ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Κλίμα συμφωνίας παρά τα αγκάθια

«Φαίνεται ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agrement) το Σάββατο», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του σημερινού ολοήμερου γύρου διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Όπως εξήγησε, οι Θεσμοί έδωσαν στην ελληνική πλευρά σχέδιο επικαιροποιημένου μνημονίου το οποίο τους επιστράφηκε με κοκκινισμένα τα σημεία διαφωνίας και τώρα πλέον οι Θεσμοί το έχουν δώσει εκ νέου στην ελληνική πλευρά, περιλαμβάνοντας τα πεδία συμβιβασμού αλλά και τα «μέτωπα» που παραμένουν ανοικτά.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η διάθεση 80 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 320 εκατ ευρώ που εξοικονομούνται το 2018 μέσα από την επισκόπηση δαπανών (spending review) για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Όπως ανέφερε η πηγή του ΥΠΟΙΚ η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί το Σάββατο καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να οδεύσει σε άλλες δράσεις.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα 240 εκατ. ευρώ της εξοικονόμησης δαπανών, είπε ότι θα πάνε για κοινωνικές δράσεις οι οποίες θα εξειδικευτούν αύριο σε ραντεβού που θα έχει η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, με τους Θεσμούς. Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα άλλες διαπραγματευτικές πηγές δεν απέκλειαν – σε περίπτωση που οι Θεσμοί συνεχίσουν να αρνούνται μία οριζόντια διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου – να υπάρξει κάποιου είδους ειδική πρόβλεψη για τα νησιά τα οποία δέχονται μεγάλο κύμα προσφύγων.

Κλείνουν τα μέτωπα στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο χρηματοπιστωτικό τομέα έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος σήμερα και έχουν απομείνει μόνο κάποια τεχνικά θέματα. Όπως είπε, υπήρχε σε μεγάλο βαθμό συμφωνία στα θέματα του ΤΧΣ, των «κόκκινων» δανείων και της σειράς προτεραιότητας που θα έχουν οι πιστωτές κατά τη ρύθμιση δανείων. Για τις εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί το Σάββατο.

Το Σάββατο ο τελικός (;) γύρος

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να κλείσουν όσο πιο πολλά μέτωπα γίνεται έως το Σάββατο. Τότε θα λάβει χώρα ένας συνολικός γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξει η συνολική συμφωνία που θα οδεύσει στο Eurogroup της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι σήμερα στην ατζέντα των επαφών τέθηκαν διαδοχικά θέματα υγείας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης, τραπεζών, ληξιπρόθεσμων οφειλών και φορολογικά ζητήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο πρόβλεψη για εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο αλλά και γαι αύξηση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ και μείωση των εξαιρέσεων αν τότε φανεί ότι δεν διασφαλίζονται τα προσδοκόμενα έσοδα.

Δήλωση αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ μετά τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς: Φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο

«Φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το Σάββατο», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, λόγω της «επισκόπησης των δαπανών». Από το συνολικό ποσό, τα 240 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ενώ τα 80 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση επιθυμεί να τα διαθέσει για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, το θέμα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα 32 νησιά θα συζητηθεί το Σάββατο, κατά τις τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Αύριο, αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)