ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

«Προστασία της εργασίας – στήριξη στην γνώση»: 11 προγράμματα για 88.500 ανέργους (βίντεο)

«Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει μέχρι το Α’ τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Νάσο Ηλιόπουλο, ανακοινώνοντας τις δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν «εξ αυτών 31.500 θέσεις στα προγράμματα θα αφορούν νέους ανέργους».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου: 

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στην αναπτυξιακή μας στρατηγική. Το πρόγραμμα επιδοτεί με έως και 800 ευρώ το 50% του συνολικού εργατικού κόστους για θέσεις πλήρους εργασίας. Όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει σε απολαβές για τους εργαζόμενους πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σημερινού κατώτατου μισθού, καθώς με την επιδότηση που διασφαλίζουμε μια επιχείρηση θα είναι σε θέση να καταβάλει μισθό της τάξης των 1.600 ευρώ σε ένα νέο εργαζόμενο. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων  ευρώ και η επιδότηση θα διαρκεί 12 μήνες. Το πρόγραμμα, εντάσσοντας νέους επιστήμονες σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, αποτελεί και ένα βήμα προς τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση Δημόσιων Υπηρεσιών. Η εργασία τους θα είναι και εδώ 12μηνη και θα έχει άμεσα πολλαπλασιαστικό θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Οι νέοι επιστήμονες θα εργαστούν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για τον δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων των ασφαλισμένων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ και οι απολαβές για τους εργαζόμενους Π.Ε. και Τ.Ε. θα είναι έως 1.140 ευρώ.

Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Και εδώ όλες οι καταρτίσεις και πρακτικές ασκήσεις που θα υλοποιηθούν είναι σχεδιασμένες προσεκτικά και είναι οργανικά δεμένες με δυναμικούς κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στο ολιστικό αναπτυξιακό μας σχέδιο, γεγονός που αποδεικνύει και τη συνοχή της συνολικής μας στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις μας δηλαδή δεν έχουν τυχαίο χαρακτήρα αλλά είναι ενταγμένες στο συνολικό αναπτυξιακό μας σχέδιο. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έρχονται να φωτίσουν μια διαφορετική αντίληψη και έναν διαφορετικό δρόμο για το παραγωγικό μοντέλο που επιθυμούμε», τόνισε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος (αναλυτικά παρακάτω οι τοποθετήσεις των 2 ομιλητών). «Η προσπάθεια δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος στην βάση της ευέλικτης και κακοπληρωμένης εργασίας αποδείχτηκε, ταυτόχρονα, κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας εξηγώντας:

«Δεν μπορείς να κρατήσεις έναν νέο προγραμματιστή στη χώρα όταν του επιβάλεις να εργάζεται χωρίς ωράριο για τον υποκατώτατο μισθό. Ακριβώς για αυτό το λόγο παρεμβαίνουμε σε μια σειρά από πεδία. Για πρώτη φορά υπάρχει ένας τόσο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την στήριξη δυναμικών κλάδων όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροδιατροφή και η μεταποίηση. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις παρεμβάσεις μας συμβάλουμε στην δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης αποτελεσματικής και με  κοινωνικό πρόσημο»

«Αν υπάρχει μια λέξη που συμπυκνώνει την παραπάνω κατεύθυνση αυτή, είναι η λέξη “επιστροφή”. Επιστροφή στην εργασία μέσα από την μείωση της ανεργίας, εργασία που επιστρέφει στην κοινωνία μέσα από έργα με άμεσα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και, τέλος, σε αυτό που σχεδιάζουμε, επιστροφή ενός κρίσιμου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα», το μήνυμα του Ν. Ηλιόπουλου.

Αναλυτικότερα παρουσιάζουμε το περιεχόμενο των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου:

1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

  • Ωφελούμενοι:5.500

  • Προϋπολογισμός: 90.000.000€

  • Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018

  • Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:

    1. την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο,

    2. την θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και

    3. την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικία σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.

  • Η διάρκεια του πρόγραμμα είναι 12 μήνες.

  • Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:

    1. για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ

    2. για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ

    3. για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.

16.000   Νέοι ωφελούμενοι από την νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων

Προϋπολογισμός: 90.000.000

2. Δράσεις κατάρτισης,  πρακτικής, πιστοποίησης σε ΤΠΕ νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης 24-29

  • Ωφελούμενοι: 3.000

  • Προγραμματισμός: Τέλη 2018

  • Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.

  • Ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

3. Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης,  κυκλική οικονομία

  • Ωφελούμενοι: 10.0000

  • Προγραμματισμός: Αρχές  2019

  • Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

  • Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης.

  • Ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας – γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

4. Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29)

  • Ωφελούμενοι: 3.000

  • Προγραμματισμός: τέλη 2018

  • Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.

  • Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.

  • Ενδεικτικές ειδικότητες:

    • διαχείριση κοινωνικών δικτύων,

    • marketing πολιτιστικών οργανισμών,

    • διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών,

    • συμβουλευτική τρίτης ηλικίας,

    • αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

5. Πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας

  • Ωφελούμενοι: 10.000

  • Προϋπολογισμός: 112.000.000€

  • Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018

  • Σκοπός του προγράμματος θα είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.

  • Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.

  • Η επιδότηση θα είναι 12μήνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:

    • έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1600  ευρώ)

    • έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1400  ευρώ)

    • έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1200  ευρώ)

Το σχετικό άμπουμ με τα γραφήματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας:

Έφη Αχτσιόγλου: Οι 3 άξονες για την μείωση της ανεργίας

Διαβάστε αναλυτικότερα την εισήγηση της υπουργού Εργασίας κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου:

Από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και η μεγαλύτερη μάχη που κληθήκαμε να δώσουμε, ήταν η μάχη για την καταπολέμηση και τη μείωση της ανεργίας.

Της ανεργίας που εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη την περίοδο 2010-2014 και στα μέσα του 2013 είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 27,9%.

Της ανεργίας που όλες οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου την παρέδωσαν μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβαν.

Της ανεργίας που ήταν αποτέλεσμα του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχαν οδηγήσει τη χώρα αλλά και των συνειδητών επιλογών διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Σήμερα, μετά από τριάμισι χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το σημείο που η κυβέρνηση την παρέλαβε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανεργία ήταν 19%.

Επί της σημερινής κυβέρνησης δημιουργήθηκαν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τα ετήσια τεύχη των στοιχείων που συγκεντρώνει το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το 70% της αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι πλήρους απασχόλησης.

Τα δεδομένα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος της ανεργίας για την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε και τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες και να επουλωθούν οι πληγές του οικονομικού και κοινωνικού ολέθρου της περιόδου 2010-2014.

Η προσπάθειά μας αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το 2015. Στοχεύσαμε και στοχεύουμε την ανεργία με ένα μείγμα πολιτικών που κινούνται σε τρεις άξονες.

Ο ένας στοχεύει τους μακροχρόνια ανέργους που δύσκολα θα έμπαιναν ξανά στην αγορά εργασίας είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω χαμηλών προσόντων και εξειδίκευσης. Γι αυτούς εκπονούμε προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία. Τα προγράμματά της στοχεύουν σε αυτό που ονομάζουμε σκληρό πυρήνα της ανεργίας, με το 50% περίπου των συμμετεχόντων να είναι μακροχρόνια άνεργοι. Επί της διακυβέρνησής μας αναβαθμίσαμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία απέκτησαν σαφές κοινωνικό αποτύπωμα σε χρήσιμα έργα και υπηρεσίες. Η διάρκειά τους από πεντάμηνη έγινε οχτάμηνη με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και η επέκταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι με την ολοκλήρωσή τους κάποιος μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας και να υποστηριχτεί υλικά εάν δεν έχει βρει ακόμη μια θέση εργασίας.

Ο δεύτερος άξονας είναι η διευκόλυνση της πρόσληψης ανέργων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο τρίτος άξονας είναι τα προγράμματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την κατάρτιση των ανέργων και τη διευκόλυνση της εισόδου τους στην αγορά εργασίας.

Μέχρι στιγμής, τα τελευταία τριάμισι χρόνια, το Υπουργείο Εργασίας υποστήριξε με τα προγράμματά του περίπου 220.000 ανέργους, εκ των οποίων 70.000 ήταν νέοι άνεργοι. Τα προγράμματα αυτά επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας και παρεμβάσεων κατάρτισης που εκπονήθηκαν είχαν προϋπολογισμό περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Πέρα όμως από τον αριθμό των ανέργων που υποστηρίξαμε, προχωρήσαμε και σε ευρύτερες παρεμβάσεις για την υποστήριξή τους με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέτρα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής αποδεικνύοντας τη μέριμνά μας να αξιοποιήσουμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και των πιο αδύναμων κάθε περιθώριο και κάθε εκατοστό που κερδίζαμε.

Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα στο σχεδιασμό των πολιτικών μας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ένα βήμα που θέλουμε να δώσει αποφασιστική ώθηση στην αγορά εργασίας της επόμενης μέρας των μνημονίων, με ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αναβαθμισμένα δικαιώματα και μισθούς, με στήριξη πρωτίστως της εργασίας των νέων.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει μέχρι το Α’ τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους.

Σήμερα θα σταθούμε ειδικά σε πέντε προγράμματα που αφορούν τρεις μεγάλες ομάδες ωφελούμενων. Πρόκειται για νέους επιστήμονες που είτε θα εργαστούν σε Δημόσιες Υπηρεσίες, είτε θα εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, είτε θα λάβουν κατάρτιση που θα αντιστοιχεί στις γνώσεις και τα προσόντα τους.

Στόχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της εργασίας και η στήριξη της γνώσης.

Η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στην αναπτυξιακή μας στρατηγική. Το πρόγραμμα επιδοτεί με έως και 800 ευρώ το 50% του συνολικού εργατικού κόστους για θέσεις πλήρους εργασίας. Όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει σε απολαβές για τους εργαζόμενους πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σημερινού κατώτατου μισθού, καθώς με την επιδότηση που διασφαλίζουμε μια επιχείρηση θα είναι σε θέση να καταβάλει μισθό της τάξης των 1.600 ευρώ σε ένα νέο εργαζόμενο. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων  ευρώ και η επιδότηση θα διαρκεί 12 μήνες. Το πρόγραμμα, εντάσσοντας νέους επιστήμονες σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, αποτελεί και ένα βήμα προς τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση Δημόσιων Υπηρεσιών. Η εργασία τους θα είναι και εδώ 12μηνη και θα έχει άμεσα πολλαπλασιαστικό θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Οι νέοι επιστήμονες θα εργαστούν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για τον δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων των ασφαλισμένων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ και οι απολαβές για τους εργαζόμενους Π.Ε. και Τ.Ε. θα είναι έως 1.140 ευρώ.

Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Και εδώ όλες οι καταρτίσεις και πρακτικές ασκήσεις που θα υλοποιηθούν είναι σχεδιασμένες προσεκτικά και είναι οργανικά δεμένες με δυναμικούς κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στο ολιστικό αναπτυξιακό μας σχέδιο, γεγονός που αποδεικνύει και τη συνοχή της συνολικής μας στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις μας δηλαδή δεν έχουν τυχαίο χαρακτήρα αλλά είναι ενταγμένες στο συνολικό αναπτυξιακό μας σχέδιο. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ.

Και τα τρία προγράμματα ακριβώς επειδή απευθύνονται στο υψηλά ειδικευμένο νέο εργατικό δυναμικό και διασφαλίζουν μισθούς σημαντικά υψηλότερους του κατώτατου μισθού, μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάσχεσης ή και αντιστροφής του brain drain. Ιδίως με δεδομένες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουμε από 1.1.2019 αναφορικά με την ελάφρυνση των εισφορών για νέους εργαζόμενους.

Κυρίες και κύριοι,

Η στήριξη των ανέργων, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, οι ειδικές στοχεύσεις στη νεανική ανεργία, είναι μέρος του συνολικότερου πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας.

Ενός πολιτικού σχεδιασμού που έχει ως στόχο να φέρει στο επίκεντρο της επόμενης μέρας τον εργαζόμενο. Αυτή είναι, εξάλλου, και η βασική προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρέπει να συνοδεύονται από τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με όρους και κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί του πλούτου θα απολαμβάνουν μία όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του.

Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η βελτίωση του εισοδήματός τους και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Προσηλωμένοι σ’ αυτόν τον προσανατολισμό, όπως είχαμε δεσμευτεί και είχαμε νομοθετήσει, προχωρήσαμε στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων -της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης- ήδη επεκτείναμε 7 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν συνολικά 190.000 εργαζόμενους και συνεπάγονται άμεσες αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών.

Επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία ξεκίνησε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Ιανουάριο του 2019 θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, καταργώντας ταυτόχρονα τον υποκατώτατο για τους νέους.

Η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, την προστασία και την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, είναι διαρκής και έχει αποτυπωθεί με συγκεκριμένες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις.

Θέσαμε για πρώτη φορά κανόνες για την τήρηση των ωραρίων εργασίας, για τη δήλωση των υπερωριών, για την καταβολή των μισθών, για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Θεσμοθετήσαμε μέτρα καταπολέμησης της απλήρωτης εργασίας και προβλέψαμε ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που πτωχεύουν θα είναι οι πρώτοι που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους και θα παίρνουν πρώτοι τα δεδουλευμένα τους. Νομοθετήσαμε την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία συνδέοντάς το με κίνητρα πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου. Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία στοχεύοντας τους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Ενισχύσαμε τα ελεγκτικά μας όργανα με προσωπικό και ηλεκτρονικά μέσα ώστε να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στους χώρους δουλείας και να επιβάλουν τη νομιμότητα.

Στόχος μας είναι να αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

«Γιατί έμφαση στην νεολαία;»: Η εισήγηση του Νάσου Ηλιόπουλου

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του υφυπουργού Εργασίας:

Γιατί έμφαση στην νεολαία;

Ένας από τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίσαμε με την κρίση και την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις ήταν η μακροχρόνια παγίδευση της παραγωγικής δομής σε μια λογική ευέλικτης, κακοπληρωμένης και χαμηλής εξειδίκευσης εργασία.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έρχονται να αποτελέσουν άλλο ένα κρίκο στο εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σε αυτό το σχέδιο, το ζήτημα της εργασίας είναι κεντρικό. Η προστασία των εργασιακών σχέσεων, η λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν στοιχεία αυτού του σχεδίου. Στόχος μας είναι η στήριξη σε ένα πλαίσιο προστασίας της εργασίας που προωθεί την υψηλή εξειδίκευση.

Οι νέοι εργαζόμενοι υψηλής πανεπιστημιακής εξειδίκευσης μπορούν να αποτελέσουν, λοιπόν, έναν καθοριστικό καταλύτη που θα συμβάλει όχι απλά στην ανασυγκρότηση, αλλά στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου.

Τρείς δέσμες παρεμβάσεων:

1. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 10.000 νέους επιστήμονες σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέρει μια σειρά από καινοτόμα στοιχεία, τόσο στην μεθοδολογία υλοποίησης όσο και συνολικά στον σχεδιασμό του. Το πρώτο είναι το ύψος της σχετικής επιδότησης. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η επιδότηση μπορεί να φτάσει και τα 800 ευρώ τον μήνα (για τους κατόχους διδακτορικού), κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα στηρίζει μισθό των 1600.

Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είναι η εστίαση του προγράμματος με όρους κλάδων και ειδικότητας. Το πρόγραμμα θα αφορά τους κλάδους της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της αγροδιατροφής. Επίσης, θα αφορά οριζόντια την ειδικότητα της πληροφορικής. Αυτό γιατί η ψηφιακή αναβάθμιση συνολικά των επιχειρήσεων παράγει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι και η συμβολή στην ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης στο εσωτερικό της παραγωγής (RnD).

Η στοχευμένη σύζευξη επιστημονικού δυναμικού με παραγωγικούς κλάδους μακροχρόνια δημιουργεί περισσότερες και πιο σταθερές θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομικής αλυσίδας, ακόμα και για θέσεις χαμηλότερης εξειδίκευσης.

2. Μια σειρά από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που συνδυάζουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση, πιστοποίηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.

Στην συγκεκριμένη ενότητα, όμως, πριν αναφερθώ στις επί μέρους παρεμβάσεις, επιτρέψτε μου να φωτίσω μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που γίνονται στην δομή και στην μεθοδολογία με βάση την οποία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα προγράμματα κατάρτισης.

  • οργανική σύνδεση με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδίου

Το σύνολο των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και συνδυάζουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση αναφέρονται σε οικονομικούς κλάδους που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ουσιαστικές και εξειδικευμένες καταρτίσεις και όχι σε μαζικά προγράμματα που περιορίζονται σε οριζόντιες δεξιότητες.

