ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Τι θα πληρώνουν, πραγματικά οι αγρότες (και της Λέσβου), με βάση το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού; (πίνακες)

komptiteraki

Πολλά ακούγονται για τις αυξημένες εισφορές (έως και διπλάσιες) που θα πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες όταν εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Θα πληρώσουν παραπάνω και πόσα;

α) Ποιο είναι το σημερινό καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών;

Οι αγρότες εντάσσονται σε 5 υποχρεωτικές κατηγορίες (περνώντας από την μία στην άλλη κάθε τρία χρόνια) και δύο προαιρετικές.

Ο νόμος 3986 του 2011 προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια. Η πρώτη μετάταξη έγινε το 2012 και η επόμενη το 2015.

Από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους, οι 400.000 ήταν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και από αυτούς οι περίπου 350.000 οδηγήθηκαν στην 3η με αποτέλεσμα σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων του οργανισμού να είναι σε αυτή την κατηγορία.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες με το υπάρχον σύστημα.

Στα ποσά του πίνακα, περιλαμβάνονται και οι εισφορές του κλάδου υγείας και η αγροτική εστία.
eisforesagroton1

Σημειώνουμε ότι το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%, επί των υφισταμένων κατά τη δημοσίευση του νόμου ασφαλιστικών κατηγοριών έως το τέλος του 2016.

Τέλος, όπως είπαμε η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών βρίσκεται στην 3η ασφαλιστική κατηγορία και πληρώνει 954 ευρώ το έτος.

β) Τι προβλέπει το προσχέδιο για το νέο καθεστώς;

Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Το 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ασφαλιστικού  νομοσχέδιου, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 486 ευρώ.

Τα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες, το 2017, το 2018 και το 2019 και εφεξής, με βάση το νέο σύστημα, τα βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα.

Στα ποσά του πίνακα, περιλαμβάνονται και οι εισφορές του κλάδου υγείας και η αγροτική εστία.

eisforesagroton2

γ) Πως πρέπει να γίνει η σύγκριση;

Σήμερα το 85% των αγροτών δηλώνει πολύ χαμηλό εισόδημα, άρα με το νέο καθεστώς θα πάει απευθείας στην κατώτατη ασφαλιστέα κατηγορία.

Αυτή, στο προσχέδιο Κατρούγκαλου, προβλέπεται να είναι για τους αγρότες, το 80% επί του βασικού μισθού, δηλαδή 468 μηνιαία και 5.616 ετήσια.

Αρα οι συνολικές εισφορές που θα πληρώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών (από το 2019 και μετά), θα είναι αυτές τις κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή 1544 ευρώ έτος.

Αυτά είναι που πρέπει να πληρώνει ο αγρότης και να σημειώσουμε ότι  στο νέο καθεστώς ΔΕΝ προβλέπεται υποχρεωτική μετάταξή του σε μεγαλύτερη κατηγορία, από τη στιγμή που οι εισφορές συνδέονται αυστηρά με το εισόδημα του.

Πόσα θα πρέπει να πληρώσει ο αγρότης, που σήμερα είναι στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, το 2019 , όταν υποχρεωτικά πρέπει να μεταχθεί στην 5η ασφαλιστική κατηγορία;

Με βάση τους πίνακες που παραθέτουμε, θα πρέπει να πληρώσει: 1239 ευρώ.

Ποια είναι λοιπόν η συνολική διαφορά, πόσα θα πληρώνει (το 2019 – αν δεν αλλάξει κάτι) παραπάνω ο αγρότης;  

1544 ευρώ (νέο καθεστώς) 1239 ευρώ (υφιστάμενο καθεστώς) = 305 ευρώ ή 152,5 ευρώ το εξάμηνο.

Την πλήρη παρουσίαση της σύγκρισης ανάμεσα στα δύο συστήματα, μπορείτε να την δείτε στον παρακάτω πίνακα:

sinoliko

Τέλος να σημειώσουμε ότι σε επόμενο άρθρο μας, θα παρουσιάσουμε τις αλλαγές στις συντάξεις των αγροτών, που προβλέπονται να επέλθουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.