ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Θετικό σήμα για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Μετά τα φορολογικά και τη δημοσιονομική διαχείριση με τα οποία άρχισαν οι χθεσινές συναντήσεις, ακολούθησαν: Επιχειρηματικό περιβάλλον και αγορές προϊόντων, Εργασιακά, Κοινωνική πρόνοια.

Η συζήτηση με τους θεσμούς συνεχίστηκε μέχρι πολύ αργά το βράδυ σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τα δημοσιονομικά.

Οι θεσμοί αναμένεται να δώσουν στην ελληνική πλευρά ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement. Με βάση αυτό το κείμενο, οι δύο πλευρές θα βρεθούν εκ νέου σήμερα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Αποδεκτή από τους θεσμούς η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό μέτρησης της κάλυψης για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων

Δεν θα υπάρξει προσβολή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, διαβεβαιώνουν πηγές του υπ. Εργασίας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή  η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς, έγινε αποδεκτός ο μηχανισμός που πρότεινε η ελληνική πλευρά, ώστε να διενεργείται ο έλεγχος για την κάλυψη, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημείο στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Διευκρινίζουν δε ότι πρόκειται για έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για τη μέτρηση του 51%, προκειμένου να επεκτείνεται μία κλαδική σύμβαση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπό συζήτηση παραμένει το θέμα της διαιτησίας. Όπως διαβεβαιώνουν, έχει γίνει αποδεκτό ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, στόχος είναι να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για την ενίσχυση του προηγούμενου σταδίου, που είναι η μεσολάβηση. «Δεν έχει κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, συζητάμε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη μεσολάβηση, προκειμένου τα μέρη να ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στη σύναψη μίας συλλογικής σύμβασης και να μην καταφεύγουν εύκολα στη διαιτησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό, όπως αναφέρουν, η συζήτηση αφορούσε πλήρως την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα.

Τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης συζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου

Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης στη συνάντηση που είχε χθες  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία επεκτείνεται σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2018, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος να αξιολογηθεί.

Παράλληλα, στη συνάντηση, αναλύθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το πιο πιθανόν και αυτό που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, είναι το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο να ανέρχεται περίπου στα 8.000 με 8.500 ευρώ, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται το επίδομα στέγασης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70-80 ευρώ, το μήνα, ανά άτομο, ενώ επισημαίνουν ότι το επίδομα στέγασης θα καλύπτει το διπλάσιο πληθυσμό από αυτόν που λαμβάνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Συμφωνία με τους θεσμούς για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

Πάγιο αίτημα σύσσωμου σχεδόν του κόσμου του βιβλίου, η επανεξέταση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας. (αναλυτικά)

«Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις με τους θεσμούς»

«Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις και είμαστε σε κατεύθυνση να κλείσει το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο)», δήλωσε την Πέμπτη κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στο ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, με το οποίο έκλεισαν οι επαφές της Πέμπτης, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το θέμα των φοροαπαλλαγών για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, ενώ συζητείται η παράταση στον ν. Κατσέλη (λήγει στις 31/12/2018) και το «πόσο και πώς» σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων εντάσσονται στον ν. Κατσέλη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα. Παράλληλα, για τον ν. Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).

Καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου – Πιάνονται οι στόχοι για το ’18 – ’19

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες». Αυτό δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που επήλθε. Επεσήμανε, δε, ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος στο 2%- 2,1% και οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη συμφωνία με τους θεσμούς στα δημοσιονομικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: