ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Ερώτηση Μαρίας Νικολάρα για τα κρούσματα ευλογιάς

Ερώτηση σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς που εντοπίστηκαν σε κοπάδια προβάτων στη Λέσβου κατέθεσε στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Νικολάρα.

Στην ερώτηση τονίζει ότι: «Για άλλη μια φορά, με αφορμή τα κρούσματα ευλογιάς στη Λέσβο, ο κτηνοτροφικός κόσμος του νησιού , βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία.

Η ίδια ανησυχία  καταλαμβάνει κι εμάς, μπροστά στο ενδεχόμενο επέκτασης της ζωονόσου, που απειλεί το ζωϊκό κεφάλαιο του νησιού και την οικονομία του. Η ανησυχία μας αυτή επιτείνεται επίσης απ το κοινό μυστικό των  εσωτερικών προβλημάτων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, τα οποία αποτελούν εν τέλει τροχοπέδη στη δρομολόγηση μέτρων πρόληψης και επιτήρησης των νόσων.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας και απαιτεί την συστράτευση και την εγρήγορση όλων. Της αρμόδιας  αντιπεριφέρειας , της υπηρεσίας , των κτηνοτρόφων, των κτηνιάτρων εκτροφής, των τοπικών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων . Προφανώς και της Περιφερειακής  αντιπολίτευσης η οποία ενημερώνεται δυστυχώς δια των ΜΜΕ .

Η Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα , παρά την αφενός προ 9μήνου εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στη Λέσβο και αφετέρου την προ μηνών προειδοποίηση απ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζωονόσους στα απέναντι από την Περιφέρειά μας παράλια  και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, ουδέποτε ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο  ή κατέθεσε προτάσεις ή σχέδιο δράσης. Ακόμα και σήμερα που τα κρούσματα της ευλογιάς αυξήθηκαν, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει την παραμικρή πληροφόρηση.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας είναι εργαλείο ανάπτυξης που συμβάλει στην συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά μας και τη μείωση της ανεργίας  κυρίως των νέων. Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης είναι και η πρόληψη και αποτροπή εξάπλωσης ζωονόσων. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού και της καραντίνας τόσων πολλών ετών.

Ερωτάται λοιπόν η κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης

  1. Έχει καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης της ευλογιάς και ποιο είναι αυτό ;

Γιατί αφέθηκε να περάσει άπρακτα τόσος χρόνος από την πρώτη εμφάνιση της νόσου και τις προ μηνών προειδοποιήσεις;

  1. Πέραν των μέτρων, που δια των ΜΜΕ ενημερωνόμαστε, έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφαλή διακίνηση ζώων προς τα σφαγεία ή μέτρα σε χώρους συνάθροισης κτηνοτρόφων( π.χ σφαγεία, σημεία παράδοσης γάλακτος κλπ), ή αποτροπής μεταφοράς του ιού με άλλους τρόπους; (π.χ  έλεγχοι ΟΣΔΕ , πεζοπορίες ,κυνήγι κλπ)
  2. Έχει ληφθεί πρόνοια για ύπαρξη χώρων ασφαλούς υγειονομικής ταφής των ζώων που θανατώνονται και των ζωικών υποπροϊόντων σφαγής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;
  3. Ποια προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισόδου στη Λέσβο και τα άλλα νησιά της Περιφέρειας άλλων ζωονόσων που πλήττουν τη γείτονα χώρα;
  4. Υπάρχει πρόθεση ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απειλούν την Κτηνοτροφία και η από κοινού αναζήτηση λύσεων για τον βασικό  αυτόν  πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας;
  5. Προτίθεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να διαθέσει, για τους λόγους έκτακτης ανάγκης που έχουν προκύψει, κάποιο κονδύλιο για την προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου; ( π.χ συνδρομή ιδιωτών κτηνιάτρων εκτροφής, προμήθεια υγειονομικού υλικού κ.ά. )
  6. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συνεργασίας και ομοψυχίας όλων απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, πως προτίθεται η Περ.Αρχή να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία;»