ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Οικονομία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΠ

Συνέντευξη στα “Νέα της Λέσβου” έδωσε ο συντονιστής του Αγροτικού Γραφείου της ΝΕ του Σύριζα Λέσβου Στρατής Νικολάου στην οποία, μεταξύ άλλων,περιέγραψε εν συντομία τις αλλαγές που θα φέρει η Νέα ΚΑΠ. Θεωρούμε ότι η συνέντευξη αυτή πρέπει να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο στη Λέσβο για την νέα Αγροτική Πολιτική η οποία αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο κοινή αφού κάθε χώρα θα πρέπει να  κάνει τον δικό της στρατηγικό σχεδιασμό για τον αγροτικό της τομέα. Τα νησιά μας ως τόποι με ιδιαίτερες ανάγκες και προβλήματα από την υπόλοιπη χώρα δεν πρέπει να μείνουν έξω από αυτό τον σχεδιασμό. Είναι σημαντικό επομένως να ενημερωθούν οι αγρότες, όσο και οι θεσμικοί φορείς αλλά και η κοινωνία μας γενικότερα για το ζήτημα αυτό και ας είναι η συνέντευξη αυτή η πρώτη αφορμή προς αυτή την κατεύθυνση. Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Κύριε Νικολάου έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προτάσεις της για τη νέα ΚΑΠ. Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία ποιες θα είναι αυτές;  

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ε.Ε. και εφ όσον αυτές δεν αλλάξουν, η νέα ΚΑΠ, θα έχει  μικρότερο προϋπολογισμό και εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική. Θα καταργηθούν οι δύο Πυλώνες στήριξης, θα συγκροτηθεί ένα ενιαίο εθνικό στρατηγικό σχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος πυλώνας (οι άμεσες ενισχύσεις και τα προγράμματα του ΠΑΑ) καθώς και η Κοινή Οργάνωση των Αγορών . 

Στη νέα ΚΑΠ  επομένως δεν θα υπάρχει η λογική της συμμόρφωσης αλλά η λογική επίτευξης επιδόσεων. Οι ενισχύσεις που θα δίνονται θα είναι πλέον συνδεδεμένες με την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων που θα εμπεριέχονται στο στρατηγικό σχεδιασμό. 

Άρα ο στρατηγικός σχεδιασμός, που θα κάνει η χώρα μας πλέον, και η εφαρμογή του μοντέλου που θα επιλέξει για την διανομή των ενισχύσεων θα  παίξει μεγάλο ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα όσο και στην εξασφάλιση και προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Κι εδώ πρέπει να υπάρξει πίεση από την Περιφέρειά μας για ειδικό σχεδιασμό που θα αφορά τις νησιωτικές περιοχές και τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει  η νέα ΚΑΠ για την χώρα μας και τους αγρότες μας γενικότερα;  

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο θεωρώ το αίτημα κάποιων χωρών για εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, να παίρνουν δηλαδή όλες οι χώρες το ίδιο ύψος ενίσχυσης ανά εκτάριο. Εάν αυτό πραγματοποιηθεί τότε οι ενισχύσεις της χώρας μας θα μειωθούν σημαντικά. 

Η μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα που δίνεται στα κράτη μέλη της Κοινότητας να σχεδιάζουν το καθένα ξεχωριστά το δικό τους στρατηγικό σχέδιο, πράγμα που είναι καλό, ενέχει μακροπρόθεσμα το ενδεχόμενο κατάργησης της ΚΑΠ και την επιστροφή στις εθνικές πολιτικές, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε τελικά να εισπράξουμε όλες τις ενισχύσεις, λόγω των ποσοτικών στόχων που θα περιλαμβάνονται στο νέο Κανονισμό και που θα πρέπει βεβαίως να υλοποιηθούν.   

 Επίσης  υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος το οποίο τελικά άμεσα ή έμμεσα θα πληρώσουν οι αγρότες ενώ πρέπει να δούμε τελικά και ποια μέτρα θα ληφθούν στα πλαίσια της  Πράσινης Συμφωνίας.  

Υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε ως χώρα σχετικά με την ΚΑΠ; Ενισχύσεις πρέπει να παίρνουν όλοι όσοι παράγουν ή μόνο οι πραγματικοί αγρότες; 

Το βασικό, όπως είπα ήδη, είναι να γίνει ένας σωστός στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αγροδιατροφικού τομέα και θα εγγυάται και την  ουσιαστική στήριξη των αγροτών. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και να αποφασιστούν. Μερικά από αυτά είναι το ύψος της μεταφοράς των  πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα, τι ποσό και τι είδους καλλιέργειες θα ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ποιο θα είναι το αναδιανεμητικό μοντέλο των ενισχύσεων που θα ακολουθήσει η χώρα μας (δικαιώματα ενίσχυσης ή ενιαία στρεμματική ενίσχυση), ποια είναι τα κατάλληλα κριτήρια επιλεξιμότητας, κ.α. 