Το πλαίσιο υλοποίησης τους είναι πολύ αυστηρό, τόσο ως προς την επιλογή της ομάδας που θα καταρτιστεί όσο και ως προς τα αντικείμενα κατάρτισης.

  • μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας

Στα παραπάνω συμβάλει ουσιαστικά η λειτουργία του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Τα αποτελέσματα του μηχανισμού παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τον βέλτιστο σχεδιασμό των δράσεων αναβάθμισης δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Με βάση τα παραπάνω προχωράμε σε τρεις δράσεις επαγγελματικής ενδυνάμωσης

– κατάρτιση / πρακτική / πιστοποίηση σε ΤΠΕ

Η δράση αφορά 3.000 άνεργους νέους πτυχιούχους θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης. Η κατάρτιση θα αφορά κυρίαρχα την ανάπτυξη λογισμικού. Με την συγκεκριμένη δράση γίνεται άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης της οικονομίας.

– δράση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε άνεργους 18-29 στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη δράση θα αφορά 10.000 νέους άνεργους, απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αποτελεί επένδυση σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές επιδόσεις στην εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύει την κλαδική διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ κλάδων που μέχρι σήμερα δεν έχουν την απαιτούμενη διασύνδεση. Οι κλάδοι της αγροδιατροφής και του τουρισμού αποτελούν ίσως το καλύτερο παράδειγμα. Η ενίσχυση των logistics της αγροδιατροφής και της σύνδεσης τους με τον τουρισμό αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα που περνάει μέσα και από την ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

– κατάρτιση / πιστοποίηση / πρακτική άσκηση σε επαγγέλματα αιχμής αποφοίτων θεωρητικών σπουδών

Η συγκεκριμένη δράση θα έχει 3.000 ωφελούμενους νέους πτυχιούχους έως 29 ετών.  Η κατάρτιση και η πρακτική άσκηση θα γίνει σε μια σειρά από πεδία που εμφανίζουν δυναμική με βάση τα στοιχεία του μηχανισμού και φέρουν επιστημονική συνάφεια με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Χαρακτηριστικές ειδικότητες:

digital marketing και διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική τρίτης ηλικίας.

3. Η τελευταία δράση είναι το πρόγραμμα για την θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών μέσα από την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων.

Για πρώτη φορά, νέοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία μέσα από την συμμετοχή σε συγκεκριμένα project στην βάση του επιστημονικού τους αντικειμένου. Οι απολαβές θα είναι ξανά συμβατές με τα αντικειμενικά προσόντα τους, αφού θα βρίσκονται στο ύψος ενός πρώτο-προσλαμβανόμενου στον δημόσιο τομέα της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. Η διάρκεια των project θα είναι 12μήνη.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζεται η θεσμική αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών για τον πολίτη με μια ουσιαστική παρέμβαση ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόλιση των νέων επιστημόνων. Υπό αυτή την έννοια, το τελικό για την κοινωνία αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικά θετικό.

Προστασία της εργασίας – στήριξη στην γνώση

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έρχονται να φωτίσουν μια διαφορετική αντίληψη και έναν διαφορετικό δρόμο για το παραγωγικό μοντέλο που επιθυμούμε.

Η προσπάθεια δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος στην βάση της ευέλικτης και κακοπληρωμένης εργασίας αποδείχτηκε, ταυτόχρονα, κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό.

Δεν μπορείς να κρατήσεις έναν νέο προγραμματιστή στη χώρα όταν του επιβάλεις να εργάζεται χωρίς ωράριο για τον υποκατώτατο μισθό. Ακριβώς για αυτό το λόγο παρεμβαίνουμε σε μια σειρά από πεδία. Για πρώτη φορά υπάρχει ένας τόσο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την στήριξη δυναμικών κλάδων όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροδιατροφή και η μεταποίηση. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις παρεμβάσεις μας συμβάλουμε στην δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης αποτελεσματικής και με  κοινωνικό πρόσημο.

Αν υπάρχει μια λέξη που συμπυκνώνει την παραπάνω κατεύθυνση αυτή, είναι η λέξη “επιστροφή”. Επιστροφή στην εργασία μέσα από την μείωση της ανεργίας, εργασία που επιστρέφει στην κοινωνία μέσα από έργα με άμεσα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και, τέλος, σε αυτό που σχεδιάζουμε, επιστροφή ενός κρίσιμου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα.