ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Έληξε η απεργία της ΠΝΟ – αναδρομική αύξηση 2% κέρδισαν οι ναυτεργάτες

Την άμεση αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης αποφάσισε σε συνεδρίαση της η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, μετά τη νέα πρόταση του ΣΕΕΝ για χορήγηση αύξησης 2% τόσο για την συλλογική σύμβαση των ακτοπλοϊκών όσο και των τουριστικών μεσογειακών πλοίων του 2018.

Η αναστολή θα έχει ισχύ από σήμερα και τα δρομολόγια των πλοίων θα ξεκινήσουν άμεσα.

Όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΝΟ «με την πρόταση του ΣΕΕΝ ικανοποιείται εν μέρει το αίτημα της Ομοσπονδίας για ουσιαστικές αυξήσεις, ωστόσο οι ναυτεργάτες, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, περιμένοντας χειροπιαστές λύσεις από τους κυβερνώντες και την εργοδοσία για την επίλυση και των λοιπών προβλημάτων του κλάδου σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας».

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τροποποιήσεις ή αλλαγές των δρομολογίων.

Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες αρχίζουν τα δρομολόγια άμεσα.

«Η συμφωνία που επήλθε μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΠΝΟ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για αύξηση των αποδοχών των ναυτικών, αποτελεί τη δημοκρατική πραγματικότητα για τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ναυτιλίας και αναδεικνύει τη σημαντικότητα τόσο του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», σημειώνει με αφορμή τη λήξη της απεργίας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΝΟ

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση από την απεργιακή της κινητοποίηση και την νέα πρόταση του ΣΕΕΝ για χορήγηση αύξησης 2%, τόσο για τη Συλλογική Σύμβαση των Ακτοπλοϊκών όσο και των Μεσογειακών – Τουριστικών πλοίων, για το έτος 2018, αναδρομικά από 1-1-2018, καίτοι με την πρόταση αυτή ικανοποιείται εν μέρει το αίτημα της Ομοσπονδίας για ουσιαστικές αυξήσεις, εντούτοις έχοντας απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών της και επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ανάλογο θετικό πνεύμα, αποφάσισε την άμεση αναστολή της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Οι ναυτεργάτες, όμως, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, περιμένοντας χειροπιαστές λύσεις από τους κυβερνώντες και την εργοδοσία για την επίλυση και των λοιπών προβλημάτων του κλάδου σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Τα κοινωνικοασφαλιστικά και τα θέματα των μειωμένων συνθέσεων, καθώς και τα αμιγώς εργασιακά θέματα, (όπως αναλύονται στα εξώδικα και τα δελτία τύπου της Ομοσπονδίας μας), παραμένουν στην πρώτη γραμμή και απαιτούν άμεσες λύσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα πληρώματα των πλοίων και όλους τους ναυτεργάτες οι οποίοι μαζικά, αγωνιστικά και δυναμικά ύψωσαν το ανάστημα τους συσπειρωμένοι γύρω από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας για την επιτυχία της απεργιακής μας κινητοποίησης.