ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Αξιολόγηση στο νοσοκομείο: Πως έχουν τα πράγματα

Απάντηση με επιστολή του σε τοπική καθημερινή εφημερίδα, έστειλε ο Κώστας Κουτσοβίλης, αναφορικά με τον τρόπο που η εφημερίδα παρουσίασε τα τεκταινόμενα στο νοσοκομείο, αλλά και την προσωπική του στάση, σχετικά με την αξιολόγηση.  Η απάντηση είναι η παρακάτω:

 

Αγαπητό Εμπρός

Το λιγότερο  που  ζητά κανείς από ένα   δημοσιογράφο είναι  να σέβεται  την δεοντολογία του επαγγέλματος.

Δυστυχώς για την συντάκτρια σας  κ. Παζιάνου  – γιατί δεν είναι 1η φορά- όταν αναφέρετε στα συνδικαλιστικά πράγματα του νοσοκομείου  αντί προηγούμενα να ενημερώνετε  από  όλες τις πλευρές, το ρεπορτάζ  της περιορίζετε  στους κομματικούς διαδρόμους της ΛΑΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Στο φύλλο του ΕΜΠΡΟΣ της παρασκευής 10-3-17 με τίτλο <<Τάχθηκαν κατά της αξιολόγησης πλην… Λακεδαιμονίων!>> η κ. Παζιάνου  προσβάλλει  την συνδικαλιστική μου ακεραιότητα [ναι υπάρχει ακόμα και τέτοια στις μέρες μας]  -την οποία δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν & πολύ περισσότερο με εκείνη  που με διάφορα ψέματα & λεκτικές ακροβασίες  κάνει το άσπρο μαύρο. Από  τα πολλά  θα σταθώ σε 4 σημεία:

  1. Η στάση Κουτσοβίλη … που ήταν κατά της αξιολόγησης στην κυβέρνηση Σαμαρά …να μετατρέπεται [;] σε υπέρμαχο της αξιολόγησης ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Η περίφημη αξιολόγηση έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
  3. Στη συνέλευση ο κ. Κουτσοβίλης έφερε και ειδικό  να επιχειρηματολογήσει για τα «θετικά» της αξιολόγησης.
  4. Η  πρόταση  Κουτσοβίλη έλαβε μόνο δύο ψήφους. [σαν να λέμε  όλο το νοσοκομείο απέναντι]

Πως έχουν τα πράγματα:

Πριν 10 μέρες διάφοροι συνδικαλιστές – ο καθένας για δικούς  του λόγους- άρχισαν να παραπληροφορούν τους εργαζόμενους  για το νέο σύστημα αξιολόγησης. [άλλος για να πει πως «δεν ήταν μόνο η αξιολόγηση  Μητσοτάκη έκτρωμα», άλλος γιατί πιστεύει ότι δίκαιη αξιολόγηση μπορεί  να γίνει μόνο στο σοσιαλισμό !!!,για να κρύψει ότι δεν θέλει καμία αξιολόγηση κλπ]. Αυτό θορύβησε αρκετούς εργαζόμενους  που μπήκαν στο κόπο να διαβάσουν τον νόμο. Οι περισσότεροι από όσους τον διάβασαν  ηρέμησαν ….Επειδή  όμως οι περισσότεροι δεν το έκαναν,  έντονη ήταν η απαίτηση για  ενημέρωση.Για αυτό και  ο σύλλογος έκανε παρέμβαση  στην διοίκηση ώστε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι αυτή να γίνει.

Η διοίκηση σεβάστηκε την πρόταση και όρισε τον  υπεύθυνο στο ΚΕΚ του νοσοκομείου που έχει κάνει 10δες σεμινάρια με ανάλογα θέματα,  να οργανώσει ενημερώσεις.

Την  επόμενη ημέρα Παρασκευή 10-3-17  την ίδια ώρα που γίνονται όλες  οι Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου μαζεύτηκαν -από τα 480 μέλη –  δυστυχώς μόνο 60 συνάδελφοι [προφανώς δεν υπήρχε αναβρασμός].

