ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτισμός

Ομαδική έκθεση για το προσφυγικό- Από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

“Η κραυγή της απόγνωσης. Η σιωπή του φόβου. Η ορφάνια. Η φτώχεια. Η εκμετάλλευση. Ο πόνος του ξεριζωμού. Αλλά και η πάλη για ζωή. Ένα χαμόγελο στο ταλαιπωρημένο πρόσωπο, κάποιες παιδικές ανέμελες φωνές, μια χαραμάδα ελπίδας. Παραστάσεις από το θέατρο του παραλόγου της εποχής, στη γη του τόπου μας, σε μια αποστροφή επαναλαμβανόμενα άδικης ιστορίας.

Refugees wrapped themselves with thermal blankets after their arrival on a dinghy from the Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, on Friday, Oct. 23, 2015. © Santi Palacios
Refugees wrapped themselves with thermal blankets after their arrival on a dinghy from the Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, on Friday, Oct. 23, 2015. © Santi Palacios

Με το φακό να μιλά αδιάψευστος καταγραφέας της σκληρής αλήθειας, με την αμεσότητα των συναισθημάτων της φωτογραφικής εικόνας. Αυτής που συντροφεύει τη βάρκα που παλεύει στα κύματα, τους ανθρώπους που φιλούν με λυγμούς τη στεριά, που ικετεύουν το Θεό, που ευγνωμονούν γιατί πέρασαν τη δοκιμασία. Αυτούς που άφησαν πατρίδα για να στριμωχθούν σε σκηνές και στρατόπεδα, που έκαναν το δρόμο κρεβάτι για να ξαποστάσουν μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι χωρίς πυξίδα και ορίζοντα. Αλλά και αυτούς που πραγματώνουν την αλληλεγγύη, που δεν διακρίνουν δέρμα και γλώσσα.

Χωρίς πρόθεση να εκτεθεί η δυστυχία στην περιέργεια, παρά να μαρτυρηθεί ότι οι άνθρωποι εμποδίζονται να μοιράζονται ειρηνικά τον κόσμο. Για να δοκιμαστούν τα όρια της ανθρωπιάς μας». Με τα λόγια αυτά περιγράφουν τα μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης όσα αποτύπωσαν με το φωτογραφικό τους φακό και θα τα παρουσιάσουν στην ομαδική έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Πρόσφυγες».

Στην έκθεση συμμετέχουν τα μέλη της ΦΕΜ: Τάσος Ζερβόπουλος , Θωμάς  Μαμάκος, Ηλίας Μάρκου, Μιχάλης Μπάκας, Πέτρος Τσακμάκης, Μπάμπης  Στυλιανίδης, Στρατής  Τσουλέλλης, Δημήτρης Φωτίου.

Επίσης στην έκθεση ευγενικά συμμετέχουν οι Bonneti Andrea, Gabriel Tizon, Santi Palacios, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Μαρία Κουρή, Λευτέρης  Παρτσαλής, Άρης  Μεσσήνης, Πέτρος Γιαννακούρης, Γιάννης Κολεσίδης.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο νέο εκθεσιακό χώρο της ΦΕΜ στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. Οι φωτογραφίες της έκθεσης των μελών της ΦΕΜ θα πωλούνται στη συμβολική τιμή των 20 ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα διατεθούν για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Επίσης σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιείται συλλογή ειδών ρουχισμού  (ρούχα –παπούτσια-babylino  κλπ) είδη που θα διατεθούν για τον ίδιο λόγο.

Εγκαίνια έκθεσης  25 Ιανουαρίου , ώρα  18.00. Διάρκεια έκθεσης 25 Ιανουαρίου έως  5 Φεβρουαρίου, από τις 18.00-20.30 καθημερινά.