ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Προσδοκίες για Όσκαρ. Η ελληνική πρόταση και η βραβευμένη μικρού μήκους σε δωρεάν online προβολή.

APPLES

Το APPLES – ΜΗΛΑ, είναι η επίσημη ελληνική εκπροσώπηση στην κατηγορία Διεθνούς Κινηματογράφου και έχει  προταθεί για Καλύτερη Εικόνα, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο, Καλύτερη Σκηνοθεσία.  Μια αλληγορία για την απώλεια μνήμης και ταυτότητας στη σύγχρονη εποχή.

Η ταινία αναγνωρίστηκε στα φεστιβάλ ταινιών της Βενετίας, του Τέλγιουράιντ και του Τορόντο, έλαβε υπέροχες κριτικές και έχει την Cate Blanchett ως executive producer στην προώθηση της ταινίας με την εταιρεία της Dirty Films.

Ο Νίκου είναι ένας νέος σκηνοθέτης το έργο του οποίου  προσθέτει στο πρόσφατο ρεπερτόριο της Ελλάδας πρωτότυπες και ασυμβίβαστες ιστορίες. Ωστόσο, παρόλο που προορίζεται να σχολιάσει τις συλλογικές κρίσεις που πλήττουν την αστική ζωή, το APPLES διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη οικεία, τρυφερή και μερικές φορές χιουμοριστική ροή.

Ο Χρήστος Νϊκου ξεκίνησε να δουλεύει σε ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν ο Κυνόδοντας, του Γιώργου Λάνθιμου. Ακολούθησαν άλλες επτά, μεταξύ των οποίων και το Πριν τα Μεσάνυχτα (Before Midnight) του Richard Linklater. Κάπου ενδιάμεσα έγραψε και σκηνοθέτησε την μοναδική του μικρού μήκους ταινία, KM η οποία συμμετείχε σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ. Τα Μήλα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Υπόθεση: 

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

 

INDEX (ένα 12λεπτο μονοπλάνο με φόντο το προσφυγικό δράμα)

Υπόθεση:

Η βάρκα που θα μεταφέρει την οικογένεια του Ντάνα στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά ο γιος του ο Άλαν αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως ο Άλαν έχει σφηνώσει το δάχτυλο του στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός κυριεύει τον Ντάνα και η απόγνωση κορυφώνεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική απόφαση.

Το ΙΝDΕΧ έχει βραβευτεί  με το Βραβείο καλύτερης ταινίας “Χρυσός Διόνυσος” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2019, με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας και με το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ταινία στο Gothenburg International Film Festival 2019. Ο Νικόλας Κολοβός είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος που ζει και εργάζεται στην Σουηδία. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες που έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν διακριθεί. Το 2016 κέρδισε το Βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία μικρού μήκους Σύκο.

 

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κέντρου Μελέτης του Ελληνικού Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, σας προσκαλεί σε μια δωρεάν εικονική προβολή της ελληνικής πρότασης για  Όσκαρ APPLES στις 17 Ιανουαρίου 2021. Η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τις  11 π.μ. και για 24 ώρες.

Μια προ-ηχογραφημένη συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Χρήστο Νίκου θα είναι επίσης διαθέσιμη για προβολή.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης  και την προβολή του  INDEX, μιας ταινίας μικρού μήκους του ελληνο-σουηδού σκηνοθέτη, Νικόλα Κολοβού,  που προσδοκά την είσοδό της στην πεντάδα υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Ο σύνδεσμος προβολής είναι διαθέσιμος, αλλά θα ενεργοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου, 11 π.μ. εδώ: https://watch.eventive.org/apples 

(κάνετε κράτηση και λαμβάνετετε mail  επιβεβαίωσης).