ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Οικονομία

Να ενισχυθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι

«Πίκρα, απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στους συναδέλφους του αιγοπροβατοτροφικού κλάδου, αναφορικά με το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης» τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του προς το υπουργείο Αγρογικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΤ) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος του Δήμου Τυρνάβου. Παρόμοια συναισθήματα θα εξέφραζαν όλοι οι κτηνοτρόφοι, χωρίς καμία αμφιβολία, αν είχαν την οργάνωση και τη συλλογική έκφραση που έχουν πετύχει οι συνάδελφοί τους του Τυρνάβου. Γιατί όλοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δύσκολες καταστάσεις τα ίδια προβλήματα και έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Πρώτο λόγο για την πίκρα και την αγανάκτηση αποτελεί το τελικό ποσό που αποφασίστηκε για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, το οποίο ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά ο ίδιος ο υπουργός το έχει κοινοποιήσει στους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων, δηλαδή στο Σύνδεσμο της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων. Στην επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι «αυτό το ποσό που πρέπει να χορηγηθεί σε χιλιάδες κτηνοτρόφους αποτελεί εμπαιγμό». Και συνεχίζουν: «Δεύτερος λόγος που πονάει και πληγώνει είναι ότι βλέπουμε από την πλευρά σας να υπάρχει κωλυσιεργεία και βραδύνοια στη λήψη της απόφασης για την οικονομική μας ενίσχυση».
Έτσι περνάει ο χρόνος κι εσείς [η κυβέρνηση] «συσκέπτεται, ξανασυσκέπτεται, το εξετάζετε το θέμα εδώ και υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά συγκεκριμένη και επίσημη απόφαση δεν λαμβάνετε και αφήνετε χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους να πληροφορούνται τα καθέκαστα από ανεπίσημες πηγές, από διαρροές και από δημοσιογραφικές πληροφορίες». Αυτά αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου.

Εμπόδια στη νεοφιλελεύθερη ρύθμιση της αγοράς

Η αναποφασιστικότητα αυτή και η κωλυσιεργία του κ. Βορίδη, παρά τη φαινομενικά υπερβολική εμπιστοσύνη στις απόψεις του, οφείλεται στην δυσκολία να επιβάλει την πολιτική του, μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη: Να αφεθούν οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα οι πιο αδύνατοι των απομακρυσμένων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, στην τύχη τους, δηλαδή στις αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν ρυθμιστικά όπως είχε δηλώσει πριν το Πάσχα. Όπως ακριβώς και συνέβη. Αφέθηκαν οι κτηνοτρόφοι στα χέρια των μεγαλεμπόρων – κρεοπωλών. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά (η «Εποχή» έχει αναφερθεί σε προηγούμενα φύλλα της αναλυτικά). Δυστυχώς, όμως, έρχονται νέα περιστατικά στο φως της δημοσιότητας όπως αυτό των αετονύχηδων που έδρασαν στο νομό Βοιωτίας κι όχι μόνο, όπου παρουσιάστηκαν σαν σωτήρες την τελευταία στιγμή, πήραν τα αμνοερίφια και, εκτός των άλλων, έδωσαν ακάλυπτες επιταγές στους κτηνοτρόφους που είχαν πιστέψει ότι τελικά δεν θα έμεναν στα μαντριά τους τα αμνοερίφια. Όμως, στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, οι κτηνοτρόφοι ανακάλυψαν ότι οι επιταγές είναι ακάλυπτες και ο ένας εκ των δύο δραστών αναζητείται… κάπου στην Αλβανία.
Τι απαντά γι’ αυτή την κατάσταση ο κ. Βορίδης; Είναι άγνωστο αν θα ασχοληθεί με το θέμα. Μέχρι τώρα πάντως δηλώνει ότι δεν μπορεί να μοιράζει χρήματα όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση, όμως, αυτή για τη συγκεκριμένη αποζημίωση των κτηνοτρόφων, δεν είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι χωρίς πολιτικές διακρίσεις που ασκούν πιέσεις στους κατά τόπους βουλευτές.

Πιέζουν και μέλη της κυβέρνησης

Η πίεση αυτή έχει τα αποτελέσματά της αν παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις από την αρχή, όταν προέκυψε το πρόβλημα της αποζημίωσης για τον κορονοϊό. Η υφυπουργός ΥΠΑΤ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, με τις διαδοχικές δηλώσεις της υποχωρούσε σταδιακά από τη θέση της ότι θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι και μάλιστα ενώ μιλούσε για 42 εκατ. ευρώ, τελικά προσγειώθηκε στα 23,2 εκατ.ευρώ, προσθέτοντας όμως πως η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά στους αγρότες για πελατειακούς λόγους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει πρόγραμμα και προοπτική, όπως είπε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Για ποιο πρόγραμμα και ποιά προοπτική μπορεί να μιλά η κυβέρνηση της ΝΔ; Στους δέκα μήνες της διακυβέρνησής της δεν έχει παρουσιάσει κάποιο στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό τομέα, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως στην Ισπανία που διέθεσε ένα μεγάλο ποσό για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας.
Εδώ, αντίθετα, η πολιτική Βορίδη καθοδηγείται από το δόγμα της «ελεύθερης και ανεμπόδιστης αγοράς». Με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πωλούν φθηνά ή να μην μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους [π.χ. οι πατατοπαραγωγοί] και οι αγοραστές να κοιτάζουν από μακριά τα προϊόντα στα πολυκαταστήματα αλλά και στις λαϊκές. Τα πάντα λειτουργούν κατά των παραγωγών και των καταναλωτών και υπέρ των χονδρεμπόρων.
Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των πλέον απομακρυσμένων περιοχών, η ενίσχυσή τους ή η εν μέρει αναπλήρωση των ζημιών που έχουν υποστεί είναι ζήτημα άμεσης επιβίωσης. Αυτό φαίνεται να το κατάλαβαν ή και να το φοβούνται παράγοντες της κυβέρνησης και πιέζουν να δοθεί κάποια λύση. Ο κ. υπουργός όμως παραμένει σταθερός στις θέσεις του γι’ αυτό τα ΜΜΕ που αναφέρονται στο ζήτημα γράφουν ότι θα μπουν και νέες κατηγορίες κτηνοτρόφων για τις αποζημιώσεις χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο. Προσθέτουν πάντα ένα «ενδεχομένως» και ότι γίνονται οι τελικές εκτιμήσεις για το ποσό που θα διατεθεί, αν θα είναι συνολικά 30 ή 32 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή που μοιράζονται εκατομμύρια χωρίς φειδώ σε διάφορες κατευθύνσεις. Τον τελικό λόγο φαίνεται πως τον έχουν οι κτηνοτρόφοι αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας τα σχόλια τους στα ηλεκτρονικά μέσα.