ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτισμός

“Φιλομένη” την Κυριακή στις 7.00 μ.μ. στο Μαλλείδιο στα Πάμφιλα

Συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές ταινιών στα Πάμφιλα που διοργανώνει ομάδα σινεφίλ κατοίκων της περιοχής. Αυτή την Κυριακή θα προβληθεί η ταινία “Φιλομένη”, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

malidio1

Λίγα λόγια για την ταινία.

Το «Philomena» , που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος του 70ου Φεστιβάλ Βενετίας, όχι μόνο άρεσε αλλά οδήγησε και σε ενθουσιώδεις αντιδράσεις από κοινό και Τύπο, μαρτυρώντας, επιτέλους, την επιστροφή του σκηνοθέτη στις επιτυχίες.

Ο Μάρτιν Σίξμιθ είναι ένας 59χρονος σήμερα Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνεργάτης του BBC από το 1980, από το οποίο παραιτήθηκε το 1997 για να αναλάβει σύμβουλος της νεο­εκλεγείσας κυβέρνησης του Τόνι­ Μπλερ. Μετά τη διαρροή κάποιων απόρρητων και άστοχων e-mails, το 2001 αναγκάστηκε σε παραίτηση, για να ξεκινήσει τη συγγραφή μιας σειράς βιβλίων πολιτικής ανάλυσης αλλά και μυθοπλασίας
.
Η ταινία του Στίβεν Φρίαρς τον συναντά το 2008, σε μια καμπή της αμφιβόλου μέλλοντος καριέρας του, όταν πέφτει στα χέρια του μια ιστορία με πιθανώς μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Μέσω της κόρης μιας 70χρονης Ιρλανδής, της Φιλομένα Λι, εκείνος θα μάθει πως πριν από μισό αιώνα αυτή η γυναίκα αναγκάστηκε από τις καλόγριες του μοναστηριού όπου ήταν έγκλειστη να δώσει τον μικρό της γιο για υιοθεσία και τώρα θέλει να ξαναβρεί τα ίχνη του. Το περιοδικό με το οποίο συνεργάζεται μυρίζεται αποκλειστικό­ σουξέ, η επίσκεψή του με τη Φιλομένα στο μοναστήρι δημιουργεί περισσότερες απορίες απ’ όσες λύνει κι έτσι ο αρχικά απρόθυμος Σίξμιθ αποφασίζει να κυνηγήσει παρέα με την πεισμωμένη μάνα την ιστορία μέχρι το τέλος, το οποίο τους περιμένει, γεμάτο εκπλήξεις, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Έτσι ανθρώπινοι χαρακτήρες και ιστορικό πλαίσιο δένονται σε μια κινηματογραφικά ισορροπημένη δραματική κομεντί, η οποία στοχεύει ξεκάθαρα στο να συγκινήσει το ευρύ κοινό, χωρίς όμως να χάνει το σκηνοθετικό αυτοέλεγχο και τη ­σεναριακή κομψότητά της.

Ο γνωστός κωμικός Στιβ Κούγκαν («24 Hour Party People», «Μια Νύχτα στο Μουσείο», «Το Ταξίδι» ) κερδίζει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ ως παραγωγός και σεναριογράφος της μεταφοράς στην οθόνη όλου αυτού του χρονικού, όπως το καταγράφει ο ίδιος ο Μάρτιν Σίξμιθ στο «Χαμένο παιδί της Φιλομένα Λι». Δικαίως, καθώς αξιοποιεί όλα τα ατού της «απίστευτα» αληθινής ιστορίας, συνταιριάζοντας στοιχεία κοινωνικής σάτιρας, road movie, καταγγελίας του αυστηρού καθολικισμού και αστυνομικής έρευνας και διατηρώντας μέχρι το τέλος έναν πέπλο μυστηρίου που αποκαλύπτει όταν σηκώνεται μια απρόβλεπτα συγκινητική­ πραγματικότητα.

Τέλος, με την υπερπολύτιμη αρωγή της υποψήφιας για Όσκαρ Τζούντι Ντεντς φτιάχνει ένα ζωντανό, διχασμένο ανάμεσα στις τύψεις, τη συγχώρεση και την αποφασιστικότητα κεντρικό ρομαντικό χαρακτήρα που συνθέτει με τον σνομπ και κυνικό Σίξμιθ (ερμηνευμένος από τον ίδιο τον Κούγκαν ) ένα αξέχαστο πρωταγωνιστικό –και απόλυτα συμπληρωματικό– δίδυμο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα πρωτοβουλίας αλλά και για την ταινία