ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Τι έγινε με τις συντάξεις και τι ισχύει για το ΕΚΑΣ;

sintaxiouxoi

Με δυο πράγματα δεν πρέπει να “παίζει” μια κυβέρνηση και αυτός είναι κανόνας: Με τις επιδοτήσεις των αγροτών (αλλά και με το “πότε θα μπει η επιδότηση”) και με τις συντάξεις των συνταξιούχων (αλλά και με το “πότε θα μπει η σύνταξη”).

Και αν για τις πρώτες, το αρμόδιο Υπουργείο, μετά τα απανωτά “φιάσκα” με τις ημερομηνίες πληρωμής των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που συνεχώς ανακοινώνονταν αλλά τελικά αρκετές φορές οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες, φαίνεται ότι μάλλον έβαλε μυαλό, με τις δεύτερες, σήμερα απέδειξε ότι αυτόν τον κανόνα δεν τον υπολόγισε.

Το σημερινό αυτογκόλ της, με την μη έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των συνταξιούχων, σε μια περίοδο που έρχεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο προπαγάνδας που δέχτηκε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό και όπου εκατομμύρια συνταξιούχοι ζούνε συνεχώς σε ένα καθεστώς ανασφάλειας αυτό αποδεικνύει.

Το όργιο φημών και παραπληροφόρησης, που μέρος του μόνο διαχέεται στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που γίνεται στα καφενεία και στα στέκια των συνταξιούχων ανά την Ελλάδα… 

Οι συνταξιούχοι, που δεν είχαν ενημερωθεί, δεν είχαν κανένα λόγο να γνωρίζουν αν οι μειωμένες συντάξεις (σε αρκετούς πολύ μειωμένες) που είδαν στον λογαριασμό τους, οφείλονταν “στην κατάργηση του ΕΚΑΣ”, “στο κόψιμο των επικουρικών” ή και “στα δύο μαζί”. Δηλαδή, δεν είχαν κανένα λόγο να μην νοιώσουν, ότι όλα αυτά που η αντιπολίτευση τους έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν βάση κάτι που προφανώς έδωσε και χώρο στην τελευταία … να κάνει χοντρό παιχνίδι όλη την ημέρα!

Αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δει ποιο σοβαρά η κυβέρνηση!

Στο προκείμενο: Τι έγινε με τις συντάξεις και τι ισχύει για το ΕΚΑΣ

  1. Πιστώθηκαν οι λογαριασμοί με τις συντάξεις. Αρκετοί συνταξιούχοι είχαν μια μεταβολή (κάποιος μπορεί να την θεωρεί μικρή, άλλος μεγάλη) προς τα κάτω στην κύρια σύνταξη,

Αυτή ΔΕΝ αφορά ΚΑΜΙΑ μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης. Είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παρακράτησης του προκαταβαλλόμενου φόρου και οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε το αφορολόγητο.

Αυτή θα συνυπολογισθεί στην εκκαθάριση της χρήσης στο τέλος του έτους, στην υποβολή της δήλωσης ως ήδη καταβληθείς φόρος.

2.  Οι επικουρικές ΔΕΝ κόπηκαν! Από αυτό τον μήνα καταβάλλονται τη δεύτερη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 4 του μηνός.

3. Από αυτό το μήνα, ισχύουν οι αλλαγές στην χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν δυο ταχύτητες χαμένων: αυτοί που θα χάσουν εντελώς το επίδομα λόγω ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος και αυτοί που θα πέσουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ από αυτό που δικαιούνταν.

ΕΚΑΣ δικαιούνται πλέον όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ (έναντι 8.472 ευρώ). Ταυτόχρονα πρέπει να έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα 8.884 ευρώ (ήταν στα 9.884,11 ευρώ) και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ (μειώνεται από τα 15.380,90 ευρώ).

Ετσι το επίδομα το χάνουν εντελώς όσοι ήταν στην κατηγορία των 30 ευρω και ενδεχομένως ένας αριθμός από όσους εισέπρατταν 230 ευρώ. Αντίστοιχα, μετακινούνται κατηγορία και χάνουν χρήματα αρκετοί από τις κατηγορίες των 172,5 ευρώ, των 115 ευρώ και των 57,5 ευρώ.

Ειδικότερα 230 ευρώ θα παίρνουν πλέον όσοι εισπράττουν από συντάξεις ως 601,33 ευρώ τον μήνα (αντί 642,97), 172,5 ευρώ θα παίρνουν όσοι λαμβάνουν από 601,34 ως 626,50 (από 642,98 ως 668,18), 115 ευρώ θα εισπράττουν όσοι παίρνουν 626,5 έως 643,3 (από 668,19 – 684,99) και 57,5 ευρώ θα παίρνουν όσοι εισπράττουν 643 έως 664 (από 685 έως 706).

Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2014 έως 31.12.2014.

ekas1234

Διατηρείται η μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα σε όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

Να υπενθυμίσουμε επιπλέον, ότι η μειωμένη συμμετοχή στη δαπάνη για αγορά φαρμάκων (10% αντί 25%) θα εξακολουθήσουν να έχουν όσοι συνταξιούχοι χάσουν το ΕΚΑΣ