Επειδή στην συγκέντρωση βρέθηκε ο συνάδελφος  που είχε επιλεγεί  για τις ενημερώσεις, του δόθηκε ο λόγος μετά από απαίτηση  των περισσοτέρων. Στο 5λεπτο πάνω,  μόλις  η συνδικαλιστική  <<ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΑΛΗΘΕΙΑΣ >>  είδε πως αλλιώς τα σχεδίασε και αλλιώς διαμορφώνονταν, και ότι  «η ενημέρωση βλάπτει σοβαρά το ψέμα»   τον ανάγκασαν να σταματήσει    με το σκεπτικό ότι <<ενημέρωση θα κάνουν οι Παρατάξεις!!! >> Τον ίδιο συνάδελφο βέβαια δεν τον επέτρεψαν να μιλήσει και στη συνέχεια,  όταν πήρε τον λόγο σαν μέλος του σωματείου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Αυτή  η ατμόσφαιρα  όπως ήταν αναμενόμενο οδήγησε στην αποχώρηση  των περισσότερων  αργαζομένων. Από τους 25-28 που παρέμειναν οι 3 [ηρωικοί που άντεξαν] ψήφισαν υπέρ της δικής μου πρότασης , 18!!! υπέρ της πρότασης  ΠΟΕΔΗΝ [ναι σωστά διαβάσατε 18 ] , 3 λευκό και άλλοι 3-4  που αρνήθηκαν να ψηφίσουν.

Να σημειωθεί επίσης ότι η κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας ήταν όταν  πριν την ψηφοφορία δεν άφησαν να διατυπωθούν περιληπτικά οι 2 προτάσεις για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τι θα ψηφίσουν.

Όσον αφορά το κατά πόσο άλλαξα στάση από την αξιολόγηση Μητσοτάκη μέχρι σήμερα μπορείτε να ρωτήσετε τους εργαζόμενους για να σας επιβεβαιώσουν πως ΠΑΝΤΑ έλεγα «αξιολογούμαι τους ανθρώπους γύρω μας,  αυτά που τρώμε,  τον εργάτη που μας βοηθά να μαζέψουμε τις ελιές και κάθε τι γύρω μας, δεν γίνεται να μην αξιολογούνται οι Δημ.Υπ. αρκεί αυτό να γίνεται με ένα δημοκρατικό αξιοκρατικό σύστημα που στοχεύει στην βελτίωση και όχι στην τιμωρία του εργαζόμενου  »

Αγαπητό Εμπρός αν οι ψευδολογίες της κ. Παζιάνου είχαν να κάνουν μόνο με το πρόσωπο μου , θα έλεγα δεν βαριέσαι δεν είναι η 1η φορά, επειδή όμως  ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει και δεν μπορεί να ανέχεται  εικόνες διάλυσης του δημοσίου , αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι ο εύκολος στόχος και  η βορά σε μνημονιακούς σχεδιασμούς [βλέπε την συρρίκνωση του κράτους Μητσοτάκη] τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα για να μείνουν αναπάντητα. Κάποιοι πρέπει  να υπερασπιστούμε και τον δημόσιο χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών  και αγαθών αλλά και τους εργαζόμενους από την δυσφήμιση και την απαξίωση. Για αυτό σας παραθέτω περιληπτικά την τοποθέτηση μου  στην ΓΣ  που πιστεύω πως υπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς:

<< …οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται εδώ και δεκαετίες και  δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα μέχρι το 2014 και την εφαρμογή της αξιολόγησης Μητσοτάκη, που στόχευε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Που:1-δημιουργούσε  δεξαμενή  προς απόλυση υπαλλήλων υποχρεώνοντας τις υπηρεσίες να χαρακτηρίσουν το 15%  αυτών ως ακατάλληλους. 2-Ήθελε την αξιολόγηση να μην την πραγματοποιούν οι άμεσοι προϊστάμενοι.3-που  άφηνε  σαφώς να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν στην διαθεσιμότητα και κινητικότητα από τις εκθέσεις του 2014 & μετά.4- Σύνδεε άμεσα την αξιολόγηση με το Βαθμολόγιο –και το βαθμολόγιο με το μισθολόγιο , γεγονός που οδηγούσε σε «ατομικούς μισθούς» και ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων.