Όσον αφορά το ερώτημά σας. Αν αποφασιστεί οι ενισχύσεις να δίνονται μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το σημερινό καθεστώς, των πολλών και μικρών  εκμεταλλεύσεων που έχει η χώρα μας, θα ανατραπεί και τότε πως θα δικαιολογήσουμε το συνολικό ύψος των ενισχύσεων που παίρνουμε και πως θα δικαιολογήσουμε την αρνητική θέση μας για εξωτερική σύγκλιση;  

 Πόσο καθοριστικά μπορεί να παρέμβει μια κυβέρνηση μέσα στην ΕΕ για να προστατεύει τους αγρότες  όταν οι τιμές των προϊόντων μειώνονται πολύ; 

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. καθορίζονται από την αγορά, όχι από τις κυβερνήσεις. Η σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά, έτσι όπως έχει δομηθεί, δεν ελέγχεται, δεν ρυθμίζεται από κανένα επί μέρους κράτος, από κανένα εθνικό ή υπερεθνικό θεσμό, τα αγροτικά προϊόντα αντί για τρόφιμα, που καλύπτουν ανθρώπινες ανάγκες, γίνονται αντικείμενο κέρδους και προϊόν παραγώγων στα χρηματιστήρια. Ως αποτέλεσμα, όλων αυτών, είναι να δημιουργούνται επισιτιστικές κρίσεις, να πέφτουν οι τιμές παραγωγού, ακόμα και κάτω του κόστους σε πολλές  περιπτώσεις αδικαιολόγητα. Αυτή η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες αγορά είναι κατασκεύασμα ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υιοθετεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας. 

Ναι αλλά και με Σύριζα στην κυβέρνηση ως προς τις τιμές δεν είδαμε να γίνεται κάτι διαφορετικό. 

Να θυμίσω ότι πέρυσι  που είχαν μειωθεί οι τιμές στο γάλα η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας, θέσπισε το νόμο για την πληρωμή των τυροκομικών προϊόντων σε εξήντα ημέρες, αναδιοργάνωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς, έφτιαξε νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους, αυξάνοντας τα πρόστιμα και τις ποινές, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές γάλακτος και  οι ελληνοποιήσεις, να εξαλειφθούν τα αποθέματα τυριών κι έτσι οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος να σημειώνουν άνοδο. Δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια αντίστοιχη πολιτική σήμερα για το λάδι και τους ελαιοπαραγωγούς από την κυβέρνηση της ΝΔ.. 

Ο Σύριζα παλεύει για μια διαφορετική ΕΕ που θα λειτουργεί χωρίς την δικτατορία των αγορών. 

Μπορεί να καθοριστεί από την κυβέρνηση τιμή ασφαλείας στο λάδι όπως ζητάνε οι αγρότες; 

Όχι. Αλλά και να μπορούσε, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν θα ήταν σωστό ως μέτρο, γιατί στο λάδι η χώρα μας είναι πλεονασματική και το εξάγουμε. Αν μπει τιμή ασφαλείας πάνω από την τιμή που καθορίζεται από την  παγκόσμια αγορά, το προϊόν θα μείνει αδιάθετο, θα μεγαλώσουν τα εγχώρια αποθέματα, οι ντόπιες επιχειρήσεις τυποποίησης θα καταστραφούν, θα ακολουθήσει η κατάρρευση του κλάδου που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω κι άλλο τις τιμές και οι παραγωγοί θα βγουν διπλά ζημιωμένοι. Θα έπρεπε στην ΕΕ να υπάρχουν μηχανισμοί να στηρίζουν τις τιμές παραγωγού όταν αυτές πέφτουν αδικαιολόγητα. Θα έπρεπε επίσης να δημιουργηθούν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και προστασίας του αγροτικού εισοδήματος που δημιουργούν, η αστάθεια στις αγορές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή.  

