ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Β. Αποστόλου: από 5.000 ευρώ και πάνω οι επιστροφές

Αναλυτικές διευκρινήσεις έδωσε ¨πρόσφατα στην εκπομπή «Μέγκα Σαβατοκύριακο» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η «ανάκτηση» των χρημάτων που αφορούν το «πακέτο Χατζηγάκη». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός «μέσα από ειδική ρύθμιση που κάναμε σε νόμο προηγούμενα, νομοθετήσαμε να υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση, (όχι αφηρημένα και με διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης κλπ όπως γινόταν παλιά,), να ζητήσουμε  από 12.000 αγρότες αυτή την ώρα, το κομμάτι των ενισχύσεων που πήραν από το «πακέτο Χατζηγάκη» από 5.000 ευρώ και πάνω»

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις του υπουργού:

Δημοσιογράφος: Για παράδειγμα εγώ πήρα επιδότηση, ανάκτηση όπως θέλετε πείτε το, τι θα πληρώσω;

Υπουργός: Για να καταλήξουμε στο τι θα πληρώσεις πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, να δούμε τα δεδομένα που θα έχουμε μπροστά μας, διότι όλη αυτή την περίοδο κάνουμε διαπραγμάτευση να μειώσουμε τα συγκεκριμένα ποσά που αφορούν ανακτήσεις. Στο «πακέτο Χατζηγάκη» είχαμε  420 εκατ. ευρώ και 720.000 αγρότες. Αυτή την ώρα που βγήκε η οριστική καταδικαστική απόφαση, έχουμε μειώσει την υποχρέωση στους 95.000 αγρότες και στα 215 εκατ. ευρώ. Δεν τέλειωσε η διαπραγμάτευση.

Ερχόμαστε όμως και σε πρώτη φάση, μέσα από ειδική ρύθμιση που κάναμε σε νόμο προηγούμενα, νομοθετήσαμε να υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση, (όχι αφηρημένα και με διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης κλπ όπως γινόταν παλιά,), να ζητήσουμε  από 12.000 αγρότες αυτή την ώρα, το κομμάτι των ενισχύσεων που πήραν από το «πακέτο Χατζηγάκη» από 5.000 ευρώ και πάνω. Αυτό αφορά μόλις στο 1,67 % των αγροτών, και θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα  σ’ ένα βάθος πενταετίας με μια διαδικασία που θα έχει σχέση και με τις ενισχύσεις που δίνονται το Οκτώβρη- Νοέμβρη…

Δημοσιογράφος: Εγώ είμαι αγρότης που πήρα 20.000 ευρώ τότε μου δόθηκαν αυτά τα χρήματα.

Υπουργός: Πολλά είναι, αν πήρε κάποιος 20.000 ευρώ για ζημιές στον αγροτικό χώρο, τότε δεν μιλάμε για αγρότη από εκείνους για τους οποίους φωνάζουμε και θυσιαζόμαστε, δηλαδή για το 95% των αγροτών…

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε πάνω από 5.000 ευρώ, πόσοι είναι οι  περισσότεροι…

Υπουργός: Για κάποιους πολύ λίγους φτάνει να έχουν πάρει μέχρι 50.000 – 60.000 και 70.000 ευρώ…

Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι οι ανακτήσεις θα γίνουν σε πέντε ετήσιες δόσεις η οποία θα είναι μια δόση κάθε χρόνο και θα έχει σχέση με τη βασική ενίσχυση – διότι αυτός που έχει πάρει 20.000 – 25.000 είναι σίγουρο ότι παίρνει βασική ενίσχυση αρκετά αυξημένη. Η υπουργική απόφαση θα ορίζει να γίνεται παρακράτηση σε πέντε χρόνια για να απαλύνουμε τους αγρότες.

Δίνουμε μια μάχη όχι μόνο για το θέμα αυτό αλλά και για το φορολογικό, και το ασφαλιστικό των αγροτών.  Σας λέω και πάλι ότι τουλάχιστον το 90% των αγροτών έχει μικρότερα ποσά.

Ταυτόχρονα λέω ότι πρέπει να κάνουμε την κίνηση – βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση – , να δούνε οι Ευρωπαίοι ότι κι εμείς κάτι έχουμε κάνει. Ετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση, αλλά εν τω μεταξύ αλλάζουν τα δεδομένα μέχρι να τους βρούμε.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία του ΟΓΑ, στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, να δούμε ποιοι έχουν πεθάνει κλπ. Θα τα δούμε όλα αυτά.

