ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Wave of hope: Μία έκθεση γεμάτη ελπίδα

Μία έκθεση γεμάτη ελπίδα από τους πρόσφυγες του καταυλισμού της Μόριας, από χτες και για μία ακόμη εβδομάδα έως τις 16/2/2020 στο MOSAIK – Σαπφούς αρ.9.

Πίνακες ζωγραφικής, ζωγραφισμένα μπλουζάκια και οι ζωγραφιές που πλαισιώνουν το βιβλίο της Parwana. Τα γράμματά της, που φιλοξενήθηκαν από ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ, μεταφράστηκαν στα αγγλικά και έγιναν βιβλίο!

Η ομάδα του Wave of Hope for the Future (WHF) περιλαμβάνει μια ομάδα προσφύγων και αιτούντων άσυλο στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ελλάδας, στη Λέσβο (Camp Moria). Μαζί με μερικούς εθελοντές, η ομάδα WHF εργάζεται για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών των ευάλωτων ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό – ειδικά παιδιά, νέοι και γυναίκες.

Η αρχή της WHF είναι να δημιουργηθεί ένα έργο από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στην WHF να κατανοήσει καλύτερα και να συνεργαστεί με τους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται στον προσφυγικό καταυλισμό. Αυτή η μοναδική πρακτική εμπειρία δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα WHF να δημιουργήσει ένα ζωτικής σημασίας σημείο στήριξης, παρά τους περιορισμένους πόρους.

Την πρωτοβουλία ξεκίνησε ο Zekria Farzad, που έφτασε στη Λέσβο με την οικογένειά του πριν από λίγους μήνες. Αρχικά, η WHF ξεκίνησε τις εργασίες της στον τομέα της εκπαίδευσης, δημιουργώντας μαθήματα αγγλικής γλώσσας και μαθήματα αλφαβητισμού εντός και εκτός του καταυλισμού, με επικεφαλής ειδικευμένους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έφθασαν στο νησί ως αιτούντες άσυλο. Η WHF ξεκίνησε επίσης την κατασκευή ενός κοινοτικού κέντρου. Ενώ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια, οι δραστηριότητες WHF έχουν αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα μεταξύ των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο στρατόπεδο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εκπαίδευση: Γλώσσες και γραφή

Τέχνες: Ζωγραφική, καλλιγραφία και ζωγραφική

Χειροτεχνία: Ράψιμο, κεντήματα και πλέξιμο για γυναίκες

Πολιτισμός: Διευκόλυνση του πολιτιστικού διαλόγου για τους μετανάστες από διάφορες χώρες

Κοινωνική & Αναψυχή: Δημιουργία ενός κοινοτικού κέντρου για την παροχή ενός ασφαλούς συνεδριακού χώρου για τους ντόπιους και τους πρόσφυγες του καταυλισμού, όπου τα χόμπι και οι ιδέες μπορούν να μοιραστούν