ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Τι θα ισχύσει τελικά για το αφορολόγητο

forologiko-nomosxedio-nees-klimakes-forologias-gia-misthotous-kai-suntaksiouxous
Η τελική έκπτωση φόρου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση

Με τροπολογία που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη Βουλή, καθορίζεται η τελική έκπτωση φόρου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών οι οποία συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση και είναι διαφοροποιημένη  για εργένηδες και παντρεμένους χωρίς παιδιά, καθώς επίσης και όσους έχουν παιδιά.

Η έκπτωση φόρου, ξεκινάει από τα 1900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, ανεβαίνει στα 1950 ευρώ για φορολογούμενους με ένα παιδί, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενους με δύο παιδιά και στα 2100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι η ετήσια έκπτωση φόρου, σήμερα ανέρχεται  στα 2.100 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους (άρα από εδώ και πέρα θα ισχύει μόνο για όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω) ενώ στο νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση προβλέπονταν αυτή να πάει στα 2000 ευρώ (κάτι που με την τροπολογία θα ισχύει μόνο για όσους έχουν δύο παιδιά)

Πως  διαμορφώνεται το αφορολόγητο:

  • Έκπτωση 1.900 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που είναι άγαμοι ή δεν έχουν παιδιά καθώς και για τις συζύγους. Η έκπτωση αυτή μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
  • Έκπτωση 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.863 ευρώ
  • Έκπτωση 2.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο προστατευόμενα τέκνα που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.091 ευρώ
  • Έκπτωση 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 9.545 (όσο δηλαδή ήταν και για τα εισοδήματα του 2015)

Επιπλέον οι ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες κλπ θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 29% ακριβώς όπως και τα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνταν με συντελεστή 26% για το τμήμα των κερδών μέχρι τις 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τα 50.000 ευρώ και πάνω.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης και ρύθμιση για τους αγρότες: Ορίζεται ότι εκ των άμεσων ενισχύσεων του πυλώνα 1 της ΚΑΠ, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διαβάστε όλη την τροπολογία