Για αυτό σας λέω ότι έχουμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τα ορίζει. Δεν είναι μάλιστα απόφαση μόνο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και του υπουργού Οικονομικών.

Το θέμα των ανακτήσεων θα το πάμε επίσης και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κληθούν να πάρουν θέση.

Και ξεκαθαρίζω ότι όταν εμείς συζητάμε αυτό το θέμα με τους εταίρους και διαπραγματευόμαστε, έχουμε στο νου μας και τα 108 εκατ. ευρώ που  έρχονται από το «πακέτο Κοντού» με τα δημητριακά και τα 550 εκατ. ευρώ για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Δημοσιογράφος: Όλα αυτά παράνομα δόθηκαν;

Υπουργός: Βέβαια δόθηκαν παράνομα με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Από το 2002 υπάρχει η ενόχληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα αυτά. Μιλάμε για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις που αφορούν  τις ανακτήσεις και ειδικότερα για το «πακέτο Χατζηγάκη», το «πακέτο Κοντού» 108 εκατ. Ευρώ για τα δημητριακά, το «πακέτο Μωραΐτη» 550 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Αυτά έχουμε ως καταλογισμούς  ύψους 1,35 δις ευρώ.

Δεν έχουμε μόνο την οριστική καταδίκη αλλά έχουμε και απειλή που λέει «προσέξτε θα πάμε και στην επιβολή ημερήσιου προστίμου».

Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση και αλλάζουν και τα δεδομένα. Για παράδειγμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συζητήθηκε να διευρυνθεί η δυνατότητα των κρατών μελών για τις ενισχύσεις de minimis αντί για  15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση – μετά από έγκριση βεβαίως της ΕΕ- να μπορεί να πάει το ποσό  στις 30.000 ευρώ. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αλλάξει τα δεδομένα και για τους δικούς μας καταλογισμούς.

Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στη χώρα μας διότι στο κομμάτι των κρατικών ενισχύσεων άρχισε να μπαίνει μια τάξη. Αυτό εγώ δεν θα το χρησιμοποιήσω στη διαπραγμάτευση;

 Δημοσιογράφος: Μπορεί ο αγρότης να δώσει αυτά τα λεφτά πίσω; Πότε θα γίνει η πρώτη ανάκτηση;

Υπουργός: Αυτήν την ώρα δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει  η πρώτη δόση ανάκτησης  γιατί είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Είτε θα είναι τον ερχόμενο Οκτώβρη είτε τον Οκτώβρη – Νοέμβρη της  επόμενης χρονιάς.

Δεν έχει χρονικό όριο εφαρμογής η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τυπικά η χώρα μας άμεσα πρέπει να υλοποιήσει την απόφαση που λέει ότι 720 χιλιάδες αγρότες πρέπει να επιστρέψουν 421 εκατ. Όμως ήδη στη συμφωνία που έχουμε κάνει μέχρι τώρα πάνω στη διαπραγμάτευση οι 720 χιλιάδες έγιναν 95.000 αγρότες, τα 421 εκατ. έγιναν 215 εκατ. Κάνουμε τώρα την πρώτη κίνηση για επιστροφή σε αυτούς που είναι πάνω από 5.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Κανείς δεν καλείται σήμερα να πληρώσει, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Και όπως σας είπα καλείται να πληρώσει το 1,65% των Ελλήνων αγροτών που έλαβαν ενίσχυση από το «πακέτο Χατζηγάκη».

Αυτοί που έλαβαν  μεγάλες ενισχύσεις δεν είναι οι αγρότες που έχουν το πρόβλημα και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ο αγρότης που έχει το πρόβλημα και δεν μπορεί να πληρώσει είναι αυτός που έλαβε ενισχύσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη» κάτω από 5.000 ευρώ και αυτές οι περιπτώσεις  αφορούν περίπου το 95% με  97% των Ελλήνων αγροτών.

Δημοσιογράφος: Θα το δεχθούν οι αγρότες ή θα ξεσηκωθούν πάλι;

Ο κορμός των αγροτών με τον οποίο ήρθαμε σε συνεννόηση δεν εξέφραζαν προβληματισμούς διότι δεν τους απασχολούσε αυτό το θέμα. Δεν είναι πλειοψηφία οι αγρότες που πήραν από το «πακέτο Χαζηγάκη» τις 15.000 και 20.000 ευρώ και από τους οποίους θα πάρουμε το 1/5.

Αυτήν την ώρα ετοιμάζεται μια ΚΥΑ για 12.000 αγρότες για να πληρώσουν σε βάθος πενταετίας. Αυτήν την ώρα είμαστε σε μια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση.