ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

ΕΦΚΑ: Το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει μέχρι 200 ευρώ τον μήνα

Ξεκίνησε από χθες η διαδικασία του συμψηφισμού των εισφορών στον ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτό μετά την ανάρτηση των εισφορών του Μαρτίου 2018, και την εκκαθάριση εισφορών 2017, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τις εισφορές τους να είναι ανάλογες με το εισόδημα που έχουν υποβάλει κατά την περσινή φορολογική τους δήλωση.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωνε, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ότι το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων πληρώνουν έως 200 ευρώ τον μήνα, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά 1.230.000 ασφαλισμένους ελευθεροεπαγγελματίες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, 200 ευρώ τον μήνα πληρώνουν σήμερα το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ενώ παλαιότερα 200 ευρώ πλήρωνε μόλις 27% της κατηγορίας αυτής. «Δεν προκύπτει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ από κάποιο ξεζούμισμα των ασφαλισμένων, ούτε από την έλλειψη δαπανών» τόνισε.

Ακόμη, ο Τ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι από τον ΕΟΠΥΥ το 2017 για τα νοσοκομεία δόθηκαν 580 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το 2014 είχαν δοθεί 149 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 439 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι δόθηκαν επιπλέον 133 εκατομμύρια για παλιές οφειλές στον ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ

Επιστρέφοντας στο θέμα των εισφορών, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα για να πληροφορηθούν αναλυτικά για την εισφορά τους. Επίσης, μπορούν να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή, εάν το επιθυμούν, να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο πληρωμής, μιας και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί παράταση ειδικά για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Μαρτίου 2018 των μη μισθωτών ασφαλισμένων, δηλαδή των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, έως την Παρασκευή 18 Μαΐου.