ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

«Έλλη» και «Πόρτες» των Φρίξου και Φιφής Πρωτογερέλλη

Δυο πολύτιμες μαρτυρίες απ’ τα πέτρινα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής περιπέτειας καταθέτουν με τα βιβλία τους δυο ιστορικά στελέχη της Αριστεράς που βίωσαν τα γεγονότα μέσα από τους κόλπους του αντιστασιακού και κομμουνιστικού κινήματος. Η «Έλλη» του Φρίξου Πρωτογερέλλη και οι «Πόρτες» της Φιφής Πρωτογερέλλη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «24 γράμματα», παρουσιάζονται αυτή την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου που οι ίδιοι ίδρυσαν, των Πολιτών της Ριζούπολης (Ερμωνάσσης 11 και Ζήλων).

Ο Φρίξος Πρωτογερέλλης αφηγείται την ιστορία της Έλλης Σβώρου, της πρώτης γυναίκας που αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα στη Μυτιλήνη του 1949, ενώ η Φιφή Πρωτογερέλλη επικεντρώνεται στην πλούσια ιστορία των ανθρώπων, με έμφαση στην ιδεολογική παρακαταθήκη της ΕΠΟΝ.

Το ζεύγος Πρωτογερέλλη, που έδεσε άρρηκτα της ζωή του με την πορεία του ΚΚΕ εσωτερικού, συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια να αγωνίζεται για το κοινό καλό. Κι αυτό δεν κάμφθηκε ούτε με τον αιφνίδιο χαμό των παιδιών τους, του Μίλτου και της Καίτης, το 1987. Το 1989-2009 δημιούργησαν την Επιτροπή Κατοίκων Ριζούπολης. Δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ το πάρκο «Βασίλης Αυλωνίτης» αν είχαν αποσυρθεί από το διαρκές κυνήγι υπευθύνων και τη συνεχή προσπάθεια συσπείρωσης συμπολιτών τους κατά τη σταδιακή κατεδάφιση του ιστορικού εργοστασίου της Θερμίδας. Η μικρή κλίμακα, η γειτονιά, όσοι αριστεροί και προοδευτικοί εμπνέονται από το παράδειγμά τους, τους χρωστούν πολλά, κυρίως την ένσαρκη υποστασιοποίηση του «ηθικού πλεονεκτήματος»…