Ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη γεωπάρκων, καθώς ήδη πέντε περιοχές της βρίσκονται στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, ενώ από το 2016 στο «τιμόνι» του Δικτύου βρίσκεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου, Νικόλαος Ζούρος.
Ο κ. Ζούρος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε για τα γεωπάρκα και τη σημασία τους στην τουριστική ανάπτυξη μίας περιοχής, αλλά και για τους σκοπούς και τις δράσεις του Δικτύου.
Όπως είπε ο κ. Ζούρος η ανάδειξη και η προβολή των γεωπάρκων είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς, όπως σημείωσε, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας κρατώντας τους νέους στον τόπο τους.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστιο απόθεμα γεωλογικών μνημείων. Είναι θέμα κατασκευής. Υπάρχουν χώρες που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα, αλλά να παρουσιάζουν μικρό γεωλογικό ενδιαφέρον», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούρος και πρόσθεσε ότι «τα τεκμήρια γης της Ελλάδας είναι πιο πρόσφατα, σε σχέση με άλλες χώρες. Κι όταν λέμε πιο πρόσφατα εννοούμε 200 εκατομμύρια πίσω και παρουσιάζουν ιδιαίτερο μελετητικό ενδιαφέρον».
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα των γεωπάρκων είπε ότι «η ανάδειξη και η αναγνώριση των γεωπάρκων αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο προσέλκυσης τουριστών, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες υποδομές και νέες εγκαταστάσεις, αφού στόχος είναι η προσέλκυση τουριστών μέσα από την ιστορία, το φυσικό τοπίο και τη γεωλογία».
Σήμερα υπάρχουν 127 αναγνωρισμένα γεωπάρκα από την UNESCO σε 33 χώρες, εκ των οποίων τα 71 βρίσκονται σε 23 χώρες της Ευρώπης και πέντε από αυτά στην Ελλάδα, (Λέσβος, Ψηλορείτης, Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού και Σητεία), ενώ τώρα ξεκίνησαν οι προσπάθειες να ενταχθεί στο δίκτυο και το γεωπάρκο στη βόρεια Εύβοια.