Σε αυτή την μάχη νικήσαμε γιατί είχαμε το δίκιο & την κοινωνία με το μέρος μας. Αυτή στάθηκε στο πλάι μας γιατί δεν αρνηθήκαμε γενικά την αξιολόγηση μας, αλλά το συγκεκριμένο αυθαίρετο, άδικο & αυταρχικό σύστημα αξιολόγησης.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Το σημερινό σύστημα αξιολόγησης:

  1. Δεν υποχρεώνει να διαμορφωθούν ποσοστά άριστων, μέτριων , και ακατάλληλων υπαλλήλων. 2. Οι Αξιολογητές των υπαλλήλων είναι οι δύο ιεραρχικά προϊστάμενοι τους. 3. Διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας. Πχ ΌΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ.4. Δεν συνδέετε αρνητικά με τον μισθό του υπαλλήλου.5. Δεν ωθεί σε ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων αλλά με την θεσμοθέτηση των Ολομελειών Διεύθυνσης και Τμήματος αποζητά την συνεργασία και την ομαδική δουλειά μεταξύ των εργαζομένων.6. Τέλος εισάγει 2 σημαντικές διαδικασίες: α] Την Στοχοθεσία & β] Την Λογοδοσία & τον Κοινωνικό Έλεγχο.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη όχι μόνο δεν είμαι αντίθετος στο νέο σύστημα αξιολόγησης αλλά θεωρώ ότι διαθέτει τα περισσότερα από τα στοιχεία μια αξιολόγησης που ικανοποιεί όλα αυτά για τα οποία παλεύαμε όλα αυτά τα χρόνια. Πολύ περισσότερο που σήμερα δεν θα μπορούσα να υπερασπιστώ -απέναντι στους εξουθενωμένους πολίτες αυτής της χώρας- το αίτημα που προβάλουν κάποιοι συνάδελφοι, να μην υπάρχει αξιολόγηση για τους Δημόσιους υπάλληλους.

Ως απόφαση της ΓΣ προτείνω το παρακάτω:

  1. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης σχετικά με την Αξιολόγηση επαναδιατυπώνουμε  την θέση του Συλλόγου ότι Θέλουμε ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα  Αξιολόγησης, που θα στοχεύει στην βελτίωση και όχι στην τιμωρία των ΔΥ, που να περιορίζει τις υπερεξουσίες και την αυθαιρεσία από τους Προϊστάμενους, δεν θα έχει  μισθολογική σύνδεση, θα εισάγει τον κοινωνικό έλεγχο των Δημοσίων υπηρεσιών.  Ειδικά στην υγεία να ισχυροποιεί την φωνή του Πολίτη και του Ασθενή.
  2. Διαπιστώνουμε  έλλειμμα ενημέρωσης για αυτό ζητάμε  από την διοίκηση να οργανώσει διαδικασίες ενημέρωσης.
  3. Ζητάμε από την ΠΟΕΔΗΝ να στοιχειοθετήσει την θέση και τις αντιρρήσεις επί συγκεκριμένων σημείων του Νόμου, παραθέτοντας παραδείγματα.
  4. Καλούμε  την ΕΕ της  ΑΔΕΔΥ να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αγαπητό Εμπρος επειδή από όλα τα παραπάνω  τίποτα δεν δικαιολογεί όσα έγραψε η κ. Παζιάνου,  σας παρακαλώ τουλάχιστον να φροντίστε να δημοσιεύετε την επιστολή μου για αποκατάσταση της αλήθειας.