ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

«Η φωλιά του γλάρου» της Μαίρης Μαργαρίτη

 

«Η φωλιά του Γλάρου» από τις εκδόσεις «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ».

Το πρώτο βιβλίο της Μαίρης Μαργαρίτη, έξυπνο και καλογραμμένο, έρχεται να μας συστήσει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα συγγραφέα.

Δύο εγκλήματα σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους  στην πόλη της Μυτιλήνης, συνταράζουν την τοπική κοινωνία και τις αστυνομικές αρχές. Πώς θα μπορούσαν να συνδέονται μεταξύ τους;

Δεν είναι όμως μόνο η πλοκή και η λύση της. Η ευφυΐα της συγγραφέως αποκαλύπτεται στους άρτια ψυχογραφημένους χαρακτήρες, και τον αβίαστο λόγο, που μπορεί να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Λιτές περιγραφές, ζωντανοί διάλογοι, λειτουργούν σαν πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε με ποιο τρόπο καθημερινοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν απρόσμενες καταστάσεις. Όμως η συγγραφέας δεν παραλείπει να κοιτάζει γύρω της.

Ζωγραφίζει την πλοκή πάνω στον καμβά της  κοινωνίας της επαρχίας, με μαεστρία μεταφέροντάς μας φωτεινές εικόνες του νησιού, αλλά και ένα κλίμα αναβρασμού που φέρει τη σφραγίδα της προσφυγικής κρίσης. Με ελάχιστες αναφορές, επιδέξια γραμμένες με σεβασμό και ανθρωπιά.

Η Όλγα και ο αστυνόμος Μπεργάκης με τρόπο πολύ διακριτικό επιβεβαιώνουν  ότι οι παιδικές αγάπες παραμένουν αξεπέραστες και μας συνοδεύουν για πάντα.

Η ευκολία με την οποία χειρίζεται τον λόγο είναι πρόδηλη σε ένα κείμενο καλογραμμένο από κάθε άποψη.

Είχα την ευκαιρία να διαβάσω το βιβλίο στον τόπο του εγκλήματος και ήταν τόσο πειστική η αφήγηση, που φεύγοντας από την πλάζ κόλλησα στον τοίχο για να μην με εντοπίσει «η κάμερα του ταμία».

«Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά. Οποιαδήποτε ομοιότητα είναι εντελώς συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.» Ή μήπως όχι;

Το σίγουρο είναι ότι η Μαίρη Μαργαρίτη, δεν έγραψε τυχαία αυτό το μυθιστόρημα. Η αστυνομική λογοτεχνία έχει κερδίσει μία πολύ αξιόλογη παρουσία.

 

 

Η Μαίρη Μαργαρίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ανθρωπογεωγραφία του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου εκπονεί διδακτορική έρευνα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε έντυπα συλλογικά έργα και διαδικτυακούς ιστότοπους. Έχει διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό αστυνομικής λογοτεχνίας που διοργάνωσαν το 2017 οι εκδόσεις Άπαρσις και η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).