ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Μένου σπίτι. Πάμε θέατρο. Οι παραστάσεις της Τετάρτης.

Μέγαρο Μουσικής: “Η επιστροφή της Ελένης”

Μία παράσταση που είχε ανεβεί στο Μέγαρο στις 19/1/1999.

Σχετικά με την όπερα, αναφέρει ο Θ. Μικρούτσικος στο βιβλίο του Ο. Ιωάννου, : «Δεν ξέρω αν η όπερα “Η επιστροφή της Ελένης” είναι το σημαντικότερο έργο μου – και δεν θα το μάθω ποτέ. Ίσως μετά από 50 χρόνια να αποδειχθεί πως ό,τι σημαντικότερο έκανα ήταν ένα τραγούδι μου. Για εκείνο που είμαι σίγουρος είναι πως με αυτό το έργο ξεπέρασα τις καταγεγραμμένες δυνατότητές μου. Επίσης είμαι πια σίγουρος και για κάτι άλλο. Ότι μοναδικός στόχος ενός ανθρώπου είναι να καταφέρνει να ξεπερνάει τις καταγεγραμμένες δυνατότητές του. Αξίζει να ζει, περνώντας από τόσο πόνο, βαρβαρότητα και απώλειες, να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη περιπέτεια, για να σπρώχνει τα όριά του και να λέει στο Χρόνο “Μπορεί να με νικήσεις στο τέλος, αλλά εγώ ρε μπαγάσα κάποιες φορές κατάφερα και σε σταμάτησα!”».

Σήμερα Τετάρτη 22/4 στις 21:30, την μονόπρακτη όπερα «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου, που ανέβηκε στο Μέγαρο σε σκηνοθεσία-χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου. Η όπερα βασίζεται σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και σε κείμενο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη.

Δείτε την παράσταση στις 21.30 εδώ: https://diavlos.grnet.gr/room/7702?eventid=7691#link

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν προβάλει σήμερα τη μουσική παράσταση «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, που ανέβηκε τη σεζόν 2016- 2017 στη σκηνή της Φρυνίχου, σε λιμπρέτο-μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Η παράσταση θα είναι προσωρινά διαθέσιμη.

Δείτε την παράσταση εδώ.

Ο Βικτώρ, είναι ένα “παρά φύσιν έξυπνο”, υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι που καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει τίποτα. Την ημέρα των γενεθλίων του, αυτό το μέχρι τότε, παιδί-υπόδειγμα με την προδιαγεγραμμένη “καριέρα μοναχογιού” της αστικής τάξης, αποφασίζει να “τινάξει το σπίτι του στον αέρα”.

Αποκαλύπτοντας τη μοιχεία του πατέρα του, ο Βικτώρ θα ξεσκεπάσει με βίαιο τρόπο όλη την υποκρισία και τη σαπίλα της οικογένειας αλλά και της τάξης του. Θα σπείρει την καταστροφή. Αλλά θα καταστραφεί και ο ίδιος. Γιατί θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ήδη “μολυνθεί” από το περιβάλλον του. Και ότι είναι πολύ μικρός και ανίκανος ν΄αλλάξει οτιδήποτε γύρω του…

Με όχημα τη φράση του Γκράμσι: “Η κρίση συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί”, η παράσταση επιθυμεί μέσα από τη μεγάλη δύναμη της μουσικής αλλά και το άγριο χιούμορ, την τρέλα και τη συγκίνηση αυτού του κορυφαίου έργου, να μιλήσει για το βίαιο τέλος της αθωότητας. Για τον κίνδυνο των ψευδαισθήσεων. Για την επανάσταση που πνίγεται μέσα στην ίδια την πηγή της. Για τη νέα γενιά που θέλει ν΄αλλάξει τον κόσμο, αλλά νιώθει ότι είναι πολύ αργά για να το κάνει. Και δεν ξέρει πώς να το κάνει…

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας προβάλει ξανά την παράσταση «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη από τις 11.00 το πρωί σήμερα έως τις 11.00 το πρωί αύριο Πέμπτη 23/4.
Δείτε την παράσταση Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Nd4dqWArsqQ&feature=youtu.be

b_24081_fonissa_0206

Έργο οριακό. Μοναδικό στα ελληνικά γράμματα. Ψυχογράφημα και καταγγελία. Συγκαλυμμένη εξομολόγηση. Βιωματική κατάθεση κάτω από το προσωπείο του «κοινωνικού» αφηγήματος. Εδώ, η έκφραση του Παπαδιαμάντη στη σημαντικότερη στιγμή της σε μια παράσταση που απέσπασε πλήθος βραβείων από το περιοδικό Αθηνόραμα και χάρισε στην Μπέττυ Αρβανίτη το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και στον Στάθη Λιβαθινό το αντίστοιχο βραβείο σκηνοθεσίας.

Θέατρο Σταθμός

Το θέατρο Σταθμός συνεχίζει την προβολή του πολυβραβευμένου έργου της Νίνα Ρέιν «Φυλές», σε μετάφραση Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μάνο Καρατζογιάννη, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Μανώλη Μαυροματάκη, Ελένη Μολέσκη και Βασιλική Τρουφάκου. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη μέχρι αύριο Πέμπτη 23/4
Δείτε την παράσταση εδώ: Παραστάσεις

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, έκανε πρεμιέρα σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020.
Με αυτή την παράσταση το ΚΘΒΕ τιμά τη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, της αγαπημένης ηθοποιού, θεατρικής συγγραφέα και σκηνοθέτη, που χάσαμε πρόωρα, η οποία διετέλεσε με συνέπεια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, από το 2015 έως το 2018, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοελληνικής γραφής. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα με σχέσεις αληθινές και χαρακτήρες πραγματικούς, μελετημένους με ψυχολογική ακρίβεια. Οι ηρωίδες του έργου καταφέρνουν με χιούμορ και ελαφρότητα να αποτυπώσουν μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά. Οι γρήγοροι διάλογοι παρασύρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι που μοιάζει να διαρκεί μια στιγμή. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.

Δείτε την παράσταση εδώ: https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=51140