ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Στα 800 εκατ. ευρώ φέτος το κοινωνικό μέρισμα, από τα 630 εκατ. ευρώ πέρυσι

Στην κοινωνική πολιτική «εξαντλούμε κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο … στο φετινό προϋπολογισμό μεγάλο μέρος της υπέρβασης των στόχων για το 2017 θα διατεθεί σε δράσεις κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης… έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, για το οποίο είναι υπό συζήτηση το σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα κατανεμηθεί κάθε μέρος του».

Πέρυσι, η εφάπαξ επιπλέον «σύνταξη» ήταν 630 εκατ. ευρώ, θύμισε ο κ. Κουτεντάκης, για να δώσει ένα μέτρο σύγκρισης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η επίτευξη των στόχων τα τελευταία τρία χρόνια έχει συνδυαστεί και με μία σειρά από παρεμβάσεις που είναι καινοτόμες στην κοινωνική πρόνοια, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που για πρώτη φορά διατέθηκε συνολικά». Στον φετινό προϋπολογισμό θα υπάρχει «πραγματική αύξηση» στο ΚΕΑ, χωρίς διαφορετική πρόβλεψη, καθώς «το ποσό που δαπανήθηκε φέτος ήταν οριακά χαμηλότερο από την πρόβλεψη, επειδή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο … θα συνεχιστεί το 2018 και θα εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες που δίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι στόχοι».

Αυτό, συνέχισε ο κ. Κουτεντάκης, φαίνεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς από το 2019 και μετά προκύπτει ένας δημοσιονομικός «χώρος». Παρά το γεγονός ότι το 2018 και το 2019 προβλέπεται στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αντί 1,75% φέτος, «στο μεσοπρόθεσμο υπήρχε εκτίμηση ότι μπορούσαμε να βρεθούμε σε πλεόνασμα άνω του 3,5% … αυτή η διαφορά είναι ο δημοσιονομικός χώρος που στράφηκε στην κοινωνική προστασία και την μείωση φόρων».

Κρίσιμο στοιχείο είναι επίσης ότι για την Άμυνα, «για πρώτη φορά ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό η επισκόπηση δαπανών των υπουργείων … για το 2018 προβλέπεται εξοικονόμηση 320 εκατ. ευρώ … αυτή δεν θα αυξήσει το πλεόνασμα, αλλά το ποσό θα στραφεί στην κοινωνική προστασία», συνέχισε ο κ. Κουτεντάκης.

Στο μέτωπο των εσόδων, «η υστέρηση από τα φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με τις προβλέψεις, υπεραντισταθμίζεται από την βελτίωση του αποτελέσματος του ΕΦΚΑ … ο ΕΦΚΑ είναι κομμάτι της γενικής κυβέρνησης, ένα καλύτερο αποτέλεσμα βελτιώνει το συνολικό αποτέλεσμα και υπερκαλύπτει την όποια απώλεια εσόδων».

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενισχύθηκε επίσης με σκοπό να αντισταθμιστεί η απώλεια του ευρωπαϊκού σκέλους, είπε ο κ. Κουτεντάκης. «Υπήρχε ένα σύνολο δαπάνης ΠΔΕ 6,75 δισ. ευρώ … ένα κομμάτι χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ένα από εθνικούς πόρους. Στο σχεδιασμό που υπήρχε στο ΕΣΠΑ προβλεπόταν μία μείωση που αντισταθμίσαμε αυξάνοντας το εθνικό σκέλος. Κρατάμε έτσι το ΠΔΕ, που δεν πέφτει κάτω από τα 6,75 δισ. ευρώ».

Τέλος, ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του δημόσιου χρέους, για το οποίο είπε ότι «έχει μία μικρή αύξηση σε ευρώ, αλλά σαν ποσοστό ττου ΑΕΠ, από 179% το 2016 πέφτει φέτος στο 177% και στο 175,6% το 2018». Η αύξησή του σε ευρώ οφείλεται στο ότι στο πλαίσιο της εξόδου από το πρόγραμμα θα διατηρήσουμε ένα ποσό ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας, το επονομαζόμενο “μαξιλάρι”».