Ανικανότητα, αδιαφορία, επιλεκτική πληροφόρηση για το τεράστιο πρόβλημα της τιμής του ελαιολάδου από το ΥΠΑΑΤ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ*
Η ανικανότητα στη διαχείριση των διαρκών συσσωρευόμενων προβλημάτων και η αδιαφορία για την εξεύρεση λύσεων έχουν και τα όριά τους. Όπως άλλωστε και η επιλεκτική πληροφόρηση και η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Ο πρ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λακωνία, αναφέρθηκε στο πλήρες ιστορικό της προσπάθειας ανεύρεσης πόρων για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών και της ελαιοκαλλιέργειας. Αναφέρθηκε στη διαδικασία κατά την οποία ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan δεσμεύτηκε να εξετάσει ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ που είχαμε διασφαλίσει από τα de minimis επί υπουργίας μου.
Όλο το ιστορικό της προσπάθειας αυτής υπάρχει, τόσο στις επιστολές που ανταλλάχτηκαν μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Ευρωπαϊκών Αρχών όσο και στα επίσημα Δελτία Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Για να καταδειχτεί η αδιαφορία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας θα σταθώ μόνο στην συνάντησή μου με τον πρ. Επίτροπο Phil Hogan στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες:
Το σχετικό Δελτίο Τύπου καταλήγει ως εξής: «Ο Επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση, σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)».
Οι προτάσεις τις οποίες είχε καταθέσει τότε η ελληνική πλευρά και συζητήθηκαν με τον Επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI ήταν:
- Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, βάσει του κανονισμού 702/2014.
- Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), βάσει του κανονισμού 1408/2013.
- Άλλες λύσεις ή συνδυασμός λύσεων.
Το επίδικο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρ. Επίτροπος απάντησε, όπως είχε δεσμευτεί, και ποιες ήταν οι προτάσεις τις οποίες προτείνει στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού de minimis, και ζητούσε τρόπο χρήσης άλλων 60 εκατ. ευρώ βάσει της πρότασης που θα προέκρινε ο πρ. Επίτροπος. Συνολικά θα διέθετε για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών 110 εκατ. ευρώ.
Απάντηση μέχρι τις 5 Ιουλίου 2019 που είχα την ευθύνη του Υπουργείου δεν έλαβα. Αν τέτοια επιστολή από τον πρ. Επίτροπο έχει έρθει στο ΥπΑΑΤ, αυτή θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να δημοσιοποιηθεί για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πάντα σε μια τέτοια -εφόσον υπάρχει- επιστολή θα αναφέρει διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Άρα, το ερώτημα εντέλει είναι, ποιο από αυτά έχει έστω στοιχειωδώς δρομολογηθεί από την σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
*ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α