ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Γης μαδιάμ, στο αρχοντικό του Χαλίμ Μπέη.

«Ο πολιτισμός υπάρχει όπου υπάρχουν άξιοι άνθρωποι να τον υπηρετήσουν», είπε η Τζώρτζια Ρασβίτσου και δεν είναι καθόλου περίεργο που η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της πλαισιώθηκε από την ορχήστρα Connect by music, μια κίνηση συμβολική για την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλεγγύη.

Παιδιά   15-16 χρόνων, από τους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ με τις κιθάρες τους και τα όνειρά τους, μας ταξίδεψαν με τη μουσική και τα τραγούδια τους και μας έδειξαν ότι ο πολιτισμός δημιουργείται από ανθρώπους ακούραστους που δίνουν την ψυχή τους, όπως η καθηγήτρια κιθάρας των παιδιών Αννίτα Ματζουράνη.

 Στην αυλή του αρχοντικού του Χαλιμ Μπέη, σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, εκεί έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Μαργαρίτα …γης μαδιαμ» των εκδόσεων ΕΚΑΤΗ.

Η εκδήλωσε διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ» και το βιβλίο παρουσίασαν ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, ο καθηγητής θεολογίας δρ. Αθανάσιος Καλαμάτας και ο δικηγόρος Στρατής Σκουτιανέλλης. Κρατώντας από μιά πέτρα ο καθένας στο χέρι, μας πετροβόλησαν. Πετροβόλησαν τις συμβάσεις και τον καθωσπρεπισμό μας, τις φοβίες μας και τον συντηρητισμό μας, τα πρέπει και τα μη.

Η «Μαργαρίτα» στη χτεσινή παρουσίασή της στο κοινό κρύφτηκε, δεν πρόβαλε τον εαυτό της όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται σε άλλες παρουσιάσεις βιβλίων,  χαμογέλασε πονηρά και άφησε χώρο για τους  φίλους της: τον Καπίνο «το αραπακι», την Ερατώ, τον Παύλο, την Αθηνά,  τη Μαρία, τον Παναγιώτη και τ’ ασυνόδευτα προσφυγόπουλα του Καρά Τεπέ και της Μόριας.

Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης: Ο πολιτισμός μας ενώνει, και το ζητούμενο είναι η μεταξύ μας συνύπαρξη μακριά από την ενήλικη λογική και τα αρρωστημένα στερεότυπα που δηλητηριάζουν μυαλά και κοινωνίες. Παρουσίαση βιβλίου «Γης Μαδιάμ», άκρως πολιτική.