ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Οι εφημερίδες σήμερα (Πέμπτη 10/11)

efimerides_1

Καθώς οι εφημερίδες σήμερα είναι “γεμάτες” από τη νίκη Τραμπ, εξηγήσεις και αντιδράσεις (ΗΠΑ, Ελλάδα, ΕΕ, σημαντικότεροι διεθνείς παίκτες) σε ένα πραγματικά χαοτικό σκηνικό που θα μου έπαιρνε όλη τη μέρα μόνο για να το διαβάσω (πόσο μάλλον να το αποδελτιώσω), αποφάσισα να επικεντρωθώ στο προσφυγικό που είναι πιο εύκολα ελεγχόμενο, αλλά είχε και ενδιαφέρουσες ειδήσεις από δω κι από κει.

Μια παρατήρηση μόνο σε σχέση με τη νίκη Τραμπ και την άμεση επίδρασή της στην ελληνική πολιτική σκηνή: ο σημερινός αντιπολιτευόμενος τύπος, ακολουθώντας κάποιες χθεσινές δηλώσεις από στελέχη της ΝΔ, τη συνδέει σχεδόν αποκλειστικά με αυτόματη υποβάθμιση της επίσκεψης Ομπάμα (“Πατατράμπ στην συγκυβέρνηση” γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, πολύ επιθετικά σε αυτό το θέμα και τα Νέα). Το Μαξίμου βέβαια αισθάνθηκε τον επικοινωνιακό κίνδυνο, και έσπευσε να ανακοινώσει πως η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα παραμένει μεγάλη και σίγουρη, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της αξιολόγησης και του χρέους που είναι (υποτίθεται) πιο βραχυπρόθεσμη, και επειδή η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει μια συνέχεια που υπερβαίνει τα εκάστοτε πρόσωπα.

Στο προσφυγικό λοιπόν:

Ξεκινώ με ένα πιο ευρέος ενδιαφέροντος:

“Πρεμιέρα επιχείρησης ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο”
“Με τη συμμετοχή τριών πλοίων και δύο υποβρυχίων ξεκίνησε χθες η αεροναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», η οποία θα διεξαχθεί αρχικά στην Κεντρική Μεσόγειο και, εν καιρώ, θα συγχωνευθεί με την ήδη υφισταμένη της Ε.Ε. στην περιοχή, με διπλό σκοπό την αντιτρομοκρατική δράση, την επιφυλακή λόγω των πολλαπλών ανοιχτών μετώπων και, εφόσον χρειαστεί, τη βοήθεια για τον έλεγχο πιθανών προσφυγικών ροών.” Τώρα, αν συνδέσει κανείς την ως άνω είδηση με τη διακηρυγμένη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας υπέρ της επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων στη Βόρεια Αφρική, θα είναι κακός;

Μουζάλας: Δεν έχει νόημα εάν θα ήθελα να είναι νύχτα ή ημέρα, ενώ είναι νύχτα

Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή «Εντός» με τον Κώστα Εφήμερο και την τηλεόραση του The Press Project, τόσο για τα μεγάλα προβλήματα στην χορήγηση ασύλου και τις πολύ κάτω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα της Ευρώπης. Μιλά ακόμα για την ακροδεξιά στα νησιά, τη συγνώμη στον Δένδια, την παραίτηση Βουδούρη και πολλά ακόμη.

Στην παλιά χωματερή Χίου οι πρόσφυγες

Νέο χώρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στην παλιά χωματερή της Χίου, προκειμένου να κλείσει η Σούδα, πρότεινε η κυβέρνηση σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Άγχος και κατάθλιψη βιώνουν πολλοί πρόσφυγες στην Ελλάδα λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Με αϋπνία, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και ψυχοσωματικά προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι πρόσφυγες στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των τραυματικών γεγονότων που έχουν βιώσει στις χώρες καταγωγής τους, του δύσκολου ταξιδιού που επιχείρησαν, αλλά και του πολύμηνου εγκλωβισμού τους στην Ελλάδα και των συχνά ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης. […] Η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι πρόσφυγες οφείλεται, κατά την κ. Σιδέρη, σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι τραυματικές εμπειρίες και τα δύσκολα ταξίδια που έχουν βιώσει στο παρελθόν. […] Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αργή διαδικασία ασύλου, που τους κάνει να αισθάνονται εγκλωβισμένοι. […] Το τρίτο αίτιο είναι οι συνθήκες φιλοξενίας που βιώνουν σε κάποιες από τις δομές.

