ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Β. Αποστόλου: Το σύνολο σχεδόν των αγροτών θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή και όφελος

agrotes

«Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στο φορολογικό και το ασφαλιστικό του αγροτικού επαγγέλματος, το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό που αγγίζει το 95%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν. Επιπλέον, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά αφορολόγητο όριο για τους αγρότες, γεγονός που αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη και για το μέλλον». Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ανακοίνωση του υπευθύνου αγροτικής ανάπτυξης της ΝΔ, Γ. Κασαπίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η υπερφορολόγηση του εισοδήματός τους (σ.σ. των αγροτών) και η υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που μπαίνουν σε σταδιακή εφαρμογή από φέτος, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη συντριπτική πλειοψηφία τους εκτός επαγγέλματος».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Κασαπίδη περί αδυναμίας του υπουργείου να προκηρύξει τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου σημειώνει: «Φαίνεται ότι ο υπεύθυνος της Νέας Δημοκρατίας έχει ελλιπή σύνδεση με την πραγματικότητα. Αλλιώς θα είχε αντιληφθεί ότι χιλιάδες νέοι αγρότες προσέρχονται αυτές τις ημέρες και υποβάλλουν φακέλους για την ενίσχυσή τους από το ΠΑΑ (πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη και ελπιδοφόρα ένδειξη), έχουν ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση οι προκηρύξεις των μέτρων για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και για την προώθηση επενδύσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενώ έχουν ήδη αναγγελθεί οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016».

«Και όλα αυτά», προσθέτει, «όταν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν το τελευταίο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκε, επειδή το σχέδιο που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση επεστράφη από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και χρειάστηκε να ανασυνταχθεί ριζικά και να υποβληθεί εκ νέου από τη δική μας κυβέρνηση».

«Ας το πάρει απόφαση ο κ. Κασαπίδης και η Νέα Δημοκρατία. Τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια, αλλά ο αγροτικός τομέας έχει και παρόν και μέλλον», επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι «το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε δίνει ήδη αποτελέσματα με αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση της απασχόλησης. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση και εντυπωσιασμούς».