ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Μ. Νικολάρα για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας: «Δεν μείνατε μετεξεταστέοι αλλά απορρίπτεστε»

Δυστυχώς και πάλι δεν μας δώσατε τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Είναι η τελευταία φορά της θητείας σας και προφανώς αφού δεν μάθατε 5 χρόνια δεν υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς δεν μείνατε μετεξεταστέοι αλλά απορρίπτεστε όπως λέγαμε και στο σχολείο. Και θα σας το πει και η κοινωνία αυτό σε λίγους μήνες.

«Είχαμε πάλι μια συζήτηση για αριθμούς. Που είναι π.χ η πολιτική αποτύπωση της επιλογής στήριξης του τουρισμού,  του Α’ γενή τομέα , της σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, της ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, της  Πολιτικής Προστασίας και των προκλήσεων που δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει έντονα τα τελευταία χρόνια ενόψει και της κλιματικής αλλαγής αλλά και εξαιτίας των επιλογών σας για έργα και δράσεις βιτρίνας;» τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Νικολάρα, στην τοποθέτησή της, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τον προϋπολογισμό του 2019

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Μ. Νικολάρα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαμε να μελετήσουμε τον προϋπολογισμό με την αγωνία να προσφέρουμε απ τη θέση της αντιπολίτευσης αυτό που μας αναλογεί. Τις προτάσεις μας δηλαδή ,σε μια κατεύθυνση όχι όπως εμείς νομίζουμε αλλά όπως ζητούν οι πολίτες των νησιών μας που εκπροσωπούμε και οι ανάγκες τους. Αναζητούσαμε τα στοιχεία εκείνα που θα μας επέτρεπαν να το κάνουμε αυτό ως μέλη ενός συλλογικού πολιτικού οργάνου. Δηλαδή την πολιτική εισήγηση που με τρόπο κατανοητό και στον πιο απλό πολίτη, θα περιέγραφε τα οικονομικά και την πρόταση για την κατανομή τους. Κι εκεί πάνω να κάναμε τις προτάσεις μας ,με την προσδοκία εποικοδομητικής συζήτησης και γιατί όχι της ψήφισής του αν πράγματι εν τέλει συμφωνούσαμε. Χωρίς στείρα αντιπολίτευση, κάτι που δεν κάναμε ως γνωστόν όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερα φέτος, μετά την ψήφιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1 και της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση , θα ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνουμε πράξη. Πάνω σε τι όμως να συζητήσουμε? Κι ας ξεκινήσω πρώτα με την ίδια τη σημασία που εσείς ως Περιφερειακή Αρχή του δίνετε,σαν ένα από τα βασικά εργαλεία άσκησης πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο. Καθίσταται σαφής από την ώρα της συνεδρίασης. 11 το πρωί τη βάλατε τη συνεδρίαση κ. Πρόεδρε,που έχετε στην αρμοδιότητά σας την εύρυθμη λειτουργία του Π. Συμβουλίου,αδιαφορώντας για την διαθεσιμότητα των μελών του.

Προφανώς ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με βάση τις σχετικές εγκυκλίους . Ωστόσο όπως και τα προηγούμενα χρόνια απουσιάζει η φιλοσοφία , η οπτική, οι κατευθυντήριες γραμμές η πολιτική .Το να μελετήσει ένα πολιτικό πρόσωπο 127 σελίδες με αριθμούς χωρίς μια εισήγηση έχετε την εντύπωση ότι δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης επί της ουσίας; Ακόμα και η ανακεφαλαίωση των δαπανών νομίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το ύψος τους, ή για τον τρόπο κάλυψής τους?

Προφανώς έχουμε μπροστά μας ένα φτωχό προϋπολογισμό και προφανώς είναι αποδεκτό απ όλους ότι τα μνημονιακά χρόνια η Αυτοδιοίκηση έχει δεχτεί μεγάλη επίθεση. Αποστερήθηκε ένα τεράστιο μέρος των πόρων της. Η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η έξοδος απ τα μνημόνια μας δίνει σχετική αισιοδοξία για το μέλλον και ήδη φάνηκε από την προηγούμενη χρονιά με την επιστροφή των ΚΑΠ επενδύσεων, όπως και οι ΚΑΠ για το 2018 που διαμορφώθηκαν εν τέλει σε ποσό υπερδιπλάσιο του προϋπολογισθέντος.

Φυσικά αυτό δεν μας κάνει  να εφησυχάζουμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά την αύξηση των πόρων της ,ανάλογα με τις αρμοδιότητες της,  ως το αναγκαίο οξυγόνο, για πραγματική Αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά λεφτά υπάρχουν, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει πάρει τα τελευταία χρόνια από ΠΔΕ, Ειδικό αναπτυξιακό, ΚΑΠ επενδύσεων , αλλά και για την κάλυψη λειτουργικών ή άλλων δαπανών πέραν των προϋπολογισθέντων τόσα πολλά χρήματα που δυστυχώς είστε ανίκανοι να τα ξοδέψετε. Όπως δεν είστε ικανοί να υλοποιήσετε το ΕΣΠΑ της περιόδου που τρέχει .Όχι γιατί σας λείπει το προσωπικό αλλά γιατί δεν έχετε την ικανότητα ή δεν σας επιτρέπουν άλλοι λόγοι να τα αξιοποιήσετε.

Είχαμε πάλι μια συζήτηση για αριθμούς. Που είναι π.χ η πολιτική αποτύπωση της επιλογής στήριξης του τουρισμού,  του Α’ γενή τομέα , της σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, της ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, της  Πολιτικής Προστασίας και των προκλήσεων που δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει έντονα τα τελευταία χρόνια ενόψει και της κλιματικής αλλαγής αλλά και εξαιτίας των επιλογών σας για έργα και δράσεις βιτρίνας;

Πώς σκοπεύετε να διαθέσετε το επιπλέον ποσό των ΚΑΠ επενδύσεων 2018 έτσι που οι επενδύσεις αυτές να απευθύνονται στην κάλυψη των αναγκών της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας και μάλιστα στην κατεύθυνση είτε της ωρίμανσης έργων απαραίτητων για την ποιότητα ζωής των νησιωτών είτε έργων έντασης εργασίας που θα έδιναν δουλειά σε νέους ανθρώπους για τους οποίους υποκριτικά θρηνείτε;

Αντί γι αυτά δαπάνες για εκδηλώσεις πάσης φύσεως χωρίς σχεδιασμό, δημόσιες σχέσεις, ειδικοί συνεργάτες- σύμβουλοι με δυσδιάκριτο έργο, εκθέσεις , μετακινήσεις κ.ά που εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές δράσεις βιτρίνας και πελατειακές σχέσεις για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Αυτό κάνατε τόσα χρόνια, αυτό ξέρετε να κάνετε .Το φαινόμενο εντείνεται και είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτροχιαστεί το 2019 λόγω εκλογών.

Δυστυχώς και πάλι δεν μας δώσατε τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Είναι η τελευταία φορά της θητείας σας και προφανώς αφού δεν μάθατε 5 χρόνια δεν υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς δεν μείνατε μετεξεταστέοι αλλά απορρίπτεστε όπως λέγαμε και στο σχολείο. Και θα σας το πει και η κοινωνία αυτό σε λίγους μήνες.