Εγκλωβισμένοι στα νησιά: Νέα επεισόδια χθες σε Χίο και Σάμο – Δυσκόλεψε η μπόρα τη νύχτα στον καταυλισμό της Σούδας

Εδώ πιο αναλυτικό ρεπορτάζ από τη Χίο.

Με αργούς ρυθμούς η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δέχονται πρόσφυγες σε τακτική βάση και σε συνάρτηση με το ποσοστό που τους αναλογεί, να επιταχύνουν τους χρόνους απόκρισης στις αιτήσεις μετεγκατάστασης, να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους απόρριψης μέσω του ασφαλούς διαύλου που προσφέρει η Europol και να αυξήσουν τη δυναμικότητα υποδοχής που διαθέτουν για να στεγάσουν τους αιτούντες μετεγκατάσταση. (1.372 μεταφορές που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο και θεωρήθηκαν ρεκόρ, ενώ από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου, μετεγκαταστάθηκαν 1.212 άτομα, 921 από την Ελλάδα και 291 από την Ιταλία). […] «Σήμερα υπάρχουν περίπου 24.000 άτομα προς μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και περίπου 20.400 άτομα στην Ιταλία. Με τη συνεχιζόμενη άφιξη μεταναστών στην Ιταλία, που σημαίνει 29.844 άτομα από τις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και τη συνεχιζόμενη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, που φιλοξενεί σήμερα πάνω από 61.700 μετανάστες, η μετεγκατάσταση παραμένει κρίσιμης σημασίας για την ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στις χώρες αυτές», καταλήγει η Επιτροπή.

Στην Καθημερινή το θέμα έχει παίξει με μεγάλο ρεπορτάζ με τίτλο “Δ. Αβραμόπουλος: Διαχειρίσιμο το προσφυγικό”, σύμφωνα με το οποίο ο επίτροπος έτεινε χείρα φιλίας στην Τουρκία με δηλώσεις όπως “προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση της Τουρκίας […] για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών” και “η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στο πλευρό της”…

Την ίδια στιγμή, οι ροές του τελευταίου 24ώρου προς τα νησιά ήταν μηδενικές, αλλά η Κομισιόν στη νέα της έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ασκεί δριμεία κριτική στη “γείτονα”, παρότι δεν φτάνει μέχρι το “λογικό επακόλουθο”, δηλ. τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων…

Μεγάλα ρεπορτάζ σε Έθνος και Καθημερινή για την υποδοχή 12 προσφυγόπουλων στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (το πρωτοείδαμε στα μπλόκια).

Επίσης από το ΄Εθνος, ρεπορτάζ με τίτλο “Θωρακίζει τα σύνορά της η Βουλγαρία” (βλ. φωτό): “Σε κοινή άσκηση ειδικών δυνάμεων με τις ΗΠΑ προχώρησε η Βουλγαρία σε περιοχή κοντά στην Ελλάδα, με στόχο την αποτροπή και την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων” (sic!). O Υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε πως μπορούν να μετακινηθούν άμεσα, αν παραστεί ανάγκη, 2.000 στρατιώτες στα σύνορα…

Τέλος, η ΕφΣυν και η Αυγή έχουν ρεπορτάζ σχετικό με τη διαταγή διερεύνησης από Μουζάλα και Τόσκα των καταγγελιών της Ύπατης Αρμοστείας για παράνομες απελάσεις 10 Σύρων στην Τουρκία. Δείτε εδώ και εδώ.