ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Αυξηση του κατώτατου μισθού. Οχι μόνο δίκαιο αλλά και αναπτυξιακό μέτρο

Οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν ήδη ξεκινήσει με την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων των τεσσάρων πρώτων κλάδων, καθώς επίσης και με την απόφαση του ΟΜΕΔ για τους όρους αμοιβής των εργαζομένων στα ταχυφαγία. Με την επιτάχυνση των διαδικασιών του σχετικού διαλόγου. αναμένεται ότι, εκτός από την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε μια σειρά άλλους κλάδους, από τις αρχές της νέας χρονιάς, οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων θα γενικευτούν.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αφορά και χιλιάδες εργαζόμενους στη Λέσβο, είναι ένα δίκαιο μέτρο. Τα χρόνια της μνημονιακής διαχείρισης της κρίσης, τα εκατομμύρια των μισθωτών ήταν αυτά που όχι μόνο πλήρωσαν πρώτα, αλλά έδωσαν και το βαρύτερο τίμημα. Η δραματική μείωση της κατανάλωσης μέσω της μείωσης των μισθών, καθώς και η γενικευμένη ανεργία, ήταν η επιλογή του ελληνικού αστισμού, προκειμένου αυτός να ξεπεράσει, προς όφελος του την κρίση.

Ομως, εκτός από δίκαιο, η αύξηση του κατώτερου μισθού, είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό μέτρο. Ειδικότερα για την Λέσβο, οπού η οικονομία της σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση, η ενδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης χιλιάδων μισθωτών μόνο ευεργετικές επιπτώσεις θα έχει στην τοπική αγορά.

Με την αύξηση, οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν άμεσα μια σειρά από ανάγκες τους που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο «ζεστό χρήμα» στην τοπική αγορά, το οποίο με την συμβολή του λεγόμενου «πολλαπλασιαστή» θα βοηθήσει σημαντικά, στο τέλος της ημέρας και τους ίδιους τους τοπικούς επιχειρηματίες. Εχουν λοιπόν κάθε συμφέρον, οι τοπικοί επιχειρηματίες, όχι μόνο να στηρίξουν αλλά και να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων τους!

Ομως, αυτό δεν είναι αρκετό. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο νησί μας, δεν μπορεί να είναι υπόθεση, μόνο, της «καλής θέλησης» των επιχειρηματιών. Το ιστορικό Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, θα πρέπει να τη βάλει ψηλά στις διεκδικήσεις του και με συγκεκριμένες πια πρωτοβουλίες να οργανώσει τους εργαζόμενους και να τους στηρίξει στην προσπάθεια τους, για την γενίκευση του στη πράξη.

Το ίδιο  επίσης πρέπει να κάνουν και οι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η επιθεώρηση εργασίας, με συνεχείς ελέγχους θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι νόμοι που αφορούν τον κατώτατο μισθό θα εφαρμόζονται, όπως άλλωστε το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας!