημία διαπιστώθηκε παγκοσμίως η ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων συστημάτων υγείας καθώς και η δημοσιονομική επέκταση και η έκδοση για πρώτη φορά κοινού ευρωπαϊκού χρέους με εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Ελλάδα λανσάρεται το στερεότυπο περί της ανωτερότητας του ιδιωτικού τομέα ή του διεφθαρμένου δημόσιου τομέα με εμφανείς επιπτώσεις στη διάλυση του ΕΣΥ, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων παντού ως πανάκεια, ακόμη και στο χώρο της Παιδείας με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. 

Στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων η απόφαση της Ευρωβουλής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, καθώς και η συνεχιζόμενη βραδυπορία στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών συγκροτούν την αρνητική πορεία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ανάμεσα στις εκκρεμότητες είναι και η ανάγκη χωρισμού κράτους-Εκκλησίας, υπό το φως των αντιδράσεών της για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και λίγο πριν για τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την πανδημία.

Στο προσφυγικό δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός και το διεθνές δίκαιο. Το ναυάγιο της Πύλου και οι επαναπροωθήσεις εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Η προσφυγοφοβία θρέφει την Ακροδεξιά.

Φίλοι και φίλες

Η Νέα Αριστερά συστήνεται στην κοινωνία ως μια δύναμη ειλικρίνειας. Λέμε όσα σκεφτόμαστε και εννοούμε όσα λέμε. Επιδιώκουμε η πολιτική να βασίζεται στο επιχείρημα και όχι στο σύνθημα. Και επιμένουμε οι πολιτικές παρεμβάσεις μας και η κινηματική μας δράση να εντάσσονται στην αδιάκοπη απελευθέρωση του ανθρώπου, στον ορίζοντα του Σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Θεωρούμε απεχθές το μοντέλο που μεταβάλει τον αναγκαίο πολιτικό αγώνα σε εμφυλιοπολεμικό αναχρονισμό. 50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση μπορούμε να συνυπάρχουμε ως αντίπαλοι και όχι ως εχθροί.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας, ενθυμούμενος ότι το 2016 είχα εκπροσωπήσει στο  συνέδριό σας τον τότε κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ.