ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Ποιοί μισθωτοί της Λέσβου θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους

Μετά από αρκετά χρόνια που οι συλλογικές συμβάσεις είχαν μπει «στο πάγο», πλέον επανέρχονται και φέρνουν ταυτόχρονα σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς εκατοντάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και στη Λέσβο

Μέχρι τα μνημόνια οι συλλογικές συμβάσεις ξεκίναγαν με τον κατώτατο μισθό, ενώ στη συνέχεια τα τελευταία χρόνια άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού και έγινε απόφαση του αρμόδιου υπουργού, έτσι ώστε να μειωθεί στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 510 για τους κάτω των 25.

Ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να ορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι με διαπραγμάτευση, οπότε εξελίξεις αναμένονται και από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητα τους, αυτή είχε ανασταλεί όσο ίσχυαν τα μνημόνια. Επανέρχεται με το τέλος του «ελληνικού προγράμματος» και από καιρό είχε σταλεί και η σχετική εγκύκλιος για τη διαδικασία που θα ακολουθείται.

Τον έλεγχο κάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που ελέγχει εάν οι εργοδότες που ανήκουν στην εργοδοτική ένωση που υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση (ή την αφορά μια διαιτητική απόφαση) απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου.

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αποφασίστηκε  στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Έτσι εργαζόμενοι που έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς της τάξης των 586 ευρώ θα παίρνουν πάνω από 800 ευρώ. Πρόκειται για εργαζόμενους σε εργοδότες που δεν μετείχαν στην εργοδοτική οργάνωση που υπέγραφε την κλαδική σύμβαση. Τώρα η σύμβαση θα επεκταθεί  και οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η επέκταση των παρακάτω κλαδικών και άρα οι παρακάτω εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους

Τραπεζουπαλλήλων.

Εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις

Υπαλληλικού προσωπικού Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων  και

Υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού

Επιπλέον, με πρόσφατη απόφαση του ΟΜΕΔ  οι εργοδότες των ταχυφαγίων έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των  εργαζόμενων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σύμφωνα με την απόφαση ο βασικός μισθός για τον αρχιμάγειρα σε ταχυφαγείο θα είναι στο εξής τα 940,76 ευρώ. Επίσης, ο μισθός του βοηθού ξεκινάει από τα 655,37 ευρώ και του διανομέα (delivery) φαγητού από τα 657,67 ευρώ. Με δεδομένο ότι ακόμα ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι τα 586 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις στον κλάδο. Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο, άρα με την απόφαση του ΟΜΕΔ προκύπτουν και αναδρομικά ποσά.