ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Δέκα θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε λόγο για ουσιαστική συζήτηση στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές. Ωστόσο, οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι και δίνουν ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που προγραμματίζουν στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις, στο ενεργειακό όπου στον τομέα της φυτικής παραγωγής το κόστος αγγίζει το 60% του συνόλου, με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες μπαίνουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας. Δηλαδή, μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και πρόκειται ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπου οι ζωοτροφές καλύπτουν το 75% του κόστους παραγωγής, το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται τρία βασικά ζητήματα: η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται,η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους. Στόχος είναι να κατανεμηθούν οι εν λόγω εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα δοθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα και να εξασφαλίζεται βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Όπως αναφέρθηκε είναι αδιανόητο να καταβάλλονται περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγή σόγιας και ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή θεωρείται ως μια μεγάλη παρέμβαση για το κόστος παραγωγής.

Επίσης, μια από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογηθεί είναι η δημιουργία της κάρτας του αγρότη, για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα και η εφαρμογή της θα αρχίσει μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Με την κάρτα του αγρότη εξασφαλίζεται χαμηλότοκη (περί το 4%) χρηματοδότηση στους δικαιούχους αγρότες της βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

Επιπλέον, το υπουργείο θεωρεί θεμελιώδη καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο την καθιέρωση του εργόσημου για τους μετανάστες εργάτες γης και δηλώνει διατεθειμένο να επιμείνει στην εφαρμογή του και στην επέκτασή του στην οικογενειακή εργασία, με τη δαπάνη να υπολογίζεται στο κόστος των εισροών.

Από τα βασικότερα εργαλεία για τη μείωση του κόστους παραγωγής εκτιμάται ότι θα είναι ο συνεργατισμός και προς τούτο έχει θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Δευτέρα δίνεται στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση για τις ομάδες παραγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