Διαπιστώνουμε ότι ως τοπικό γραφείο ασκείται στα αγροτικά θέματα έντονη κριτική στην σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι λίγο νωρίς δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μόνο λίγους μήνες  διακυβέρνησης; 

Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες, ως αντιπολίτευση, να επισημαίνουμε τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αστοχίες της κυβέρνησης και συγχρόνως να προτείνουμε εναλλακτικές προτάσεις και πολιτικές. Να σας θυμίσω όμως ότι μετά από τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης του Σύριζα η ΝΔ όχι μόνο ασκούσε έντονη κριτική αλλά ζητούσε συγχρόνως και εκλογές! Εμείς αντιθέτως δεν πρόκειται να  ασκήσουμε την τυφλή, καταστροφική, διχαστική για την κοινωνία, και επιζήμια για τη χώρα, αντιπολίτευση που άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ για να πάρει την εξουσία. Η Ν.Δ. για να πάρει την εξουσία είπε ψέματα στον ελληνικό λαό για το προσφυγικό, είπε ψέματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποδείχτηκε, τώρα με τον προϋπολογισμό, ότι είπε ψέματα  και για την φορολογική ελάφρυνση των αγροτών και της μεσαίας τάξης. 

Στο φορολογικό όμως η σημερινή κυβέρνηση πήρε γενναία μέτρα για τους αγρότες αφού μείωσε το φορολογικό συντελεστή  στις πρώτες δέκα χιλιάδες από 22% σε 9%. Είναι ένα μέτρο που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε. 

Την ουσιαστική ελάφρυνση οι αγρότες την είδαν από την κυβέρνηση του Σύριζα με τη θέσπιση αφορολόγητου από 8.636 μέχρι 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τη μη φορολόγηση όλων των ενισχύσεων πλην  της βασικής. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από την σημερινή κυβέρνηση στις πρώτες 10.000 εισοδήματος έχει ελάχιστη σημασία για τους αγρότες αφού όπως ανέφερα έχουν ήδη αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ. Ο σημερινός νόμος αφορά το 7% των αγροτών που μεσοσταθμικά κερδίζουν περίπου εκατόν είκοσι ευρώ το χρόνο που όμως πάρθηκαν  πίσω από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Αντιθέτως με το πρόγραμμα του Σύριζα οι αγρότες θα κέρδιζαν φορολογικά περισσότερο επειδή προέβλεπε,  μείωση 10% στο φορολογικό εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα ύψους μέχρι 20.000 ευρώ, μείωση 50% στην προκαταβολή φόρου και μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%. 

Το ποιοτικό παρακράτημα δεν το δώσατε τελικά σε όσους κτηνοτρόφους έβγαλαν το γάλα τους εκτός Λέσβου παρ όλο που το είχατε υποσχεθεί. 

Η δέσμευσή μας ήταν να δοθεί πέρσι το καλοκαίρι από εθνικούς πόρους όμως  μας πρόλαβαν οι πρόωρες εκλογές. Παρ όλα αυτά δεν αφήσαμε το θέμα έτσι. Με τον Βουλευτή μας Γιάννη Μπουρνού υποβάλαμε αναφορά τον περασμένο Ιούλιο στον Μ. Βορίδη, τόσο για την καταβολή του σχετικού ποσού στους κτηνοτρόφους, όσο και για την υποβολή αίτησης στην Ε.Ε. αλλαγής του σχετικού Προγράμματος Ενίσχυσης. Πάντως η προσπάθειά μας, να τροποποιηθεί αυτό το Πρόγραμμα  δεν πήγε χαμένη αφού είχε ως αποτέλεσμα, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, την αύξηση το ποσού  ενίσχυσης μεταφοράς επιδοτούμενων ζωοτροφών με 1.075.000 ευρώ. Έτσι ο όγκος των «επιδοτούμενων ζωοτροφών» από φέτος θα είναι σημαντικά αυξημένος. 

Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Σύριζα το προσφυγικό κατηγορήθηκε από πολλούς. Ειδικά εκείνο το «οι πρόσφυγες λιάζονται» θα μείνει στην Ιστορία. 

Δεν έπρεπε να ειπωθεί έτσι. Όμως ο τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού την συγκεκριμένη στιγμή ήταν ο σωστός. Στις πλατείες οι πρόσφυγες δεν λιάζονταν βέβαια αλλά έφτιαχναν ομάδες και σχεδίαζαν το ταξίδι της φυγής τους από τη χώρα μας, κι αυτό υπονοούσε η φράση αυτή. Αν η κυβέρνηση, τότε, αντί για τις πλατείες έβαζε όλο αυτό τον κόσμο σε κλειστά κέντρα και σε φυλακές, όπως ζητούσε η ΝΔ, τώρα στη χώρα μας θα είχαν εγκλωβιστεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες! Τελικά η Τασία τα κατάφερε πολύ καλύτερα κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. 

Η αποτυχία της ΝΔ στην διαχείριση του προσφυγικού είναι φανερή και αδιάψευστη.  Μέσα σε έξι μήνες πενταπλασίασαν στο νησί μας τον προσφυγικό πληθυσμό και χειροτέρεψαν τραγικά τις συνθήκες διαβίωσής του.