Κάρλο Πετρίνι (ιδρυτής του slowfood) : Η αυτοοργάνωση των νέων αγροτών πρόκληση για την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ
Την αυτοργάνωση των νέων αγροτών στην Ελλάδα και τη διοργάνωση δικτύων διάθεσης των προϊόντων τους σε αντιπαράθεση με την καταστροφή της γεωργίας από τις πολυεθνικές και τους μεσάζοντες προτείνει ο Κάρλο Πετρίνι, που έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κίνημα νέων αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο (www.terramadre.info, www.slowfood.it), ιδρύοντας παράλληλα έξω από το Τορίνο και το Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας.
Ο Πετρίνι σπούδασε Κοινωνιολογία στη γνωστή σχολή του Πανεπιστημίου του Τρέντο, πόλη στην οποία εκλέχθηκε και δημοτικός σύμβουλος με το Κόμμα Προλεταριακής Ενότητας για τον Κομμουνισμό PdUP του Λουτσιάνο Μάγκρι και της Λουτσιάνα Καστελίνα. To 2008 η βρετανική “Guardian” συμπεριέλαβε Πετρίνι στα 50 άτομα που θα μπορούσαν να σώσουν τον πλανήτη.
* Πώς βλέπετε τη διατροφική κατάσταση στην Ευρώπη;
Δίνουμε μια μεγάλη μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ευρώπη, γιατί και σε εμάς καταστρέφουν τη γεωργία. Επέβαλαν ένα μοντέλο που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έχουμε προβλήματα διατροφής γιατί φροντίζει για αυτή η μεγάλη αγροτική βιομηχανία, οι πολυεθνικές, τα μεταλλαγμένα και γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι εάν θες αγνά προϊόντα, πρέπει να τα πληρώσεις πανάκριβα, γιατί μπορούν να τα έχουν μόνο οι πλούσιοι.
Πρέπει να καταστρέψουμε αυτό το μοντέλο. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέες σχέσεις αλληλεγγύης με τους αγρότες και μια νέα αγροτική οικονομία, χωρίς όμως να παραιτηθούμε από την ποιότητα των τροφίμων, τη γη μας, την ιστορία και την παράδοσή μας. Δεν πρέπει να πεθάνουν γιατί η Nestle προσπαθεί να μας πείσει ότι αφορά μόνο μια ελίτ. Δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με την αντίληψη ότι το κίνημα του Αργού Φαγητού (Slow Food) απευθύνεται στους πλούσιους που θέλουν να τρώνε καλά, ενώ οι βιομηχανίες τροφίμων διασφαλίζουν φθηνά προϊόντα για τον πολύ κόσμο. Συμπληρώνουν την εισβολή τους με τα McDonalds και τις αλυσίδες fast food για να καταστρέψουν τον πλανήτη.
* Ποια είναι η εναλλακτική πρότασή σας;
Η δική μας πρόταση δεν μπορεί να παρουσιαστεί στο Σίτι του Λονδίνου, αλλά σε όλα τα ωραία μέρη που υπάρχει μια αγροτική παράδοση και κουλτούρα. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, συναντιούνται πολλές διατροφικές κουλτούρες που μπορούν να δώσουν ώθηση σε μια διαφορετική αγροτική παραγωγή.
Μπορούμε να διασφαλίσουμε κάποιες επενδύσεις για να ξεκινήσουν μικρές αγροτικές επιχειρήσεις νέων αγροτών, με στόχο να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα και στη χώρα σας. Πρέπει να τρώτε ελληνικά προϊόντα. Δεν υπάρχει διατροφική ασφάλεια εάν δεν τρως τα προϊόντα της χώρας σου, αυτά που παράγουν οι αγρότες σου. Πρέπει να αποτρέψουμε οποιοδήποτε «ελεύθερο εμπόριο» αγροτικών προϊόντων γιατί θα δολοφονήσει τον αγροτικό μας τομέα. Καταστρέφουν τους γαλακτοπαραγωγούς στη Δυτική Ευρώπη και οδηγούν στην πείνα τους Μεξικάνους παραγωγούς καλαμποκιού. Πώς είναι δυνατό η Ελλάδα να χάνει τα μέλια της, τα τυριά της, το λάδι της; Θα τα αντικαταστήσετε με το «Philadelphia» της Nestle; Χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι νέοι αγρότες, οι νέοι αλιείς, οι νέοι κτηνοτρόφοι!
* Πώς σας φαίνεται η διατροφική κατάσταση την Ελλάδα;
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική. Σήμερα όμως η Ελλάδα αντιπροσωπεύει και την προσπάθεια αναγέννησης της Ευρώπης με μια νέα κυβέρνηση που θέτει τις μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας αυτό το εγχείρημα.
Η λογική είναι πολύ απλή: όταν δημιουργείς σχέσεις αυτοοργάνωσης από τα κάτω, δεν δημιουργείς οικονομικές δομές της φτώχειας, αλλά την οικονομία του μέλλοντος. Το 1995 πήγα στις ΗΠΑ και ανοίξαμε την πρώτη αγορά αγροτών στο Σικάγο. Σήμερα είναι 12.000. Δεν μιλάμε για αγορές βιολογικών προϊόντων που κοστίζουν ακριβά, αλλά για πραγματικές αγροτικές λαϊκές αγορές. Βρίσκονται στο Χάρλεμ, στις ισπανόφωνες συνοικίες, τις φτωχές συνοικίες. Μοιάζουν με τις αγορές χωρίς μεσάζοντες που έχετε δημιουργήσει στην Ελλάδα. Δεν αποτελούν έκτακτη ανάγκη, αλλά το μέλλον. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ένα πράγμα: αυτή είναι η πραγματική φόρμουλα. Δεν σημαίνει ότι τώρα οργανώνουμε τις αγορές χωρίς μεσάζοντες γιατί δεν έχουμε χρήματα και αύριο θα επιστρέψουμε στα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές. Στόχος μας είναι η αδελφοσύνη των αγροτών και όχι να στρέφουμε τον ένα εναντίον του άλλου, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο ανάμεσα σε φτωχούς. Αυτή είναι η πρόκληση της Terramadre.
