Η Πρώτη ∆άσωση της νέας προγραµµατικής περιόδου καλύπτει το κόστος φύτευσης δένδρων όπως καρυδιές, κερασιές και µηλιές καθώς και τησυντήρησή τους για µία 8ετία µε τη µορφή εφάπαξ καταβολής ενισχύσεων έως 9.000€.Επιπλέον προβλέπεται ετήσια πριµοδότηση του αγρότη για 12 χρόνια σε περίπτωση συγκαλλιέργειας µε αροτραίες καλλιέργειες.
Το Μέτρο 8.1 «Στήριξη για δάσωση» περιλαμβάνει μια λίστα νέων επιλέξιµων ποικιλιών καρποφόρων δένδρων όπως αχλαδιές, µηλιές και κερασίες ενώ παράλληλα µειώνει τον ελάχιστο αριθµό δένδρων ανά στρέµµα που υποχρεούται να φυτεύει ο δικαιούχος, σε 25 και 90 δένδρα/στρέµµα ανάλογα τον τρόπο φύτευσης.
Συντήρηση για μια 8ετία
Για µία 8ετία αντί για 5ετία θα δίνονται πλέον οι ενισχύσεις για την συντήρηση , ενώ το πολύ για µία 12ετία αντί για 15ετία (µε εξαίρεση καρυδιές, µαστιχόδεντρα και καστανιά που ορίζεται στα 8 έτη) θα λαμβάνει ο διακιούχος το ετήσιο πριµ,το ποσό του οποίου δεν έχει ακόμα οριστηκοποιηθεί , για την απώλεια
Δικαιούχοι:
Όλοι οι κάτοχοι αγροτικής γης
Δαπάνες
Στο μέτρο περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες επιχορηγούμενων δαπανών:
1. Εγκατάσταση φυτείας. Περιλαμβάνει:
Εδαφολογική ανάλυση, σύνταξη µελέτης δάσωσης, κατεργασία εδάφους, προµήθεια φυταρίων/πολλαπλασιαστικού υλικού, διάνοιξη λάκκων φύτευσης, εγκατάσταση τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου, φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών, λίπανση φυτών, υλικά και εργασίες περίφραξης, άρδευση φυτών.
2. Εργασίες συντήρησης. Περιλαμβάνει:
Προµήθεια φυταρίων, διάνοιξη λάκκων φύτευσης µε εργάτες σε έδαφος, φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών, διαµόρφωση λεκάνης συγκράτησης νερού, άρδευση φυτών, λίπανση φυτών, φρεζάρισµα εδάφους, βοτάνισµα και σκάλισµα, καλλιεργητικές φροντίδες, επαναφύτευση φυταρίων που η φύτευσή τους απέτυχε λόγω ξηροθερµικών συνθηκών ή άλλων αντίξοων κλιµατικών συνθηκών, (ξηρασία, πυρκαγιές, ή άλλες καταστροφές) έως ποσοστό 20%.
Το κόστος βασίζεται σε δεδοµένα των προηγούµενων περιόδων. Σε περίπτωση που το ποσοστό υπερβαίνει το 20%, η ζηµιά δύναται να καλυφθεί από το Μέτρο 8.4.
3. Κόστος απώλειας εισοδήµατος
Το κόστος για την απώλεια του εισοδήµατος θα δίνεται στους δικαιούχους παραγωγούς ετησίως για 12 χρόνια .Το πριµ ωστόσο δεν έχει ακόμα οριστοποιηθεί.