ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Σε λειτουργία το Μητρώο για την Οικοτεχνία

gmageia2-thumb-large

Σε εφαρµογή και επίσηµα µπήκε η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στο καθεστώς της οικοτεχνίας για την απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων στην τοπική αγορά, καθώς σε λειτουργία πλέον βρίσκεται το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών (ΚΗΜΟ) µέσα στο οποίο µπορούν να προχωρήσουν οι ενδιαφερόµενοι για να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Αυτή η εξέλιξη είναι η συνέχεια σχετικής υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ.Ευάγγελου Αποστόλου, με βάση την οποία διευκολύνεται η διάθεση τροφίμων οικοτεχνίας, που σύμφωνα με τον ορισμό του Υπουργείου αφορά τη μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης, με στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του αγρότη και να αποκτήσει άμεση ρευστότητα.

Στο εξής, αυτά τα μεταποιημένα προϊόντα θα μπορούν να πωλούνται από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις), σε τοπικές λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών (farmers” markets), σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.

Δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Με την υπουργική απόφαση του κ. Αποστόλου, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, καθορίζονται οι όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, καθώς και οι διαδικασίες καταχώρισης των μονάδων παρασκευής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)

Ως προϊόντα οικοτεχνίας, μπορούν να διατεθούν τα παρακάτω προϊόντα:

δημητριακά, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κτλ.) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κτλ.)

φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς

με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.ά. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο λίτρων

διατηρημένα με αλάτι, ξίδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες

διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά γαλακτοκομικά εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ. 3724/162303/22.12.2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3438 /Β/2014).

προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.ά.

Σημειώνουμε ότι στο προσεχές διάστημα αναμένονται χρηματοδοτικά προγράμματα στον τομέα μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Ενδεικτικά, το κόστος του εξοπλισμού για μικρές μονάδες παραγωγής μαρμελάδας ή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού ανέρχεται περίπου σε 30.000 έως 70.000 ευρώ και ενδεικτικά περιλαμβάνει βραστήρα, αντλίες, γεμιστικό βάζων, κλειστικό περιεκτών, μικρό ψυγείο ή καταψύκτη για τα χρησιμοποιούμενα φρούτα, όργανα μέτρησης (Brix).

Το κόστος του εξοπλισμού μιας μικρής μονάδας παραγωγής χωριάτικων λουκάνικων ανέρχεται σε 20.000 έως 60.000 ευρώ και ενδεικτικά περιλαμβάνει μηχανή άλεσης του κρέατος, ζυμωτήριο, μικρό ψυγείο, μηχανή ενθήκευσης του αλεσμένου κρέατος, ωριμαντήριο.

Πως γίνεται η εγγραφή στο μητρώο

Η εγγραφή γίνεται µέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όποιος προχωρήσει σε αυτήν θα πρέπει εντός 10 ηµέρων να πάει στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ τα εξής δικαιολογητικά, σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2468/Β’/2015):

α) βεβαίωση από τα Τµήµατα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόµενος κατά κύριο επάγγελµα αγρότη

β) αντίγραφο ∆ήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣ∆Ε, του ίδιου έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ

γ) απόδειξη πληρωµής e−παραβόλου για την εγγρα− φή στο ΚΗΜΟ, σύµφωνα µε την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 4235/2014

δ) ∆δήλωση συµµόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιενής της παρ.1 του άρθρου 4. 2. Το προσωπικό της µονάδας τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση και είναι στη διάθεση των ∆ΑΟΚ κατά τον έλεγχο.

Με πληροφορίες από http://www.agronews.gr/ και dikaiologhtika.gr