ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτισμός

Ανέβασε τον πήχη το Αναγνωστήριο Αγιάσου με «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

megalotsi

Τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουμε τη δημιουργική συνεργασία των ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων του νησιού μας, με ενεργητικά αποτελέσματα στην ποιοτική ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ των συντοπιτών μας.

Μέσα σε ένα καλό κλίμα ερασιτεχνικής δημιουργίας η Θεατρική Ομάδα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «ανεβάζει στροφές», πολλαπλασιάζοντας την έτσι και αλλιώς πολύμορφη προσφορά του ιστορικού σωματείου.

Με τη συμμετοχή ξεχωριστών ερασιτεχνών ηθοποιών από άλλα θεατρικά σχήματα, αλλά βασισμένη κυρίως στο δικό της έμψυχο δυναμικό, η Θεατρική Ομάδα του Αναγνωστηρίου μάς δίνει θαυμάσιες παραστάσεις με «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός από τα πιο διαλεχτά έργα του Κοινωνικού-Λαϊκού Θεάτρου.

Τα κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Η ερασιτεχνική θεατρική παράδοση στο νησί μας είναι πλούσια πολλές δεκαετίες τώρα, στην πόλη και σε αρκετά χωριά. Οι πολλοί ερασιτέχνες «γεμίζουν» δημιουργικά τη ζωή τους, αλλά ψυχαγωγούν και όλους εμάς τους θεατές.

«Το μεγάλο μας τσίρκο», με ευρηματικές αναπαραστάσεις, μας ξανάφερε αντιμέτωπους με τη Βαυαροκρατία, την Ξενοκρατία, τα λόγια του Κολοκοτρώνη, το Ραγιαδισμό, τη Μικρασιατική Τραγωδία, τη Γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Λογοκρισία της Φασιστικής Χούντας και το θρήνο των γονιών που «γυρεύουν» τα παιδιά τους μετά την εξέγερση, τα τανκς, τα πολυβόλα και τους ελεύθερους σκοπευτές της Χούντας στο Πολυτεχνείο.

megalotsi2Οι σκηνές από την παράσταση με το ξεσηκωμένο Λαό, που αξίωνε ΣΥΝΤΑΓΜΑ από τον ξενοθρονιασμένο βασιλιά Όθωνα στις 3 του Σεπτέμβρη του 1843, έφερναν στο νου αντίστοιχες άλλων έργων, όπως: «Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο» του Πέτρου Μάρκαρη και «Δύο καμινάδες» του Στρατή Παπανικόλα, που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι της Λεσβιακής Ένωσης Σπουδαστών στη Μυτιλήνη και σε χωριά του νησιού μας το 1976 και το 1978, αντίστοιχα, «Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» του Γιώργου Αρμένη, που ανέβασε το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης το 1985.

«Ανεβάζει τον πήχη» λοιπόν η Θεατρική Ομάδα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, πλουτίζοντας την ήδη πολύ σημαντική ερασιτεχνική θεατρική δημιουργία στο νησί μας (που αρκετές φορές είναι εφάμιλλη της παραγωγής καλών επαγγελματικών θιάσων).

Έργα σαν «Το μεγάλο μας τσίρκο», που με απλά μεστά λόγια μάς κάνουν να ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και όχι να… ξεχνάμε, συμβάλλουν στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης και ταράζουν τα βαλτόνερα της τηλεδιασκέδασης, που μας πασάρουν μεγαλονονοί με τα κανάλια τους.

Νοέμβρης 2016

Δημήτρης Μπουρνούς