Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,5%.
Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. υπερακαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.
Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνον μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές», δήλωσε ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος μετά από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, εξηγώντας πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε αισιοδοξία ότι «όλα θα πάνε καλά εάν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά».
Θετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου
«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές το 2010», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας την έκδοση επταετούς ομολόγου. «Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα Πέμπτη, με επιτόκιο εκκίνησης 3,75%.
«Η έκδοση του ομολόγου συνέπεσε με την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα. «Υπάρχει λογική και ακλόνητη ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το ελληνικό πρόγραμμα σε καλή κατάσταση. Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις [και] τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Επίτροπος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η τέταρτη, και τελευταία, αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και οι διευθετήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Θα υπάρξουν κάποια σημαντικά ερωτήματα που γνωρίζω πολύ καλά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, χωρίς να προκαλέσουμε εισβολή από αξιωματούχους της ΕΕ, το οποίο να επιτρέπει στην ελληνική [κυβέρνηση] να διαχειρίζεται τη δική της στρατηγική ανάπτυξης. Ακολούθως, έχουμε το θέμα του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τους NY Times «η Ελλάδα ελπίζει ότι οι δανειστές θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης».
Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, γίνεται «άλλο ένα βήμα προς την έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ μέχρι να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. Σχεδιάζει, επίσης, την έκδοση τριετούς και δεκαετούς τους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος».
Ως την πιο τολμηρή απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian την απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας να προχωρήσει σήμερα στην πώληση ενός νέου επταετούς ομολόγου. «Η κυβέρνηση ελπίζει το ομόλογο να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις αγορές – κάτι που θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο αποθεματικό ταμείο ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη δημιουργήσει για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ. Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει το ομόλογο, το οποίο λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2025, να αποδώσει γύρω στο 3,75%» γράφει ο Guardian.
Σύμφωνα με τους Financial Times «η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνιστά στοιχείο ανάκαμψης για τη χώρα της ευρωζώνης. Το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε τελευταία φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο και άντλησε 3 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει, ωστόσο οι αγορές της χώρας δεν έχουν ακόμα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια χωρών της ευρωζώνης και όχι ιδιωτών επενδυτών», προσθέτει.
H υπομονή της Ελλάδας αποδίδει: Τι δηλώνουν στα διεθνή πρακτορεία επενδυτές και ανάδοχοι της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου
Η απόδοση του ελληνικού επταετούς αποδίδει δήλωσε στο Πρακτορείο Reuters ανάδοχος της έκδοσης. «Πρόκειται για μια καλή απόδοση σχετικά με τις άλλες εκδόσεις τους», δήλωσε ο Nicholas Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Old Mutual Global στο πρακτορείο Bloomberg. Ορισμένοι επενδυτές θα αλλάξουν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με το νέο 7ετές, εκτίμησε. Από την πλευρά του ο Dimitris Dalipis, της Alpha Trust Mutual Fund Management SA στην Αθήνα, δήλωσε ότι η τιμολόγηση σήμερα είναι υψηλότερη από ότι θα ήταν πριν από μια ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει τις αγορές. Η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται ότι βελτιώνεται, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, πρόσθεσε.
«Το ομόλογο προσέλκυσε προσφορές ύψους άνω των 6,8 δισεκ. ευρώ. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά», δήλωσε ανάδοχος της έκδοσης στο Reuters. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν βιαζόταν να βγει στις αγορές. Η έκδοση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αλλά λόγω της δυσμενών συνθηκών στις αγορές αποφασίστηκε η αναβολή της έκδοσης έως ότου οι συνθήκες ηρεμήσουν. «Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση και οι επενδυτές δεν αισθάνονται ότι πιάνουν ένα επικίνδυνο αντικείμενο αγοράζοντας το ομόλογο», δήλωσε έτερος ανάδοχος.
“Η Ελλάδα, που πρόκειται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ανυπομονεί να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να έχει πρόσβαση σε νέο χρήμα. Με το 7-ετές ομόλογο είναι η πρώτη φορά που αντλεί πλήρως νέο χρήμα” σημειώνει το Reuters και προσθέτει: Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις έναντι της πώλησης. Θεσμικός επενδυτής δήλωσε ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές βελτιώσεις της Ελλάδας, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση στην ομάδα του για πιθανή αγορά ομολόγου.Φαίνεται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, είπε. Πλησιάζουν στην έξοδο από τα προγράμματα, ωστόσο πρέπει ακόμη να επεξεργαστούν πώς θα μειωθεί το βάρος του χρέους και πόσο θα διαγραφεί, πρόσθεσε ο θεσμικός επενδυτής.
Τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters ότι οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών πιθανώς θα είχαν την ευελιξία να μελετήσουν ενδελεχώς τα θεμελιώδη, που σχετίζονται με το όνομα, αντί να περιορίζονται από τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. Τρίτος επενδυτής, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν αγοράζει ομόλογα λόγω της διαφοράς της απόδοσής τους από τα γερμανικά ομόλογα. “Η Ελλάδα αψηφά τις νευρικές αγορές. Η Ελλάδα εξέδωσε το πολυαναμενόμενο νέο ομόλογο, προσελκύοντας ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για το 7ετές ομόλογο, παρά την αστάθεια των διεθνών αγορών”, μεταδίδει το πρακτορείο. Σε πρώτο στάδιο δέχθηκε εντολές για αγορά ύψους 7 δισεκ. ευρώ, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. Πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει ότι η απόφασή μας να περιμένουμε δύο ημέρες ήταν σωστή, πρόσθεσε. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σχέση με τις 2 προηγούμενες εκδόσεις, επεσήμανε ο αξιωματούχος. Μέτρο της επιτυχίας της έκδοσης θα είναι η συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, επισημαίνεται.
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις επενδυτών. Επενδυτής, που διατήρησε την ανωνυμία του, χαρακτήρισε ελκυστική την έκδοση. Από την πλευρά του ο Nick Wall της Old Mutual Global Investors, δήλωσε ότι είναι θετικός έναντι της Ελλάδας και ότι σε σύγκριση με ομόλογα άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης τα ελληνικά τα θεωρεί ελκυστικότερα. Επιπροσθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των επενδυτών. “Έχουμε καλά νέα από τις αγορές, η συναλλαγή πηγαίνει καλά, υπάρχει τεράστια ζήτηση … βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο”, δήλωσε σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καταλήγει το Reuters.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