ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Η άγνοια και η ασχετοσύνη της Ν.Δ. για το θέμα του ΦΠΑ

Οποιος, καλοπροαίρετα, διάβασε την πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το θέμα του ΦΠΑ, ή έστω παρακολουθεί με ανοιχτά αυτιά, τη σχετική συζήτηση, μπορεί να καταλάβει τα παρακάτω:

Η “υπόθεση” ΦΠΑ, δεν είναι υπόθεση του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. ξεχωριστά, αλλά το κάθε κράτος μέλος, είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες

Το καθεστώς που υπάρχει στον ΦΠΑ, σε όλη την Ε.Ε. δεν είναι (όσο και να ακούγεται περίεργο) οριστικό, αν και ισχύει περίπου 25 χρόνια. Είναι ένα μεταβατικό καθεστώς. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διεργασίες για τη μετάβαση στο οριστικό καθεστώς, που θα ισχύει παντού σε όλες τις περιοχές της Ε.Ε., Αυτό πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2020

Οι όποιες εξαιρέσεις υπάρχουν στις διάφορες χώρες, από το καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει μέχρι στιγμής και αφορούν νησιωτικές περιοχές υπάγονται σε δυο περιπτώσεις:

Εξαιρέσεις, που τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, φρόντισαν να εντάξουν και να κατοχυρώσουν μέσω της συνθήκης ένταξης της συγκεκριμένης χώρας στην Ε.Ε. Ετσι, οποιασδήποτε τροποποίηση αυτών των εξαιρέσεων προϋποθέτει αλλαγή της συνθήκης ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. κάτι το οποίο είναι δύσκολο έως αδύνατο.

Η μόνη εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ που, με βάση τη συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. έχει συμφωνηθεί, είναι αυτή που ισχύει στο Αγ. Ορος

Παρεκκλίσεις, οι οποίες ισχύουν μέχρι το οριστικό καθεστώς ΦΠΑ . Δεν εντάσσονται στην συνθήκη ένταξης της χώρας, άρα σχετικά εύκολα θα μπορούσαν να τροποποιηηθούν. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται και το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.

Ακριβώς επειδή δεν ήταν κατοχυρωμένος “στην συνθήκη ένταξης της χώρας ο μειωμένος ΦΠΑ” και επειδή τους άνοιξαν την όρεξη η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, οι δανειστές μέσω της τρόικας (ένας από αυτούς και η Κομισιόν) επέβαλαν στην κυβέρνηση, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.

Η κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να μην καταργηθούν σε όλα τα νησιά, αλλά να παραμείνουν σε πέντε από αυτά, με προφανή στόχο, να παραμένει ανοιχτό το θέμα, εν’όψη της οριστικής διευθέτησης του. Δηλαδή, εν’ όψη του οριστικού καθεστώτος του ΦΠΑ που θα ισχύει σε όλη την Ευρώπη, να προβλέπονται διαφορετικά καθεστώτα για τις νησιωτικές περιοχές της.

Το αν τελικά το καταφέρει αυτό η κυβέρνηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ‘άλλωστε γίνεται σε κάθε διαπραγμάτευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται τεκμηρίωση, επιχειρήματα και σοβαρότητα.

Δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα, που δείχνουν άγνοια του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, όπως κάνει η Ν.Δ. που επιμένει ότι, μονομερώς, η κυβέρνηση, μπορεί να πάρει, σχετικά με τον ΦΠΑ, τις δικές της αποφάσεις.

Δεν είναι σοβαρά, επιχειρήματα, που δείχνουν πάλι άγνοια, όπως κάνει η Ν.Δ. που επιμένει σε παραδείγματα νησιών, που όμως έχουν κατοχυρώσει διαφορετικά καθεστώτα, μέσω των συνθηκών ένταξης τους

Δεν είναι τέλος, καθόλου σοβαρά και δείχνουν ασχετοσύνη, επιχειρήματα, όπως αυτά του κ. Χ. Αθανασίου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανακάλυψε νησιά στα οποία ισχύει διαφορετικός ΦΠΑ…στην Αυστρία!