ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Μποναμάς 8,3 δισ. στην αγορά, +20% ο τζίρος τα Χριστούγεννα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία  για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο, που δείχνουν ότι  αν και το διαθέσιμο εισόδημα παραμένει στάσιμο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύεται και η ζήτηση αρχίζει να ανακάμπτει. Κατά τις εκτιμήσεις επιχειρηματικών παραγόντων και εκπροσώπων συλλογικών φορέων του εμπορίου, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ο τζίρος λιανικών πωλήσεων ήταν αυξημένος κατά 20-22%.

Σε αυτά τα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί για όλη την εορταστική περίοδο, που καλύπτει το δεύτερο 15ήμερο Δεκεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων τους εμφανίζουν τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ειδών ένδυσης και τα σουπερμάρκετ.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός «χριστουγεννιάτικος» τζίρος στο λιανικό εμπόριο θα υπερβεί τα 8,3 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% του ετήσιου.

Στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης αυτή την περίοδο συνέβαλε η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και των πάσης φύσεως επιδομάτων. Υπολογίζεται ότι από τα διανεμηθέντα ποσά – συνολικά 1,6 δισ. ευρώ – περίπου το 90% (γύρω στο 1,4 δισ. ευρώ) διοχετεύθηκε άμεσα στην κατανάλωση.

Πέραν του λιανικού εμπορίου, σημαντική αύξηση τζίρου εμφανίζουν τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών υπηρεσιών.