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το ελληνικό λάδι, που στην Ιταλία έρχεται σε μεγάλες ποσότητες με μια γελοία τιμή. Το επεξεργάζονται και το πουλούν ως ιταλικό. Οι παραγωγοί μας που βγάζουν καλό λάδι πλήττονται από την είσοδο του λαδιού από την Ελλάδα που δεν κοστίζει τίποτα. Τι πρέπει να κάνουμε; Την αυτοοργάνωση των Ελλήνων παραγωγών καλού λαδιού, τη συσκευασία του με την επωνυμία του και την προσφορά του στην ελληνική αγορά με μια σωστή και δίκαιη τιμή. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα κερδίζουν οι αγρότες μας και όχι οι έμποροι και οι μεσάζοντες. Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί τι κερδίζουν όταν οι έμποροι φέρνουν στην Ιταλία το λάδι σας με τα βυτία; Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί στην ουσία δεν παίρνουν τίποτα! Οι Έλληνες νέοι παραγωγοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους κίνημα Αργού Φαγητού, τη δική τους Terramadre, δεν χρειάζονται υποδείξεις και καθοδήγηση. Εάν κάποιοι νέοι αγρότες σας χρειαστούν κάποια βοήθεια, μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η πρόκληση είναι αποκλειστικά δική τους. Μπορούμε να βοηθήσουμε να ξεκινήσουν κάποιοι νέοι αγρότες και να διασφαλίσουμε δίκτυα απορρόφησης των προϊόντων τους, μα η πρόκληση θα είναι δική τους. Γιατί να παράγεις και να μην πουλάς είναι τραγικό. Το δίκτυο του Αργού Φαγητού βρίσκεται και στις 28 χώρες της Ένωσης. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μετατρέψουν τα τρόφιμα σε εμπορεύματα που θα τα διαχειρίζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας.
Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο σύστημα να καταστρέψει την οικονομία της επιβίωσης, την αγροτική ιστορία που κρατάει δέκα χιλιάδες χρόνια. Η συσσώρευση του κεφαλαίου έχει τριακόσια χρόνια ζωής. Από τη στιγμή που μετέφερε τη βιομηχανική κουλτούρα μέσα στον αγροτικό τομέα, προσπάθησε να μετατρέψει τον αγρότη σε επιχειρηματία και επενδυτή, του πρότεινε να συσσωρεύει και να επενδύει, να συσσωρεύει ξανά και να επενδύει.
* Πώς βλέπετε το μέλλον του Αργού Φαγητού και της Terramadre;
Πρέπει να είμαστε διαρκώς και περισσότερο κίνημα και λιγότερο υποδομή. Όταν μια μεγάλη ιδέα παίρνει τον δρόμο της υποδομής, εκεί αρχίζει να πεθαίνει. Η Terramadre και το Αργό Φαγητό δεν μπορούν να έχουν κεντρικές δομές, αλλά πρέπει να είναι διάχυτα μέσα στις χώρες και στους χώρους. Το πιστεύω αυτό ακόμη περισσότερο όταν βλέπω τις μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ξεκίνησαν με ευγενή κίνητρα και κατέληξαν να αποτελούν οργανώσεις που ενδιαφέρονται μόνο να πληρώνουν τους μισθούς στους υπαλλήλους τους για να φθάσουν να εξαρτώνται από τα κράτη. Πρέπει να λειτουργούμε με ένα είδος λιτής αναρχίας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις τοπικές ανάγκες.
Περιμένουμε τον Τσίπρα στον “ΟΗΕ” των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων
Στο Μιλάνο, την περίοδο που οι πολυεθνικές των τροφίμων και του τομέα σίτισης θα γιορτάζουν την Expo, εμείς θα διοργανώσουμε στις 18 Οκτωβρίου μια συγκέντρωση δώδεκα χιλιάδων νέων αγροτών, εκ των οποίων έξι χιλιάδες αντιπρόσωποι από 180 χώρες του κόσμου. Όλοι θα φιλοξενηθούν σε σπίτια στο Μιλάνο. Ο Ντάριο Φο, ο Αντριάνο Τσελεντάνο, όλοι τους θα φιλοξενήσουν αγρότες στα σπίτια τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έρθει να μιλήσει σε αυτόν τον «ΟΗΕ» των νέων αγροτών, ψαράδων, κτηνοτρόφων. Θα στείλουμε και επίσημη πρόσκληση. Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να λείψει από μια τέτοια πρόκληση. Είναι η χρονιά της Ελλάδας και της προσπάθειας για μια άλλη Ευρώπη.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από τους αγρότες. Δεν ενδιαφερόμαστε για την έκθεση Εxpo των πολυεθνικών, που αποτελεί ένα πλαστό λούνα παρκ ρητορικής.
από την Αυγή