ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Αναμνησιολογία. Η διαδρομή μιας ζωής (του Βάσου Βόμβα)

 

 

Αναμνησιολογία ή αλλιώς ένα ταξίδι σ’έναν τόπο από τον οποίο ο Βάσος Βόμβας δεν έφυγε ποτέ: από τα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη. Μνήμες φυλαγμένες στη βαλίτσα της ζωής του με αγάπη και προσοχή. Με το βιβλίο του αυτό ανοίγει τις αποσκευές του. Και αβίαστα μας παρουσιάζει τις ιστορίες του, μας  μιλά για γεγονότα,  περιγράφει  πρόσωπα και καταστάσεις που τον σημάδεψαν.

Με φόντο την κοινωνία της Μυτιλήνης τη δεκαετία του ‘50 και τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν δύο γενιές μία πριν και μία μετά, ξετυλίγει το  πολύχρωμο κουβάρι των αναμνήσεών του. Μεγαλώνοντας σε μια πόλη που έμοιαζε με  καζάνι που βράζει, με εκπροσώπους διαφόρων λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών τάσεων και ρευμάτων, μία πόλη με «πνευματική αυτοτέλεια», όπως γράφει, αλλά και  μεγάλες ταξικές αντιθέσεις.

Διάχυτο το αίσθημα της ελευθερίας ενός παιδιού που μεγαλώνει σε νησί, αλλά και της καταπίεσης ενός νέου της ελληνικής επαρχίας. Παρέες, φίλοι παιδικοί, σκανταλιές, βουτιές στα Μπλόκια και μπάλα στην αλάνα του  Κιοσκιού και κατόπιν μεγαλώνοντας πάρτυ, εφηβικοί έρωτες, ραντεβού,  εκδρομές. Οι μετεμφυλιακές παρέες της Μυτιλήνης, οι τότε φοιτητές, άνθρωποι γεμάτοι όνειρα και ελπίδα στα χρόνια της «λευκής τρομοκρατίας».

Ο Βάσος Βόμβας είχε την τύχη να μεγαλώνει σε μια δεμένη οικογένεια και να ακολουθεί τη συντροφιά των γονιών του (τους Παπανικόληδες, Στρατή και Άννα- Λουλού, τους  Καραγιάννηδες, Βαγγέλη και Λενιώ, τους Πορτοκάλληδες,  Όμηρο και Δανάη, τους  Χατζηδημήτριδες, Γιάννη και Μαρία και τους μπεκιάρηδες τότε, Αντώνη Αράπογλου, Παναγιώτη Βουγιούκα και Αλέξ Χαϊτογλου),  να μοιράζεται τις χαρές τους, τις γιορτές τους, τις ανησυχίες τους, να παρακολουθεί τις συζητήσεις τους, καταγράφοντας με τα παιδικά του μάτια τις αγωνίες τους. Και όλα αυτά τον ωρίμασαν πρόωρα. Τον προσγείωσαν στην πραγματικότητα εκείνης της δύσκολης εποχής.

Καθ’όλη τη ζωντανή αφήγηση ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την αγάπη του συγγραφέα για τον πατέρα του,  τον Γιαννακό Βόμβα, γνωστό και με το ψευδώνυμο Γιάννης Αλύτης. Έτσι, με το -α- το στερητικό παραπέμποντας σε έναν άλλο Ελύτη, αποστερημένο από την ψευτοηθική του μικροαστισμού. Υμνητή του έρωτα και του πάθους, με οξύ χιούμορ χωρίς ενοχές, με γνήσια ανεπιτήδευτη ευαισθησία. Ο Γιάννης Αλύτης μας κλείνει το μάτι, όπως το έκλεινε και τότε  στους Μυτιληνιούς μέσα από τη σουρεαλιστική στήλη της βδομαδιάτικης εφημερίδας του Στρατή Παπανικόλα «Ο Τρίβολος».

Κι ο Βάσος Βόμβας μοιράζεται μαζί μας το ταξίδι ενός παιδιού κι ενός νέου που ήθελε «να κάνει την κοινωνία δική του» και τα κατάφερε, έχοντας την τύχη να έχει πάντα μαζί του τις πολύτιμες αποσκευές του.

«Αναμνησιολογία Η διαδρομή μιάς ζωής» – Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mythos.

 

Βιογραφικό

Ο Βάσος Ι. Βόμβας γεννήθηκε στη Μυτιλήνη  το 1936, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Α’ Γυμνάσιο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δικηγόρησε στην Αθήνα μέχρι και το 2005. Σήμερα, συνταξιούχος πια, ασχολείται με το πάθος που είχε από παιδί, δηλ.  τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τη λαογραφία της Λέσβου. Αφού ταξινόμησε το πλουσιότατο μα διάσπαρτο αρχείο του πατέρα του, επιμελήθηκε και για την έκδοση του έργου του, με δύο βιβλία: Γιάννης Αλύτης. Ποιήματα 1937-1977 και Οι φίλοι μου και εγώ.Γράμματα-Πεζά-Ποιήματα, από τις εκδόσεις «Σμίλη», το 2007 και 2013  αντίστοιχα. Παράλληλα φρόντισε και για τη διεθνή αναγνώριση του ποιητικού έργου του Γιάννη Αλύτη – Βόμβα, που μεταφράστηκε στα ιταλικά  από τον Ιταλό Ελληνιστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο και δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό της Ρώμης Fermenti. Το 2019 επιμελήθηκε τα Άνθη του Κακού του Μπωντλαίρ σε μετάφραση του Αντώνη Πρωτοπάτση (εκδόσεις «Σμίλη»). Μέρος του λαογραφικού του αρχείου, που αφορά το έθιμο του κλήδονα στη Λέσβο αξιοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Σκορδά στο βιβλίο του Αδιάντροπα του Κλήδονα που κυκλοφόρησε στη Μυτιλήνη, το 2017, από τις εκδόσεις «Μύθος».