ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Οικονομία

Τσακαλώτος: Μιλήστε για το μαξιλάρι και ξεχάστε την κρυφή ατζέντα

Σε δύο γεγονότα αναφέρεται ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέτοντας ταυτόχρονα τέσσερις ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, σχετικά με διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία.

Καταρχάς ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει πως το μαξιλαράκι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ύψους 37 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει για τα ταμειακά διαθέσιμα και για την πολιτική της, προειδοποιώντας την να μην κάνει σχέδια εάν έχει στο μυαλό της κάποια κρυφή ατζέντα. 

Η δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου

Δύο γεγονότα και τέσσερις ερωτήσεις

Γεγονός 1ο: Όταν λέμε «μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» εννοούμε αυτά που άφησε μείον αυτά που βρήκε. Δηλαδή 37-0. Κάντε τις πράξεις. Αν δεν μας πιστεύετε δείτε να το λέει και ο κ. Σκυλακάκης.

Γεγονός 2ο: Ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών είναι προσωρινός διαχειριστής των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα. Ως εκ τούτου ελέγχεται και είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί για την χρήση τους.

Ερώτηση 1η:
Θα πείτε επίσημα στον κόσμου που και πόσα είναι τα χρήματά του;

Ερώτηση 2η :
Αφού πειράζετε το μαξιλάρι γιατί δεν δίνετε μισθούς στον κόσμο, τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, και το επίδομα στους ευάλωτους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το επιχείρημα ότι δεν φτάνουν τα λεφτά γιατί μετράμε και τις αναστολές (που θα τα πάρουμε πίσω αργότερα) δεν πείθει κανέναν.

  • Γιατί αν προχωρούσατε στις καταβολές που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οι αναστολές που θα απαιτούνταν θα ήταν σαφώς μικρότερες. Άρα επιλέγετε σκόπιμα ένα λάθος μίγμα πολιτικής που αφήνει τους πολίτες στο τέλος της κρίσης υπερχρεωμένους.
  • Αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το σύνολο των αναστολών, είναι ζήτημα ρευστότητας που μπορεί να καλυφθεί, αν παραστεί η ανάγκη, με άλλα βραχυπρόθεσμα εργαλεία και δεν επηρεάζει την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται και να βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση και να αφήνετε τον κόσμο υπερχρεωμένο και να μην ενημερώνετε κανέναν.

Ερώτηση 3η:
Όταν καταθέσατε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Βουλή γιατί δεν ενημερώσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μαξιλάρι; Γιατί γράψατε και υπογράψατε ότι «η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό;» Είπατε ψέματα;

Ερώτηση 4η :
Έχετε έστω και μια υποψία προγράμματος; Που σκοπεύετε να δαπανήσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Έχετε κρυφή ατζέντα; Αν όχι, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το δικό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν πάλι έχετε κρυφή ατζέντα, να την ξεχάσετε.